pasta - 17303 przepisów (strona:502/1154)

Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 224

szczypta soli- 1,5 łyżki pasty Tikka Masala                            - pół łyżeczki cukru- po łyżeczce żółtego ostrego curry,   mielonego kminu, czosnku- 1/4 łyżeczki szafranu(...)mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem. Wrzucamy przyprawy i smażymy aż woda odparuje. Kolendrę szatkujemy i dodajemy do mięsa. Po 2 minutach nadzienie jest

W poszukiwaniu inspiracji
Humus 209

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to humus...Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa(...)blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem połączyć, dodać sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zblendować. Pomidorki  pokroić na bardzo bardzo małe kawałki, dołączyć do pasty.Jeżeli pasta jest za gęsta, czyli blender nie daje rady z rozdrabnianiem dolewamy odrobinę wody, w której gotowała się cieciorka. Gotowe

pieprzny smaczek
Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką 235

nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI:1 opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty  z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów .Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladęKroimy na cienkie płaskie części

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki śniadaniowe 190

Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i  180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują  z domową pastą Smaczna pasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wieprzowina po birmańsku 240

birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku:500 g karkówki wieprzowej3/4 szklanki wrzątku40 g pulpy tamaryndowejłyżeczka pasty krewetkowej2 cebule3 ząbki czosnku4 łyżki oleju2 małe suszone papryczki chilli1 łyżeczka kurkumyCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy. Cebulę drobno siekamy(...)kroimy w 2 cm kostkę, czosnek ucieramy na tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny

Tajskie smaki
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 230

Scroll down for recipe in EnglishSzybkie małże w czerwonym sosie curry(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych małż1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej1 łyżka oleju1 łyżka czerwonej pasty curry1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %posiekana kolendra lub pietruszka do podaniagrzanki z bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż(...)zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek i podgrzej jeszcze przez chwilę.Posyp

karmelowy
Arroz vedre, czyli zielony ryż 239

zielony ryżProporcje dla 3 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:250 g ryżu1 mała cebula1 ząbek czosnku1/2 pęczka natki pietruszki4 łyżki oliwy400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)*sól morskapieprz* Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej.Wykonanie:Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy 3/4 natki(...)pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Blendujemy zostawiając delikatne grudki. Na patelni rozgrzewamy pozostała oliwę i przesmażamy na niej ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowa z marchewką 255

g.Zupa dyniowa z marchewkąProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g  pure z pieczonej dyni5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej)2 marchewki2 ziemniaki1 puszka mleczka kokosowego3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru1,5 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki ostrej paprykisólsok z połowy pomarańczyWykonanie:Ziemniaki i marchewkę obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 305

Wspaniałe bułki ze zdecydowanym żytnim smakiem i aromatem kminku. Te 40% w nazwie oznacza ilość zaczynu, dzięki któremu miąższ ma delikatnie kwaskowaty smak i ciemniejszy kolor

Grahamka, weka i kajzerka
Domowy makaron / Homemade pasta 199

divide the dough in half, sprinkle with flour and place the halves opposite one another than they lay. We close them into a roll and cut (thickness of the pasta depends on us). We sprinkle noodles on the pastry and we board to dry for 15 minutes. We boil salted water. Cook pasta until al dente about 15 minutes. Simple

Projekty ze smakiem
Zupa pomidorowa / Tomato soup 149

wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez. ***** Before you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the broth into the pot (first boil the broth) with water and we add the carrots, bay leaf and pimento. We put the pot on the gas and cook

Projekty ze smakiem
Pomysł na śniadanie. 229

podstawa. Ważne aby było treściwe, dało nam niezłego kopa na cały ciężki dzień i było zdrowe.U nas często rano na stole gości pieczywo Wasa, jest wręcz stworzone do past kanapkowych. Idealnie pasuje do wędliny, jest zdrowsze od białego pieczywa i można je przyjemnie chrupać w ciągu dnia bez obaw o zbędne kalorie. Z całej gamy produktów bez obaw każdy(...)wybierze coś najlepszego dla siebie. Osobiście polecam. Przepis na pastę ze zdjęcia znajdziecie

Malinowe Pocałunki
Pasta z twarogu, świeżej bazylii i suszonych pomidorów 208

Jakiś czas temu robiłam podobną pastę z suszonych pomidorów. Dzisiejsza jest z dodatkiem kaparów, czosnku i świeżej bazylii. Uważam, że równie pyszna… Składniki:250 g twarogu2 łyżeczki kaparów4 suszone pomidory w oleju1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 pęczka świeżej bazyliiszczypta cukrusól, pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz bazylii dokładnie zmiksować na gładką masę. Bazylię posiekać i dodać do pasty

Oryginalny smak
Jajka zięcia 435

jajka 3 szalotki 2 papryczki chili 2 gałązki kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru palmowego (można użyć trzcinowego) 1/3 szklanki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki pasty tamaryndowej Przygotowanie: Jajka gotujemy i obieramy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy w nim jajka. Co jakiś czas odwracamy je, aby równo się zrumieniły. Wyjmujemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Szalotki(...)papierowy ręcznik. Chili kroimy w paseczki i wrzucamy na ten sam gorący olej, tylko na kilka sekund. Wyjmujemy i również przekładamy na papierowy ręcznik. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny i cukier. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jajka przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną szalotką i chili. Wszystko polewamy sosem i posypujemy posiekaną kolendrą

Oryginalny smak
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 208

cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Makaron(...)imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego

Oryginalny smak