pasta - 17303 przepisów (strona:482/1154)

Pasta kanapkowa z awokado 112

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa z awokado, jajek i szczypiorku. Z małej ilości składników, ale niesamowicie smaczna. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na takie śniadanko, samo awokado nam nie leży, ale z dodatkami jak najbardziej. Polecam! 1 awokado 2 jajka szczypiorek pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Awokado obrać, wydrążyć, rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić(...)kostkę, szczypiorek posiekać, dodać do awokado. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rozgrzewający krem z dyni 155

jeden przepis. Tak, JEDEN. Ale na tym koniec. Zakasałam rękawy i wzięłam się za gotowanie. A że ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę z imbirem i pastą chili. I właśnie tym przepisem się z Wami dziś podzielę. A kolejne już niebawem (ciasto bounty już zastyga, a w pliku z przepisami czeka jeszcze rosół i galareta). Potrzebne(...)dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki

W poszukiwaniu inspiracji
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 192

bardziej zmęczona. Lecz dziś ze spokojnym umysłem mogę iść spać, bo jutro nie czeka mnie żadne rozliczenie z wiedzy, coś pięknego! Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam samodzielnie robione, domowe pasty na kanapki. Dzisiaj przepis na kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się(...)minut. Pianę, która będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy (możemy odłożyć kilka kuleczek do późniejszej dekoracji) i miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę. Posypujemy odłożoną cieciorką, posypujemy zatarem lub po prostu tymiankiem, sezamem i oregano. Smacznego

Be Fit Be Strong
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 181

jeżeli by uznać, powyższe argumenty za słuszne i prawdziwe, to najzdrowszą kuchnią będzie ta, którą preferują potomkowie Albionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw

Miód i pieprz
Pasta z czarnej fasoli, Jak prawidłowo nakryć do stołu? 211

Dodatki do chleba staram się robić od podstaw (rzadko kupuję gotowe, przetworzone w sklepie). Z reguły przygotowuję 2 różne rodzaje past na kilka kolejnych dni . Poniżej prosty przepis na pastę z roślin strączkowych, tym razem z czarnej fasoli. Pomysł podpatrzony u Jadłonomii. Po więcej inspiracji, zajrzyj  tutaj . Składniki: kilka łyżek oleju do smażenia 1 czerwona lub biała cebula

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowy kalafior 97

chili 0,5 łyżeczki kurkumy 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżeczki cukru sól Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekać, dodać kurkumę i zmiksować na pastę. (Należy uważać na ilość użytej papryczki chili, dla osób nie lubiących ostrych potraw, dodać tylko odrobinę). Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pastę cebulową, aż aromat się

Codzienne Gotowanie
Curry z kurczaka po cejlońsku 119

słodkość cebuli i dodać delikatnego smaku anyżku, należy ją jednak usunąć, gdy cebula się usmaży). Cebulę smażyć delikatnie i powoli aż zmieni kolor na brązowy.  W międzyczasie przygotować pastę z imbiru, czosnku, przypraw: curry, kurkumy, ostrej papryki  oraz odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut

Codzienne Gotowanie
Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą 190

idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca.  Bardzo  aromatyczna d zięki znacznej ilości przypraw  i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili.  Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, rzem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka , Maggie i Ania . Składniki(...)duża cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 szczypty mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej

Codzienne Gotowanie
Pikantny dip marchewkowy 142

jakas impreze. A tu pyszne, latwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakladzie srodkow;) Polecam! Skadniki: 1 cebula 4 marchewki sok z 2 pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  olej do smażenia Przygotowanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę(...)marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pastę curry. Gdy cebula się zeszkli wlać sok z pomarańczy. Zagotować i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia i przestudzić. Dokładnie zmiksować, na gładką masę. Gdy dip całkiem wystygnie, dodać jogurt, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i piperzem. Serwować w temperaturze pokojowej z surowymi

Codzienne Gotowanie
Meksykański gulasz z kurczaka 435

kwaśnej śmietanki, jest idealne na sycącą obiado-kolację.  Składniki : 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane pół łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka pasty z papryczki chipotle - użyłam harissy pół papryczki chili drobno posiekanej 1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałki puszka krojonych pomidorów(...)śmietanka Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać cukier, papryczkę chili i łyżeczkę pasty z chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać krojone pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki kurczaka, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 137

Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników.  Składniki : pęczek dymki mały pęczek świeżej kolendry 400g wieprzowiny (schab) 3 łyżki czerwonej pasty curry 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego puszka mleka kokosowego (400ml) opakowanie mini kolb kukurydzy sok z połowy limonki sól i pieprz oliwa(...)plasterki dymkę i drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście

Codzienne Gotowanie
Dynia w mleku kokosowym 140

przyjemnie rozgrzewające. Postanowiłam udusić dynię w mleku kokosowym z dodatkiem chili - pychotka. Przepis na tak ą  dynie pochodzi z kuchni tajskiej. Składniki : 200ml mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki brązowego cukru 4 ząbki czosnku 2,5cm kawałek swieżego imbiru 700g dyni sól, pieprz papryczka chili swieża kolendra do dekoracji oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce wymieszaj(...)mleko kokosowe z czerwoną pastą curry i cukrem. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż na nim czosnek wycisnięty przez praskę i imbir starty na drobnej tarce, aż lekko zbrazowieją. Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę dynię, chwilę przesmaż. Wlej mleko kokosowe, zmiejsz ogień i duś przez 20 minut aż dynia lekko zmieknię, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej aż sos zgęstnieje. Dopraw

Codzienne Gotowanie
Pad thai z kurczakiem 159

czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski sól, pieprz 0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody 2 łyżki sosu rybnego szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa(...)smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym

Codzienne Gotowanie
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami 502

smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad. Składniki: 60 dag karkówki bez kości 70 dag ziemniaków 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem sól morska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 15 dag sera(...)kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków, Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed

Wanilia i Kardamon
Paprykarz warzywny 159

Lubię przygotowywać najróżniejsze pasty i pasztety, które urozmaicają każdą kanapkę. Ostatnim hitem, który w przeciągu dwóch miesięcy wykonałam aż trzy razy jest paprykarz wegetariański. Na dzień dzisiejszy jest to zdecydowanie mój numer 1 wśród past, który uwielbiam zajadać z rukolą. Paprykarz jest gęsty i aromatyczny i idealnie nadaje się do pracy.   Składniki: Torebka ryżu (100g) 2 czerwone papryki

VegUlka