pasta - 17303 przepisów (strona:804/1154)

Sezamie otwórz się 145

krwi. Najsmaczniejszy jest sezam uprażony na patelni. Po zmieleniu go w młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu z solą morską dadzą japońską przyprawę gomashio – idealna alternatywa dla zwykłej soli

Kucharzyca
Pikantne Udka Pieczone 184

własnych sokach, pod koniec pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka ( u mnie była jedna ćwiartka, ale marynaty spokojnie wystarczy na dwie takie ćwiartki) 1 łyżka pasty z chili sambal oelek 1 łyżka sosu teiyaki majeranek sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu akacjowego  lub innego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie

Blondynka Gotuje
Domowy ser cheddar 209

lodówce, w temp. ok. 12 o C, wilgotność 85%, przez 3-9 miesięcy.  Ser po osuszeniu i wytworzeniu się skórki (1-3 dni) można pokryć woskiem (lub pastą antypleśniową). Zamiast woskowania można zastosować tradycyjny sposób, jakim jest bandażowanie cheddara. Informacje na ten temat można znaleźć na stronie cheesemaking.com

Przepisy na domowy ser i chleb
Hasło tygodnia - kanapkowe inspiracje (z daleka i bliska). 165

nowo. Znajdziemy światowe klasyki kanapkowe. Przygotujemy domowe składniki (czy Marzenka upiecze jakieś kanapkowe pieczywo? Jak myślicie?). Może damy komuś pomysł na śniadanie? Na popołudniową herbatkę? Na własny eksperyment? PS pasty ze zdjęcia tutaj

zadanie-gotowanie
Kanapki na serowe przyjęcie. 172

talerz pumpernikli na jeden kęs i odpowiednie wino... Eh... Propozycje połączeń: Dżem żurawinowy - brie - orzechy włoskie - szczypiorek Mus mirabelkowy - kozi twarożek - figi - gruszka Konfitura cebulowa - cheddar - marynowana czerwona cebula Pasta z suszonych pomidorów - ser z niebieską pleśnią - gruszka - kiełki brokuła (lub  rzeżucha

zadanie-gotowanie
Sernik królewski bez laktozy 312

łyżki ciemnego, dobrego naturalnego kakao  Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu tłustego bez laktozy 150 g masła extra bez laktozy 5 jajek pełna szklanka cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią , lub duża laska wanilii do sera http://www.skworcu.com.pl/1318,pl_wanilia-laski-waniliowe-burbon-sklep-internetowy-skworcu.html 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej

Z Kuchni Do Kuchni
Poszukujesz więcej smaku – spróbuj tego sosu czekoladowego z chili do grillowanych mięs 196

wyczuwalnym pięknym akcentem czekolady. Ponieważ ten sos ma dużą zawartość cukru może on być przechowywany nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: ¾ szklanki cukru ¾ szklanki octu ryżowego ½ szklanki wody ½ szklanki pasty pomidorowej ¼ szklanki soku pomidorowego 2 łyżki kakao w proszku niesłodzonego 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki ekstraktu z Wanilli ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki papryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier

naRuszcie
Jaja marynowane w zalewie z buraków z wasabi 193

wielkości cebula litr zimnej wody kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 6 jaj 100 ml octu spirytusowego dodatkowo 2 łyżki majonezu łyżeczka wasabi w proszku lub w paście Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej. Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić. Włożyć

AZgotuj!
Sernik jarmużowy z rukolą - thermomix tm5 198

g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe Według potrzeby: Nadziewane oliwki w zalewie. Pieczywo bezglutenowe. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie. Koncentraty obiadowe, dodatków do potraw, deserów, ciast

ClauditteMissCooking
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 163

kolejną godzinę do wyrośnięcia. 6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 220 oC. W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą (dodawaj po łyżce) tak by powstała gęsta pasta. Przełóż ją do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i wyciśnij na każdą bułeczką paski układające się w formę krzyżyka. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do ładnego zarumienienia

karmelowy
Tagliatelle ze szpinakiem i gorgonzolą, The Calzone (Seinfeld) 236

garlic, crushed in a garlic press, cook for 2-3 more minutes. Remove from heat, add cream and diced gorgonzola. Stir, season with salt and pepper. Stir with warm pasta and serve immediately

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierwszy mazurek najwspanialszy 251

Dziś bez długich wstępów, bo zaraz Wielkanoc i trzeba piec warzywne pasztety, gotować żurek, przygotowywać wegańskie pasty (bez)jajeczne i jajka, no i oczywiście mazurki. Ten nie jest za słodki, trochę w wersji fit. Burak gra główną rolę w masie, a spód nie jest z tej ''okropnej'' mąki pszennej tylko z gryczanej. Taki to mazurek, trochę fit, trochę z olejem

wegetalerze
Pasta jogurtowo-chrzanowa do ryby lub kurczaka 171

Pasta wspaniale nadaje się do ryb i kurczaka w każdej postaci. Składniki: 1 serek homogenizowany 1 szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego) 1 cebula 1 łyżka startego chrzanu sól do smaku cukier do smaku zielenina Wykonanie: Serek i jogurt wymieszać na jednolitą masę i połączyć z drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać chrzan, przyprawić do smaku, jeszcze raz dokładnie wymieszać i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Domowy majonez na święta i nie tylko 194

chyba smaczniejszego dodatku do sałatek, past, dipów i jajek na twardo niż domowy majonez. Na sklepowych półkach mamy co prawda do wyboru pełną gamę wszelakich majonezów, ale oprócz jajek, oleju i przypraw najczęściej zawierają też..... konserwanty i zupełnie zbędne naszemu organizmowi dodatki w postaci np. substancji zagęszczających czy barwników. Po co więc je kupować, skoro przygotowanie domowego majonezu jest banalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fioletowe jajka 205

lodówce. W między czasie dobrze jajka przemieszać ze dwa razy. Rano* wyciągamy z wody i otrzymujemy jajka o pięknej fioletowej barwi. Idealnie nadają się do podania z pastą lub do sałatki. *Nie zostawiamy jajek zbyt długo w wodzie bo będą pęcznieć i pękać

Kolizje Smaków