pasta - 17303 przepisów (strona:498/1154)

Krakersy 191

Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek.Smacznego chrupania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 205

pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód

W kuchennym oknie Ewy
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 217

duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką  temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy(...)trudnych dań. Dla mnie przygotowanie ich zawsze stanowi kulinarną przygodę i zabawę. Niejeden raz przywołuje wizualnie ciekawe skojarzenia. Chrupiący, delikatny, aromatyczny kąsek – zanurzony w sosie  z dodatkiem czerwonej pasty curry… Hmmmmm, sama rozkosz, zagryziona krążkiem cebulowym. Mam nadzieję, że Wasze serca też podbije. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Paski drobiowe w kokosowej tempurze appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 247

krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju.     Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki(...)zdejmujemy pancerzyki i czyścimy (przy świeżych pomijamy oczywiście etap rozmrażania). Przygotowujemy marynatę do krewetek. Do pojemnika wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę

mojewypiekiinietylko
Wytrawny makaron z polędwiczkami 217

Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego(...)macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką

Moniki Smakołyki
Potrawy wegetariańskie 251

filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti z pesto szparagowymOmlet z botwinką z Prowansji

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 209

tymianek)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:150 g sera koziego3 świeże figiok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)200 g kurek2 ząbki czosnku1 mały kartonik pasty pomidorowejsuszone oreganoświeża bazyliasól, pieprzgranulowany czosnekoliwa łyżka masłasos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 216

zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy?Składniki dla 2 osób:2 filety z dorsza2 filety ze śledzia1 duża czerwona papryka2 cebule1 mały kartonik pasty pomidorowejsól, pieprz cytrynowysuszony cząber (lub inne ulubione zioła)olej do smażeniamielona gorczycasuszony estragonświeży koperekświeża bazyliaRybki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem albo bazylią.rybka w czerwonym sosie

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 209

gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Na sam koniec gotowania wlewamy pastę pomidorową. A papryczki chili  drobno kroimy (usuwamy pestki) i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Na sam koniec przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 198

krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach)pół świeżego ananasaok. 12 pomidorków koktajlowychświeża natka pietruszkisok z płowy cytryny 2 ząbki czosnku2 łyżki słodkiego sosu chili1 łyżeczka pasty pomidorowejszaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie(...)chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 195

makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia do sosuświeże oregano lub bazylia do dekoracjiolej do smażeniaNa oleju(...)ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 191

pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukolikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebulisos balsamicznymożna dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki pasty pomidorowej1 łyżka oliwy z oliwek1 zgnieciony ząbek czosnku1 łyżeczka suszonego oreganoSos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy, zgnieciony czosnek oraz suszone oregano. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Ciasto: Mąkę wsypać do dużej

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliolini z krewetkami 184

trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy pomidory z 1 ząbkiem przeciśniętego czosnku i na niewielkim ogniu odparowujemy wodę- powstanie konsystencja pasty. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 3 ząbki czosnku przeciśnięte (ostry smak) i 1 ząbek czosnku w całości (słodki smak). Podsmażamy 2-3 minuty. W tym czasie zamrożone krewetki płuczemy(...)gotujących się pomidorów dodajemy chilli i sól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 240

proszku lub płatkach)3-4 pieczarki150 g piersi z kurczaka1 pomidorpół limonki1 puszka mleka kokosowego0,5 l bulionu drobiowegogarść mrożonej zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki kurkumypół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża)1,5 łyżeczki cukruszczypta cynamonusól2 łyżki oleju(...)grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone wcześniej składniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę

Zakręcony Widelec
Curry z soczewicy 196

tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :)Składniki (na 2 porcje):puszka soczewicy1 pomidorpół czerwonej papryki1 mała papryczka chillipół cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka pasty czerwonego currypół łyżeczki curry w proszkupół łyżeczki kurkumypół łyżeczki sproszkowanego imbirupół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiszczypta cynamonułyżeczka cukrusok z polowy limonki2 łyżki oleju arachidowego sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno(...)ucieramy.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i po chwili wrzucamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Po około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki

Zakręcony Widelec