Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 242shredded duck meat. Season with salt and pepper, stir, bring to the boil, cover and place in oven. Bake for 35-45 minutes or until stew thickens. Serve with pasta, sprinkled with parsley. Enjoy
karmelowy
Gulasz wołowy z pieczarkami 302jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler. Drukuj Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki 500 gr mięsa wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana (opcjonalnie
Mieszam w Garnku
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 212jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja upiekłam w formie gwiazdki) . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze
FitKot
Imprezowe Tacos z wołowiną 211mielonej wołowiny puszka czerwonej fasoli pół pęczka posiekanej kolendry 1 drobno posiekana cebula łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 3 ząbki czosnku 200 g sera typu Cheddar
Niezły Młynek
Curry z cukinią, porem i stekiem z rostbefu 237Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że
slodkokwasnapl
17 jadalnych prezentów czyli zrób to sam 190Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Śliwkowy
Moja smaczna kuchnia
Makowiec drożdżowy 189dwie puszki gotowej masy makowej z bakaliami lub domowa masa makowa (przepis poniżej) Drożdże wrzucamy do miseczki i rozcieramy je z łyżką cukru do momentu, aż zrobi się lejąca pasta. Oznacza to, że drożdże wstały i zaczynają jeść i panuje ogólna szczęśliwość w drożdżowym kraju. Żeby szczęśliwość byłą pełna a zaczyn przystojny jak Ryan Gosling, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka
ladykitchen
Bazarek Smakoszy :) 238się na tą współpracę. PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania. Ja komosę ryżową jadłam i staram
Zdrowie na języku :P
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 264coś lekkiego, jak i dla tych, którzy preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem - z pewnością każdy po takim śniadaniu będzie miał mnóstwo siły na podbój świata! Znajdziemy też propozycje dla tych
Plate of Joy
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 159najmniej ości. Myję i osuszam. W moździerzu ucieram natkę pietruszki, papryczkę, ząbek czosnku z przyprawami i oliwą z oliwek. Śledzie układam skórą do dołu i wierzch nacieram powstałą pastą. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym śledzie skórą do dołu i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 8-10 minut. Niech skórka się zarumieni. Marchew, koper włoski i paprykę kroję
Mango Papaja
Śledzie po sułtańsku 261stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać
Weekendy w domu i ogrodzie
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 479masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo: 300-400 g żurawiny 3 łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 191serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną połączyć z gryczaną, przesiać. Dodać ok. ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe
Pełny talerz
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 251łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Marcepan rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek wrzątku (i opcjonalnie soku z cytryny), aż uzyskamy gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe
Rozpustne gotowanie
Kacze udka w sosie limonkowym 252udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry. Rozgrzałem olej na patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem
R'n'G Kitchen