podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz do smaku2 pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej)+ 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznegoprzygotowanie:Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję(...)pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek
Stare Garykaczki, perliczki)2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego2 duże cebule3 -4 łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnkuziele angielskiepieprz całylistki laurowegałązka tymiankusólopcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko(...)pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się
Stare Garygotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta.Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby
Stare Garyprzy tym danie błyskawiczne ! Bardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :) składniki1 biała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze(...)patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy od pasty i od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy) i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać pomidory i 250 ml zimnej wody i ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować , mieszając
Stare GarysoliPolenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion kolendry600 g mielonej jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)½ cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno(...)kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Stare Garygotowe.Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam!składniki1200g chudej wołowiny100 g wędzonego boczku lub bekonu10 szalotek10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnychgarstka suszonych grzybów1 marchewkaok 3 łyżek mąki1 łyżka pasty pomidorowej3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka1 łyżeczka tymianku2 listki lauroweGarść posiekanej natki pietruszkiok 1/2 butelki czerwonego winabulion wołowy do uzupełnieniasól, pieprzprzygotowaniewołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać(...)krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare GaryNeli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 - 1 1/2 łyżki stołowej papryki3 łyżki mąki1 łyżka kminku1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego1 szklanka bulionu wołowegoew 1/2 kieliszka winasóltłuszcz do smażenia przygotowanieWołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni(...)oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć
Stare Garyładniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3 jajka250 g jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać(...)plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków
Stare Garysuchego makaronu penne Omnomnomsosok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane1 łyżeczka kaparów pokrojone400 g pomidorów z puszki2 łyżki pasty pomidorowej60 ml czerwonego wina1 łyżeczka suszonej bazylii1/2 pęczka pietruszki1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki płatków chili1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego1 łyżeczka kopru(...)rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu, aż zrobi się równomiernie brązowa.Dodać czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu
Stare Garyczosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone(...)paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy
Stare Garybiber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki100 g czerwonej soczewicy100 g kaszy bulgur1 cebula2 łyżki pasty pomidorowej50 g masła1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podaniasól, pieprz1200 ml wody lub bulionuprzygotowanieKaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż soczewica i kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać, aby nic nie przywarło do dna. Zajmie to ok godziny. Pod koniec gotowania dosypać suszoną miętę, wymieszać
Stare Garypodzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku.Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej
Stare Garyplasterki1 średnia cebula, pokrojona w kostkę300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka masła4 ząbki czosnku, startego1,5 l bulionu z kurczaka2 łyżki pasty pomidorowej1 puszka ciecierzycy, osączona600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych)1 łyżka bazylii suszonejgarść natki pietruszki posiekanej1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki pieprzu1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)parmezan do posypaniaprzygotowanieW(...)dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutęWymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić
Stare Garyskładniki ( 2 - 3 porcje)220 g suchego makaronu casarece firmy Ciriosos2 szalotki pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)2 łyżki pasty pomidorowej1/2 pęczka pietruszki1/2 papryczki jalapeno1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzusól do smakudodatkowo250 g batatów1 łodyga selera naciowegogarść świeżej bazyliiparę pomidorków koktajlowych + parmezan do posypaniaprzygotowanieBataty obrać, pokroić na bardzo cienkie(...)patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu
Stare GaryKromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula(...)miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować.Zostawić do ostygnięcia.W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca