mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta(...)tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej przeze mnie cukinii w formie wstęg należy użyć nazwy pide, która jest szerszą od lahmacun nawą określającą placki z różnymi nadzieniami. Mam nadzieję Emilia, że nic nie pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko
Chilli Czosnek i Oliwaintrygujące, bardzo pyszne! Takie są lody chałwowe. Bez jajek, cukru i maszyny, ekspresowe. Nie, nie zawierają ani grama kupnej przesłodzonej chałwy. Przepyszny chałwowy smak zawdzięczają dodatkowi Tahini - aksamitnej paście z prażonych ziaren sezamu. Można ją już bez problemu kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach i supermarketach. Warto, bo sezam jest bardzo zdrowy i zawiera dużo wapnia. Jeśli lubicie chałwę(...)można dodać rodzynki, orzechy, jak kto lubi :-) Skusicie się? Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 150 g pasty sezamowej Tahini 125 g miodu 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii W wysokim garnku ubić śmietanę na sztywno. Dodać miód i Tahini. Zmiksować. Zmniejszyć
maniapieczeniaCzasem się zdarza, że nie mamy za dużo czasu, jesteśmy zmęczeni, a jeść się chce. Wtedy można się posiłkować rożnymi gotowcami i tym co mamy w zamrażarce. Gotowa zielona pasta curry przygotowana przez nas wcześniej, albo … Czytaj dalej
slodkokwasnaplprosto ze słoika . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki : -zielone oliwki -majonez -ser żółty -czosnek Miksujemy i powstaje pyszna pasta . Mamy 7 powodów, aby jeść 7 oliwek dziennie: Produkt niskokaloryczny
Różowa kuchniapokrojenia w kawałki i podania na desce serów. Idealna przekąska o bardzo wyrazistym smaku. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami. Bez najmniejszego problemu da się je kupić w internecie. To podstawowe składniki, które musi mieć każdy szanujący się serowar(...)formy i osuszamy w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni. Musi się wytworzyć sucha, twarda skórka z każdej strony. Musimy pamiętać o częstym odwracaniu sera. Ser pokrywamy parafiną lub pastą ( 2-3 razy). Dojrzewamy w temperaturze około 12 stopni przez 1 miesiąc Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturektórych liczy się wygoda . Wiele punktów z wypożyczalniami rowerów czy samochodów napędzanych siłą nóg to bardzo dobra wiadomość dla aktywnych. Na zakończenie proponuję Wam Drodzy Czytelnicy delikatną pastę z dorsza, którą przygotujecie sami bez potrzeby używania sprzętu kuchennego. Wystarczy deska, nóż, tarka oraz następujące składniki: 1 Dorsz wędzony 300-350g. Mały pęczek szczypiorku 1 kulka sera typu mozzarella
Kuchnia PROzdrowotnapodany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut. Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku
Życie zamknięte w smakugramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy(...)jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki masła - 600 mililitrów mleka - biały pieprz - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie beszamelu: Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie
Życie zamknięte w smakuDzisiaj propozycja na śniadanie – pasta z jajek ze szczypiorkiem. Często zapominamy o tym prostym i pysznym śniadaniowym produkcie. W moim domu wszyscy domownicy bardzo lubią pastę i znika ona w tempie błyskawicy. Składniki: 10 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka miękkiego masła Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy je wstępnie widelcem. Następnie dodajemy majonez, masło
Smaki EwyJako że zaliczam się do kanapkożerców, pojawiają się w mojej kuchni różnego rodzaju pasty. To idealne smarowidło, którym możemy zastąpić masło, ale także wzbogacamy smak kanapki. Zdecydowanie zachęcam do wykonywania takich past samemu, a nie ograniczać się do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana
Kuchnia w opałachwywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli 1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej) sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Do garnka na rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną(...)kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym. Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut
Miód i pieprztymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPoszukujecie ciekawego startera na wieczorną domóweczkę? Pastę możecie przygotować wcześniej i tylko podgrzać jak przyjdą goście - moment zastanowienia na ich twarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki. Składniki : 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy(...)wylewamy nadmiar tłuszczu dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli dodajemy czosnek i podobnie czekamy, aż się zeszkli uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje i zepsuje całą pastę na koniec dodajemy pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną
zobacz ich smakTapenada, pasta z czarnych lub zielonych oliwek jest zdecydowanym potwierdzeniem reguły "przez żołądek do serca". Nie "wygląda", ona po prostu "smakuje". Przedstawiać jej nie muszę, ponieważ wywodzi się z dalekiej Prowansji, ale zadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;) Składniki : 200g czarnych(...)pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Tapenada powinna być średnio gęsta, aby dobrze rozprowadzała się na pieczywie. Po przygotowaniu wstawiamy ja do lodówki. Smacznego
ChilliJemypesto Gotowy sos pesto W prawdzie zakup pasty pesto w supermarkecie jest kwestią chwili, lecz przyrządzając ją sami mamy możliwość dobrania składników o wyższej jakości, oraz uzyskania najbardziej odpowiadającego nam smaku. Składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine lub innej 100 gr oliwek 100 g prażonych ziaren słonecznika Pęczek bazylii Ząbek czosnku Sól, pieprz Sposób(...)oliwy i miksujemy aż do utworzenia się jednolitej masy (Uwaga: trudno jest określić odpowiednią ilość oliwy, dlatego dodajemy ją stopniowo podczas blendowania uzyskując masę o konsystencji dość gęstej pasty
Miód i pieprz