położonej i upieczonej zachęcam do posmarowania jej prostą glazurą :) na 5 kiełbasek wystarczy: łyżeczka sosu barbecue (lub ketchupu) łyżeczka musztardy szczypta ostrej papryki łyżeczka miodu Wszystko mieszamy na gładka pastę. Kiedy kiełbaski są już prawie gotowe smarujemy je pastą z jednej strony, przypiekamy, smarujemy z drugiej strony i znowu chwile grillujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to grillowana
Dzieje kuchennej Wiewióryczerwona papryka 1 papaja 1 czerwona cebula 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sezam czarny i biały świeża kolendra makaron ryżowy/ chiński/ shirataki/ noodle sos sojowy 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki brązowego cukru olej kokosowy/ olej ryżowy lub inny o wysokiej temperaturze dymienia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Chilli(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 6. W woku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego lub ryżowego. Gdy olej nabierze odpoweidniej temperatury, wrzucić czosnek, imbir i cebulę. Dodać odrobinę sosu sojowego oraz pastę z tamaryndowca oraz cukier (jeśli używamy limonki nie dodajemy jej teraz lecz na samym końcu). Smażymy 2-3 minuty. 7. Wrzucamy paprykę i smażymu kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucamy
DefinicjaSmakuugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kuminu 3 liście limonki caffir pieprz sól świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata dokładnie myjemy (nie obieramy). Kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą(...)oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z pastą curry oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango
DefinicjaSmakubotwinką, bryndzą i fetą. Można dać tylko jeden gatunek sera - albo bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc użyłam obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki(...)cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety 60 g bryndzy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku sól pieprz do podania: jogurt wymieszany z pastą paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość farszu. Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest
Stare Garypałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę. Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami ( pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Zastawa
SzczyptaSmaQDzisiaj zrobiłam pyszną pastę jajeczną, ale taką troszkę inną, bo z dodatkiem awokado. Polecam Wam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 6 jajek 1 awokado 1 łyżka majonezu 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona cebula sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, oskubać i zmiksować. Awokado pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować, skropić sokiem(...)cytryny i połączyć z jajkiem. Dodać majonez, drobno posiekaną cebulę i koperek. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem. pasta jajeczna z awokado
O kuchni z uczuciemłyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie: 0,5 kg oczyszczonego rabarbaru 150 g jogurtu 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: umyty(...)oczyszczony ze skórki rabarbar kroimy w 3-4 cm kawałki. Jogurt mieszamy z jajkami, cukrem i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Marder&Marder Manufactureniezapomniany klimat mafijnych procesji z podstawionymi autami rodem z lat pięćdziesiątych. W jednej z knajp (najlepiej tych małych, w pobliżu zatoki a nie głównych placów miasta, obowiązkowo należy spróbować Pasta con le sarde i Pasta alla Norma. Ten smak Sycylii, z dodatkiem lampki lokalnego wina albo z kilkoma łyżeczkami granity na deser gwarantuje rozkosz podniebienia. Do tego cząstka pomarańczy, która
Bon Ton Italiaświeżego wędzonego śledzia. A śledzik, wiadomo zdrowy, tłusty, trzeba jeść. Wszystko spoko, gdyby nie te ości, obieram, obieram, końca nie widać. Cierpliwości mi zabrakło... i dobrze bo zrobiłam pyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki(...)możesz ręcznie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do przemielonego śledzia. Mi się nie chciało i przemieliłam je razem ze śledziem. DODAJ MAJONEZ I MUSZTARDĘ , może się zdarzyć, że pasta będzie za sucha, wszystko zależy od tego jak tłusty był śledź, wtedy dodaj trochę majonezu. Wszystko wymieszaj, sowicie posyp kwiatami szczypiorku i smacznego. P.S.: Nie jedz tych kanapek
Kuchnia bezglutenowa Loliblendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Powinna wyjść ok 1 łyżeczka pasty czosnkowej i jedna łyżeczka imbirowej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać
MamaOskarkapomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry(...)czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz
Jemy PijemySkładniki: (na około 1-2 porcje) Creme Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej(...)nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu. 6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty. 7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią
KreatywnePinyteż mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry • 1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego(...)trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść tę zupę! :) Zupa bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejpatatas bravas 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina 2 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru (lub 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę) po 1. dużej szczypcie soli, pieprzu, tymianku i oregano listki bazylii z 2 gałązek lub 1 łyżeczka suszonej Czosnek rumienię(...)cukrem, przykrywam i duszę ok. 5 minut. Wlewam wino, redukuję płyn, dodaję posiekane pomidory, przykrywam, duszę kolejne 10 minut lub do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaję ajvar, pastę paprykową, tymianek, oregano i pieprz, zagotowuję, ściągam z ognia. Przelewam do wysokiej miseczki, miksuję (ale tylko lekko!) ze świeżą lub suszoną bazylią, doprawiam jeśli trzeba solą, pieprzem i cukrem. Podaję
Kuchnia Prezydentowej