rozdziale pokazuje techniki formowania bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata. Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba , znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który
Codziennik KuchennyBakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej bakłażana z pastą orzechową. Danie to przepyszne, jednak dosyć pracochłonne i kaloryczne. W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków: granatu, kolendry, orzechów. Robiłam również nieco inną
Codziennik KuchennyObco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju
Smaki EwyMasło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę
Blendmankrem maślany: 2 białko 130 g cukru 170 g miękkiego masła 150 g malin (świeżych lub mrożonych) dodatkowo: 1 kg marcepanu różowy, brązowy i czarny barwnik spożywczy w paście różowe cukrowe perełki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny z cukrem zagotować, przetrzeć przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać maliny, delikatnie wymieszać. 1/3 kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższa bagietka pocięta w plasterki będzie idealną przekąską na fingerparty. Taką bagietkę możecie podać na talerzu z plasterkami rolady serowej nadzianej pastą jajeczną i szynką . Składniki: 5-6 półbagietek (małe, podłużne bułeczki) 150 g wędliny, np. szynki konserwowej 2 opakowania serka wiejskiego (około 0,5 kg) 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki
UgotowaćPachnące ziołowymi pomidorami z lekko chrupiącymi plasterkami kiełbasy z dodatkiem wytrawnych oliwek - czy to może nie smakować?;D U nas w domu uwielbiamy wszelkie dania z makaronami, pastami, ryżem. O ziemniakach nie wspomnę;) Wszystkie są zdrowe i w zasadzie szybko się je robi. Tak też jest z tym spaghetti - kolejnym na moim blogu;) Będę Was nimi zasypywać :) w różnych
Zasmakuj Kuchnijedna Lubella! ViolaPassion Moja rodzina Kocha Się w makaronach. Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero na wakacjach w Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała
Viola cooks with passionrozdrobniłem delikatnie widelcem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem z dwoma łyżkami majonezu, doprawiłem solą i pieprzem. Sałatę po opłukaniu porwałem na mniejsze kawałki. Rozgrzałem patelnię posmarowaną masłem. Na tortilli rozłożyłem pastę, uzupełniłem kawałkami sałaty. Tortillę zwinąłem w rulony, schłodziłem, pokroiłem w ukośne kawałki. Gotowe
R'n'G KitchenWeekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej
Zakątek rozkoszy kulinarnychadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z gruszkami i serkiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g cukru 3 jajka 120g serka mascarpone 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki oleju 2 gruszki Dodatkowo: 2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenkagórę czarny sezam i po prostu widelce! Profanacja? niekoniecznie :) Zapraszam! Czas przygotowania: godzina Dla 5 osób Składniki: 400g ryżu do sushi Ocet ryżowy (4 łyżki) Cukier (4 łyżeczki) Sól Pasta wasabi 7 sztuk listków nori 1 mała papryka czerwona z usuniętymi gniazdami nasiennymi Ser kozi Palhais 100g (zielony) (Jest często w biedronce) Pstrąg łososiowy wędzony 100g Czarny sezam Sos sojowy
Kuchnia PROzdrowotnazwolennikami wybitnej pikanterii, to zostawcie nasiona. Ja większość usunęłam, bo bałam się, że będzie wypalało aż nadto. Następnie wrzuciłam je do malaksera razem z cukrem i zmiksowałam. Teraz przekładamy pastę z papryczek do garnka i podgrzewamy. Następnie, również w malakserze szatkuję cebulę,czosnek i imbir. Dodaję do papryk i znów podgrzewam. Dolewam ocet i zagotowuję. Użyłam garnka z miarką, więc
Karczma HonoriettyDziś świetny przepis na przepyszne KUKURYDZIANE - dyniowe BUŁECZKI. Bułeczki są przepyszne ale tylko na gorąco,później są lekko twardawe.Smaczne są ze wszystkimi dodatkami,ale mi osobiście smakują najbardziej z pastą z metką.Do bułeczek użyłam mąki kukurydzianej . 200g.miąższu z dyni 250g.pełnoziarnistej mąki pszennej 200g.mąki kukurydzianej 40g.drożdży 2 łyżki miodu z mniszka 200 ml.ciepłego mleka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki malin (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 2 h. 2. Odlewamy wodę z daktyli. Daktyle miksujemy na gładką pastę. 3. Orzechy i nasiona rozdrabniamy na drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach