pasta - 17303 przepisów (strona:789/1154)

Kotlety z batata i białej fasoli 153

puszka białej fasoli, odsączona i przepłukana 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 łyżki tahini 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki lub pasty harrisa 2 garści posiekanej zielonej cebulki sól i pieprz do smaku *bułka tarta lub płatki kukurydziane do środka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i jako panierka *opcjonalnie 3 łyżki płatków drożdżowych Wykonanie

Blendman
Grillowany kalafior 202

Składniki: 1 nieduży kalafior 2 łyżeczki curry Proeco Polska 2 łyżeczki miodu sól Przygotowanie: Kalafiora natrzeć pastą curry, polać cienką strużką miodu, posolić i zawinąć w folię. Podlać około 1/2 … Czytaj dalej Grillowany kalafior

czarrna od kuchni
Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini 230

Składniki: 1/2 kg fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Składniki … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini

czarrna od kuchni
Pesto z rukoli 139

jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki.  Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania

Aromatyczne Podróże
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 99

świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki

Posadzone i zjedzone
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 137

Zbiory kurek po oczyszczeniu zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie

Posadzone i zjedzone
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 229

patelnię dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je aż będą złote ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.  Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli zmiksować na pastę z dodatkiem 4 łyżek wody. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy i przesmażyć na niej nasiona kminu rzymskiego i czarnuszkę. Po chwili dodać kurkumę, mieloną kolendrę i kmin rzymski

Codzienne Gotowanie
Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 142

maśle z oliwa podsmażamy posiekana cebulę z czosnkiem. Powinny się lekko zeszklić. Dorzucamy nerkowce oraz koper, kolendrę, imbir i chili. Przesmażamy minutę. Dolewamy 4 łyżki wody i miksujemy na pastę. Może mieć grudki, w niczym to nie przeszkadza. Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko i wywar. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy listek. Pyrkoczemy ok 10 minut. Dorzucamy upieczone różyczki kalafiora i ziemniaki. Gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 194

się przepisem na blogu. To chyba nie nasza bajka ;) Gdy przyrządziłam swoje suszone pomidory w zalewie byłam z siebie dumna, niestety pomidory okazały się niewypałem, a zrobiona z nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak

Cooking Monster
Prosta i pyszna pasta z białej fasoli 119

Nadal bardzo lubię wszystkie pasty kanapkowe i to, że nie pojawiają się one na blogu to czysty przypadek. Jeżeli szukacie nowego pomysłu na smarowidło to może to fasolowe przypadnie wam do gustu? Ja lubię bardzo! 2 szkl ugotowanej fasoli 1 – 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili

Polska Zupa
Dip z tahini 184

dań z grilla🙂 Składniki: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu … Czytaj dalej Dip z tahini

czarrna od kuchni
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 160

skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się

Blondynka Gotuje
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 224

Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a poświęcony im czas zrekompensuje się smakiem i zdziwi nie jednego smakosza. W naszej kuchni ten przepis zagościł na stałe i sądzę , że w waszej też tak będzie. Pamiętajmy

Niezły Młynek
Rolada bezowa z jeżynami 162

więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny   dodatkowo: garstka jeżyn Wykonanie: białka ubić. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem 188

przygotowuję z niego caponatę do grzanek. W mig znika i zawsze dziwnym trafem okazuje się, że jakoś mało go wyszło. Ale bakłażana można wykorzystywać na wiele sposobów. Jako składnik pasty kanapkowej  też jest pyszny. W tym roku postanowiłam zamarynować go po zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki

Codzienna kuchnia niecodzienna