Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 253cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka(...)szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia i wcinaj. Wiem, że nie będziesz w stanie się dłużej oprzeć:-) Smacznego
Kulinarna rozmowa
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 538Ajvar / ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia. Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw. SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki(...)tego robić super dokładnie), przekładamy do garnka, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, olej, ocet, cukier i blendujemy. Zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Znacie ajvar? Też przepadacie za tą pastą
Zofiana
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 259ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy. Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk
Zofiana
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 199pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie(...)cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 490mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona – 1 łyżeczka * pasta curry – 1 łyżka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie(...)wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko
Ostra na Słodko
Twarożkowa pasta z awokado i Habżyki :) 139Awokado dojrzało, więc trzeba je jak najlepiej wykorzystać :) Uwielbiam awokado na słodko, w postaci czekoladowego kremu, ale dzisiaj mam dla Was wersję wytrawną. Bardzo smaczną, kremową pastę z twarożkiem, w towarzystwie Habżyków , u mnie pomidorowo-bazyliowych :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 100 g twarogu chudego - sól - przyprawy wg uznania (u mnie pieprz prawdziwy, ziołowy, cayenne) Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chrupiącymi(...)Habżykami, bądź świeżym pieczywkiem :) Habżyki pomidorowo-bazyliowe odznaczają się aromatycznym zapachem, chrupkością i tym, że nie poprzestaniesz na jednym :) Jedna kromeczka dostarcza 51 kcal. Z pastą smakują wyśmienicie
Zdrowie na języku :P
Pasta z wędzonego łososia z koperkiem :) 210Pastę przygotowała Mama. I co mogę powiedzieć to - wow! :D Pasta jest pyszna, dietetyczna, bez zbędnych dodatków w postaci oleju, majonezu i śmietany. Bardzo prosta i bardzo smaczna :) Mama się postarała :) Kolacja była wyśmienita :) Składniki: - 250 g wędzonego łososia - 2 jajka ugotowane na twardo - koperek - przyprawy: sól, pieprz Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. I gotowe
Zdrowie na języku :P
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :) 152Pierwszy raz miałam okazję robić, a nawet próbować tą słynną pastę sezamową. Była mi potrzebna do przygotowania hummusu, ale o tym wkrótce ;) Przeglądając w internecie przepisy na tahini , zazwyczaj znajdował się w nich dodatkowy olej, pomyślałam, ale po co? Przecież same nasionka są wystarczająco oleiste. Niekiedy wspomniano, że warto dodać tłuszcz, kiedy nasz sprzęt nie daje sobie rady z dokładnym(...)użyłam małej ilości nasion, bo 100 g :D) i co? Dał radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować
Zdrowie na języku :P
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 200korą cynamonu i czerwoną papryką (na niewielkim ogniu aby papryka nie spaliła się). PO około 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam i po około 2 minutach zalałam bulionem warzywnym. Całość doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien
Magiczna kuchnia Darii
Tapenada z czarnych oliwek 242Szukacie pomysłów na ciekawe przekąski? Grzanki z różnymi pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się ją bardzo szybko, a jeśli będziecie mieć w domu dodatkowo np. bagietki, to możecie przygotować pyszne grzanki, na których rozsmarujecie tapenadę i w ten sposób zaprezentujecie je swoim gościom. Smacznego!Składniki:1 słoiczek drylowanych
Pasja Smaku
Pasta jajeczna 174najzwyklejsza pasta jajeczna pod słońcem. Żeby dodać jej trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory...Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiechampodczas tego naszego biesiadowania
bistro mama
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 305Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI:200 g polędwiczek z kurczaka1 L bulionu warzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej
kulinarnyJa
Kolorowa tarta pomidorowo-cukiniowa 166wersja okazała się bliższa mojemu podniebieniu.Składniki:200g mąki pszennej100g schłodzonego masła100ml zimnej wodyduża szczypta soli150g startego żółtego sera2 jajka200g śmietany 18%1 średnia cukiniapomidorki koktajlowe1 czubata łyżeczka łagodnej pasty currysól, pieprzSposób przyrządzenia:Mąkę z solą siekamy z masłem lub pozostawiamy to robotowi kuchennemu. Ciasto ma mieć konsystencję mokrego piasku. Powoli dodajemy wodę. Wyrabiamy. Odkładamy zawinięte folią na godzinę(...)formę. Ciasto ma mieć grubość ok 5mm.Cukinię kroimy w plastry, układamy na dnie ciasta (nie pieczemy ciasta wcześniej). Mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy ser i przyprawy (w tym pastę curry), całość mieszamy. Wylewamy na cukinię. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut
W kuchni wieczorem
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 414combine, next add in the spinach, stirring until it starts to wilt. Turn of the heat and add the raviolis to the sauce and stir to combinePour the pasta and sauce into a baking dish , top with the mozzerella and Parmesan cheeses.Cover the dish with foil and bake for about 15 minutes. Remove the foil and continue to bake
karmelowy
Ciasto z połówkami jabłek 466nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta.Rozrabiamy cukier ze śmietaną i gorącą wodą- mieszamy , by było jak najmniej grudek- powstanie nam "pasta" i nakładamy "pastę" na gorące ciasto. Starajmy się równomiernie rozsmarować. Odstawiamy do ostygnięcia i ciacho gotowe :)Smacznego
Smaki Edyty