Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 216minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem z mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się(...)każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając. 3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną kolendrę
Kuchnia Prezydentowej
Zielone curry z krewetkami 227Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki) 4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego(...)marynatą i smażyć na mocnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki, odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe
Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 309curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto z Indii. Kiedy już wszystko na patelni mamy połączone(...)będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam, że to nie będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim
Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej makreli 234Pasty na kanapki, to rytuał na równi z niedzielnymi zapiekankami taty w każdą niedzielę ;) Smaki dzieciństwa, w przerobionej przeze mnie formie. Wędzona makrela - dawno miałam smaka na taką pastę, aczkolwiek przerażało mnie wyjmowanie malutkich ości. Kiedyś okrutnie bałam się rybich ości, teraz żyję z nimi w zgodzie :P Potrzebujemy: 1 wędzona makrela 4 jaja 1 cebula 2 łyżki keczupu
MamaOskarka
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 189godziny żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Startą czekoladę umieszczamy w misce razem z cukrem, cynamonem i stopionym masłem, a następnie mieszamy na gładką pastę. Po wymieszaniu zostawiamy pastę i ponownie bierzemy się za ciasto (jeżeli już wyrosło). Aby uwolnić ciasto od znajdującego się w nim powietrza należy go przebić. Wykładamy je na blat oprószony mąką
Kuchenne Wariacje
.586. (nie)tradycyjny omlet biszkoptowy || współpraca z Polsoja 210smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska
breakfast of dreams
Recenzja #.20 - paprykarz z kaszą jaglaną (Primavika) 151bardzo ciekawa smaku tego produktu, ponieważ nigdy nie jadłam paprykarzu, nawet tego tradycyjnego. Jako że jestem wielką fanką kaszy jaglanej bardzo mi posmakował. Jest ona bardzo wyczuwalna w strukturze pasty, w smaku może już nieco mniej. Paprykarz ma idealnie wyważone smaki - nie jest zbyt pikantny czy słony. Dobrze się rozsmarowuje. Produkt ma również bardzo dobry skład, któremu trudno cokolwiek zarzucić(...)Paprykarz jest bardzo smaczny i będzie świetnym sposobem na "przemycenie" kaszy jaglanej codziennie do naszego jadłospisu - wystarczy wziąć do pracy/szkoły kanapkę z ową pastą :) W dodatku jest niskokaloryczny więc będzie idealny również dla osób na diecie. Polecam! Ocena : 6/6 Kaloryczność 100g : 147kcal Cena : produkt otrzymany w ramach współpracy ( primavika.pl ) // ok. 6zł (160g) Zakupione w : produkt otrzymany
breakfast of dreams
współpraca z Polsoja // chili&sugar na facebooku! 237suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska. Przy okazji chciałam ogłosić, że od dzisiaj chili&sugar jest także na facebook'u! :) Jeśli lubisz mojego bloga i przepisy, a także jeśli chcesz
chili & sugar
Kofta z domową pastą ajwar 187skąd się wywodzą, jak dla mnie to i z Radomia mogłyby być. Ważne, że pyszne są! Pyszne to zresztą mało powiedziane. Są rewelacyjne! A do tego zrobiłem pastę ajwar. To taka lekko pikantna pasta na bazie papryki i bakłażanów. Idealnie jedno do drugiego pasuje, serio. Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta
Marder&Marder Manufacture
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 172żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając
Marder&Marder Manufacture
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 201wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godziny bardzo często mieszając żeby się nie przypaliło. Tak żeby woda odparowała, a masa zgęstniała. Gotową pastę raz jeszcze porządnie miksujemy, przekładamy do słoika i czekamy aż ostygnie. Chowamy do lodówki i możemy tę pastę trzymać tam nawet kilka miesięcy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacture
Jak czyścić srebro? 150nasze sztućce (jak widać na zdjęciu) są ładnie zdobione i w tych zdobieniach nieco brudu pozostało. Na to też jest sposób. Wziąłem swoją starą szczoteczkę do zębów i zwykłą pastą do zębów wypolerowałem te zakamarki. Wyszło idealnie! Można oczywiście tylko samą pastą do zębów czyścić, bez potrzeby gotowania z solą. Ale miało być zupełnie bez wysiłku, a w to pastowanie
Marder&Marder Manufacture
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 181skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie: 0,5 kg obranych i wydrążonych jabłek 150 g śmietany 18% 100 g cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy(...)następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód dokładnie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie
Marder&Marder Manufacture
Pasta z wędzonej makreli 389Wpadłem tu na moment ogarnąć dla was ten przepis. Madzia ogląda teraz Seks w Wielkim Mieście, a ja uciekam na zupę kalafiorową za chwilę. Taka pasta z makreli jest idealna na kanapki. Ja w ogóle uwielbiam ryby, w każdej postaci. Madzia, wiedząc o tym, kupiła mi kilka wędzonych makreli. Sama niespecjalnie lubi ryby. Ale jednak przeceniła moje możliwości. Jadłem(...)leżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły, ani ochoty do nich wracać. Ale trzeba było coś z nich zrobić. Przerobiliśmy więc je na naprawdę smaczną pastę. Na kanapkach wsuwałem ją i prosiłem o więcej :) Tak na marginesie to od dawna już noszę się z zamiarem założenia drugiego bloga. Takiego po prostu na moje bieżące przemyślenia. A póki
Marder&Marder Manufacture
Sernik pieczony 168Tutaj mąż, potwierdzam] Potrzebujemy: 1 kg sera twarogowego 6 jajek 6 łyżek mąki 1 1/3 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynków 3 łyżki płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 mały aromat pomarańczowy Ser miksujemy z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodajemy płatki migdałów, aromat pomarańczowy, pastę waniliową i otoczone mąką rodzinki. Na koniec dodajemy jeszcze ciepłe
Marder&Marder Manufacture