Guacamole – jak zrobić? 226czosnku, soku z limonki, kuminu, oliwy z oliwek i czerwonej cebuli. Dzięki łatwej dostępności awokado, guacamole stało się powszechną przekąską. Ja najczęściej podaję dip z nachosami lub traktuję, jako pastę na kanapki lub krakersy. Guacamole wywodzi się z meksyku, gdzie jest podstawą tamtejszej kuchni. Sposobów na jego przygotowanie jest bardzo wiele, w zależności od regionu. Bardzo ważne jest, aby przy
Kuchnia Bazylii
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry 191curry, idealny obiad w tygodniu, do pracy. Do takiego zestawu dorzucam często świeżo posiekane pomidory i szalotkę a zamiast śmietanki 30% dodaję mascarpone lub mleczko kokosowe wraz z żółtą pastą curry. Pycha! Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry SKŁADNIKI: 130 g makaronu tagliatelle 4-5 kulek liści szpinaku (mrożony brykiet) 200 g filetu z kurczaka 1 ząbek czosnku
Zasmakuj Kuchni
XV edycja warsztatów z gwiazdą – Martyna Chomacka i Lorek Zedju 257Baziółka Cieciorkę odsączamy. Wrzucamy ją do wysokiego naczynia. Dodajemy jednego, upieczonego buraka, odrobinę maślanki, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę octu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją do miseczki, polewamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy szczyptą pietruszki. Podajemy wszystko z chrupkim pieczywem ekologicznym kukurydzianym Eko Wital
Słodkie okruszki
CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z FASOLI BEZ CUKRU 227bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki na +/- 14 szt.: puszka czerwonej fasoli tj 240g po odsączeniu 2 duże jajka 2 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego 4-6 łyżek ksylitolu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 70% ( połowę tabliczki siekamy nożem, drugą roztapiamy np. mikrofalówce) 2 czubate łyżki gorzkiego kakao Wykonanie
Słodkie zapomnienie
Jutro obchodzimy dzień gofra 230Gotowce to tylko chemia i multum cukru. Czasami skuszę się na jakieś kolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich gotowców w tym kolorowych cukrowych past do tortów. Nie ma jak naturalne dekoracje z owoców takich jak maliny, jagody i physalis – wiśnia peruwiańska. Gofry można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej
codojedzenia
Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami 247Składniki ok. 1/2 kg dyni 2 bataty 1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy) 3/4 szklanki mleka kawałek imbiru, ok. 4 cm 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej pulpety: 30 dkg … Czytaj dalej Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami
czarrna od kuchni
Brukselka w sezamie 193olej i smażyć na nim brukselki do czasu aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody i przykryć. Gdy brukselki będą al dente dodać pastę sezamową i smażyć przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje, a brukselka się nim dokładnie pokryje. Brukselkę w sezamie przełożyć do miseczki, oprószyć odłożonym, uprażonym sezamem i natychmiast
Codzienne Gotowanie
Dania warzywne - poznaj moc warzyw 156taka miła niespodzianka i coś dla wegetarian i miłośników kuchni warzywnej. Nowe dania gotowe Marka co pewien czas wprowadza nowe produkty i oto obok znanych już pysznych past i pasztetów z warzyw, pojawiły się gołąbki z warzywami w sosie grzybowym i pomidorowym , soczewica z suszonymi pomidorami , bigos warzywny i mix po bretońsku (fasola, ciecierzyca, soczewica) . Z nowych produktów najbardziej posmakowała
Kuchcik gotuje
Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu 172Curry to danie, które robię bardzo często, kiedy nie mam czasu gotować. Jest błyskawiczne (pod warunkiem, że mamy gotową pastę curry w lodówce), można użyć do niego ulubionych warzyw, mięs lub owoców morza i przywodzi na myśl wakacje. Tym razem proponuję Wam tajskie czerwone curry Read More Artykuł Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu pochodzi z serwisu
Flymetothespoon
Klasyczna jajecznica z kajzerką 258Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku" Maciej Rożen - recenzja 177zwiedzą Kisielową Platformę wydobywczą, poznają smoki, które nauczą robić nas chrupiące burgery. Oczywiście na końcu książki nie zabraknie przepisów kulinarnych. Możemy zrobić z dziećmi owocowe chmury i jogurtową górę, pastę z pieczonej dyni, wspomniane smocze burgery. Wszystkie propozycje maja dodać nam energii. Oczywiście przed przystąpieniem do przyrządzania tych smakowitości musimy poznać zasady bezpieczeństwa mistrzów kulin
kruche babeczki
Naleśniki Gundel 123mleko gotowa ć razem , a następnie wla ć do mieszaniny orzecha ,dokładnie miesza ć.Gotowa ć przez kolejne 1-2 minut , w razie potrzeby, doda ć mleka do uzyskania pasty do smarowania . Masa ostygnie doda ć rumu. Sos czekoladowy robimy w garnku gotując na małym ogniu ż ółtka z cukrem, kakao i trochę mąki, zimnego mleka , :wymiesza ć dokładnie.Doda
Smaczne Potrawy
Paprykowe jajeczka faszerowane 381Paprykowe jajeczka faszerowane Kolorowe jajeczka wypełnione pyszną pastą świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska na przyjęciu, jak i jako danie świąteczne. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym efektownie prezentują się na stole. Polecam! Składniki: 6 jajek 10 dkg szynki (użyłam drobiowej) 1/2 pęczka szczypiorku 1-2 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Blog z Apetytem
Koreański sos na zimno – dip do tofu, warzyw i naleśników 161się sporym zainteresowaniem na moim blogu, co mnie cieszy Piszecie do mnie z prośbami o kolejne koreańskie receptury, ale bez żadnych “wymyślnych” składników (takich jak np. sojowej czy paprykowej pasty koreańskiej), które nie są dostępne w żadnym sklepie w Waszej okolicy. Mam już dużo takich przepisów, a dzisiaj dołączam kolejny do kolekcji. Prezentuję Wam przepis na koreański dip z łatwych
Lamarida.pl
Bułeczki drożdżowe 233przy wstawaniu nie obudzę córki - wesoło krzątam się po kuchni układając wszystko na stole. A to bułeczki maślane , które sama upiekłam, a to precyzyjnie pokrojone warzywa, gotowane jajka, albo pasty na kanapki - kocham to! Przepis na bułeczki dostałam od przyjaciółki i przyjął się u nas rewelacyjnie. Maślane bułeczki robię często, nie tylko jako bułeczki śniadaniowe, ale także na obiad
MamaOskarka