ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika
Jacob Tastessurówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek słonecznika sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do nich przeznaczonej. Możemy również posłużyć się robotem kuchennym z możliwością tarcia warzyw
Kuchnia w czekoladzieCiasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę do 200 stopni i daję mu jeszcze 25 min. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! Post wegański
ladykitchenMłynomag 200g mąki razowej żytniej typ 2000 Młynomag 150g mąki graham pszennej typ 1850 Młynomag 4 łyżki płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 25g drożdży świeżych 50g pestek dyni 100g pestek słonecznika 400ml przegotowanej, ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo (jeśli chcemy) ziarna do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozmieszać z cukrem
Kuchnia w czekoladziezupy więcej przypraw jak curry czy papryka. Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego
Mieszam w Garnkuzakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu
Kulinarne przygody Gatitynadal trwającą chorobę co po niektórych :( Granola czekoladowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szkl. miodu łyżka oleju kokosowego 2 szkl. płatków owsianych górskich po 1/2 szkl. pestek słonecznika i dyni (łuskanych) Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C Do miski wsypujemy suche składniki. W rondelku podgrzewamy olej, miód i połamana czekoladę. Nie gotujemy!!! podgrzewamy by składniki się połączyły mieszając. Masę
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może być za każdym razem inna. Polecam dodawać podprażone pestki słonecznika lub dyni czy cebulkę czerwoną. Sprawdzą się również winogrona czy oliwki. Zamiast kulek mozarelli możecie dodać fetę lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Polecam eksperymentować z rukolą, którą
Mieszam w Garnkujego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni 90 gram mielonego siemienia lnianego 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów 150 gram płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego
Mango PapajaKoktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 mały, surowy burak 1/2 banana 1/2 słodkiej i soczystej pomarańczy 1 łyżka miesznaych ziaren: pestki z dyni, słonecznik, piniole, sezam, suszona żurawina cukier, miód do smaku Przygotowany: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Banana, pomarańczę i buraczka obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy
Moja smaczna kuchniazdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych. Miłej zabawy
Powiedz dietom niemacie jakiegoś owocu, możecie go zastapić innym dowolnym. Ważnym elementem są tutaj prażone na suchej patelni łatki owsiane. Podprażone, nabierają doskonałego smaku. Możemy również do sałatki dodać prażone pestki słonecznika czy dyni. Drukuj Sałatka owocowa na dzień dobry Składniki 1 banan 2 kiwi 1 jabłko 1 pomarańcz 1 gruszka 3 mandarynki 1/2 szkl. jogurtu 50 g płatków owsianych garść orzechów
Mieszam w Garnkuchlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli
moj przepis napowierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno (2013, Paolo Sorrentino) opowiada historię starzejącego się dziennikarza, który przemierza ulice Rzymu i wspomina swoją młodość – pełną namiętności i burzliwą, ale na zawsze utraconą
Qlinarnie i Qlinarnienierównym proporcjach, ważne by było dokładnie 500 g całości 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych 300 ml wody – ciepłej 2 łyżeczki soli ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz Składniki na kanapki losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium Suempol pasta z czarnych oliwek czerwone i białe winogrono żółta papryka glassa sojowa z octem balsamicznym
Z Kuchni Do Kuchni