Pasta z wędzonego śledzia 201cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością oleju. Smacznego
kgwjanczewo
Guacamole z orzechami 206obieracie i pozbawiacie pestki, dodajecie posiekaną pietruszkę, czosnek, dymkę. Wszystko rozgniatacie widelcem, dodajecie Tabasco, sok z cytryny, orzechy posiekane dość drobno i doprawiacie solą. Wszystko mieszacie tak aby powstała pasta. Możecie podawać takie guacamole z pieczywem, grzankami czy ryżowymi krążkami. Smacznego
Niezły Młynek
Tatar z łososia 222łyżeczką oleju lnianego oraz szczypta soli i pieprzu. Małą miseczkę wykładamy folią spożywczą na samo dno układamy warstwę z łososiem następnie warstwę z ogórkiem i na samym wierzchu smarujemy pastą z awokado. Chłodzimy w lodówce i wykładamy przed podaniem na talerzyk, dekorujemy dowolnie. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Lemoniada waniliowa. Drink z serkiem homogenizowanym, galaretką i białą wódką 262cytryny, bo serek się zwarzy! SKŁADNIKI 1 opakowanie (140g) serka waniliowego Danio 300ml gazowanego napoju cytrynowego typu Sprite, 7up 100ml dobrej białej wódki szklanka kostek lodu 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300ml wody
Karo in the Kitchen
Domowe sushi 195pomocą maty bambusowej. Następnie brzeg, który zostawialiśmy bez ryżu posmarować wodą i skleić. Kroić ostrym nożem na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Podawać z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Pasta z makreli 258pasta najczęściej gości na moim stole. Szybka i prosta do przygotowania a do tego bardzo smaczna. Szczególnie lubię z kromką razowego chleba lub ze świeżą chrupiącą bułeczką. Składniki: 1 makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 0,5 łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie
Ala piecze i gotuje
Placuszki serowe z owocami lesnymi bezglutenowe 176odstępach co 2-2,5h. O ile posiłek do szkoły trudny nie jest, bo ma to być kanapka z chleba bezglutenowego z domową wędliną, warzywami lub serem bez laktozy, pastą twarogową (ma dozwolony twaróg półtłusty) to śniadanie w domu jest wyzwaniem. Dlatego sięgnęłam po inspiracje do książki "Facet i kuchnia " i tam znalazłam przepis na placuszki serowe
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z wędzonym łososiem 269Składniki: 20 dag drobnego makaronu np. gwiazdki czy w kształcie ryżu 150 g wędzonego łososia 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorem Sos winegret; ½ łyżeczki pasty z oliwek-do kupienia w supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól morska
Wanilia i Kardamon
Kurczak w orzechowym sosie curry 176Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly” 750 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 0,5 szkl czerwonej pasty curry 400 ml mleka
Polska Zupa
Wegańskie medaliony z sosem pomidorowym 241pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min. Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
W kuchennej krainie
PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 250lubią delikatne mięso podbite smakiem cytryny i czosnku. Z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych to dobra propozycja na obiad lub kolację. Jeśli zostanie wam kawałek świetnie uzupełni lekką sałatkę czy pastę serową. 2 dobrej jakości pstrągi tęczowe 1... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu
Pasta z buraków i tofu 198posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp ujemy czarnuszką. Pas ta idealnie pasuje do kanapki czy jaglanki
Łycha smaków
Grzanka z pastą z avocado i wędzonym łosiosiem 169pół, wyjmujemy pestkę, a następnie wyjmujemy miąższ ze skórki łyżką. Rozgniatamy miąższ avocado widelcem wraz z pokrojonymi w kosteczkę pomidorkami koktajlowymi. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Na grzankę nakładamy pastę z avocado, plasterek łososia i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy szczypiorkiem
Łycha smaków
Dyniowe pierniczki 182mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę
Łycha smaków
Bezglutenowy piernik dyniowy 247mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika). Wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy
Łycha smaków