cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru 4-5 łyżek oleju sezamowego 1 l wody lub bulionu 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala * łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry sól do smaku garść pestek dyni szczypiorek opcjonalnie śmietana do podania opcjonalnie grzanki do podania * W skład przyprawy garam masala wchodzą: kolendra, goździki, liść laurowy,kmin rzymski, chili, kardamon(...)około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej
potrawyregionalnespory kawałek świeżego korzenia imbiru 4 ząbki czosnku łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść goździka,anyż gwiazdkowy) łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry oliwa do smażenia słodka czerwona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie) Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką(...)solą. Dodałam również pastę curry i polałam oliwą. Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam. Dodałam pokrojony w piórka fenkuł. Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki
potrawyregionalneAksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule(...)mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym
potrawyregionalnehrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :). Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka(...)cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami
SzczyptaSmaQPasta kanapkowa to moje ulubione danie na śniadanie. Do tego świeży chrupiący chlebek i więcej nic nie trzeba. Szczególnie lubię pasty rybne, dlatego robię ja na różne sposoby. Do tej dodałam paprykę i żółty ser. Składniki: nieduża wędzona makrela 3-4 łyżki startego żółtego sera kawałek czerwonej papryki kawałek cebuli 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu pieprz szczypiorek Makrelę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoja ulubiona pasta kanapkowa, gości na naszym stole bardzo często. Szybka do zrobienia. Kremowa, lekko ostra jest idealna nie tylko na kanapki. Można ją podać na krakersach jako przekąskę imprezową. Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Majonez wymieszać z chrzanem i pieprzem. Dodać(...)jajek i razem zmiksować blenderem. Koperek posiekać, wymieszać z pastą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierwszy rzut oka takie połączenie składników może wydawać się dziwne i ciężko jest wyobrazić sobie smak tej pasty. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Zrobiłam go kompletnie na oko przy okazji dużej imprezy i wszystkim tak smakowało, że wiedziałam, że muszę go powtórzyć i wstawić tu dla Was. Jabłka usmażone z cebulą(...)Pozostały olej rozgrzać na patelni na której smażyły się jabłka. Wrzucić kaszę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie wystudzić i wymieszać z pastą fasolową. Podawać jako dodatek do pieczywa. inspiracja-Pani Mucha
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul kość wędzona (lub inna chuda wędzonka) 2 marchewki korzeń i natka pietruszki kawałek selera 1/2 białej części pora 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz łyżka oleju grzanki Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele(...)liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianerwów, 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, 120 ml startego parmezanu, 120 ml śmietany 30%, 1 kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu) 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli(...)rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund, wyjąć łyżką cedzakową. Do płynu dodać śmietanę, trawę cytrynową rozgniecioną trzonkiem noża, chilli i pastę tamaryndową, gotować dalej 8-10 minut aż płyn zredukuje się o połowę. Usunąć trawę, dodać połowę parmezanu i odstawić. Jarmuż blanszować 2 minuty, wystudzić w lodowatej wodzie, dokładnie odcisnąć
SzczyptaSmaQkanapeczek potrzebna jest dosłownie chwila. Wyjmujemy sardynki z puszki, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy groszek, mieszamy. Następnie przygotowujemy chleb. Można pomarować masłem, położyć sałatę, ser, plasterek pomidora i dużą łyżkę pasty sardynkowej. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Lubimy , więc nawet się nie zastanawiałam. Po otworzeniu trzeciej puszki jestem ciągle zadowolona. Rybki są dobre, w pysznym sosie paprykowym, można(...)nich przygotować pyszne pasty na śniadania czy kolacje a nawet przystawki. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatweMakaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka(...)dorzucamy pomidorki cherry i razem dusimy Następnie wrzucamy mięso na patelnię, posypujemy przyprawą i rozdrabniamy je podsmarzając ok 15 minut W tym samym czasie robimy sos pomidorowy. Pastę pomidorową mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i 2 łyżeczkami bazylii w miseczce i odstawiamy Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy sos pomidorowy i przystrajamy na wierzchu
Klaudynkowa kuchniałyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego majeranku Składniki na farsz: 20 startego sera 15 g salami 1 pomidor pasta z suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę(...)ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej rozłożyć połowę ciasta. Każde ciasto wysmarować pastą z suszonych pomidorów, posypać starty ser, na wierzch wyłożyć salami i pomidory, doprawić do smaku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnierozgrzać piekarnik do 180°C. Filet z łososia osusz dokładnie i ułóż na nim plasterki z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę zostaw do podania. Czosnek trzeba rozgnieść w moździerzu na pastę (można dodać odrobinę soli), następnie dodać pestki i dokładnie całość połączyć. Orzechy brazylijskie najlepiej dodawać pojedynczo, na końcu wrzucając bazylię i rozgnieść. Wszystko należy przerzucić do blendera, dorzucając jarmuż(...)odrobinę oliwy. Gotową pastę wyłożyć na wierzch łososia, usuwając wcześniej plasterki cytryn. Całość posypać świeżo startym serem i zapiekać 10 minut. Smacznego! *Można od razu wszystkie składniki wrzucić do blendera, smak pesto nie będzie miał jednak już takiej głębi. Baked salmon with kale pesto Difficulty level: easy Preparation
Bazując na smakusłodkie. Ja swoje pierwsze posiłki uwielbiam urozmaicać w ciekawe dodatki smakowe. Dziś zapraszam Was na chałwowy owsiany pucharek śniadaniowy. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 1 1/2 łyżki pasty sezamowej tahini 7 łyżek płatków owsianych górskich 1 1/2 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka mleka 6 garści płatków z pełnego ziarna 1 banan Przygotowanie: W rondelku z grubszym dnem gotujemy mleko, dodajemy(...)pastę sezamową i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy płatki owsiane górskie, gotujemy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy rodzynki, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Na dno dwóch pucharków wykładamy po 3 garście lekko zgniecionych płatków z pełnego ziarna. Na warstwę płatków wykładamy po połowie pociętego w kostkę banana. Kolejną warstwę tworzymy z chałwowych płatków owsianych
Słodkie okruszkipodania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml past pomidorowej ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego rozmarynu chlust oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Socca Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto(...)analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków. Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Ciepłą jeszcze soccę posmaruj pomidorowym sosem. Podanie Na sos wyłóż
Food Square