posypane cukrem pudrem z ulubionymi owocam - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/03/gofry-cytrynowe-i-dzien-kobiet.html#sthash.kKFxyIrv.dpuf 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Szczypta soli 1/4 łyżeczki pasty z wanilii (lub ziarna z połowy laski wanilii) Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 180 ml mleka 60 g masła (roztopić) 50 ml zimnej wody Olej(...)wysmarowania gofrownicy - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/03/gofry-cytrynowe-i-dzien-kobiet.html#sthash.kKFxyIrv.dpuf 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Szczypta soli 1/4 łyżeczki pasty z wanilii (lub ziarna z połowy laski wanilii) Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 180 ml mleka 60 g masła (roztopić) 50 ml zimnej wody Olej do wysmarowania gofrownicy
Kuchnia w opałachjako pierwsza moją uwagę przykuła puszeczka z kukurydzą z dodatkiem chilli. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, więc postanowiłam przetestować ją na pierwszy ogień. I tak powstała pyszna, delikatnie pikantna pasta kanapkowa. SKŁADNIKI: 4 łyżki kukurydzy z chilli (Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki rzodkiewki(...)łyżeczka ostrej musztardy. A jak to zrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowana pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Swoją wersję podałam jeszcze dodatkowo z małymi pomidorkami i gorgonzolą
Kuchnia w opałachziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki i czerwony, ugotowany na pół twardo Najważniejsza jest baza do ryby. Pasta w zasadzie. Nie jest łatwo ją przyrządzić i to kwestia cierpliwości raczej niż trudności w przygotowaniu. Potrzebujemy dwie łyżki ziaren gorczycy i chilli zielone na początek. Ucieramy te dwa składniki w moździerzu(...)ucieramy. Dodajemy świeżych liści kolendry i ostatecznie ucieramy na jednolitą masę. U mnie wyszło piekielnie ostre, przy czym aromatyczne. Ostrość zbiłem troszkę miodem (pół łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pastę, podsmażamy i dodajemy rybę. Smażymy z każdej strony po dwie minuty, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy rodzynek. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Smak mnie zaskoczył, chyba będzie częściej gościło to danie
BaRepasSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1 brokuł 2 puszki mleka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry sól, pieprz garść orzeszków ziemnych pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju 100-200 g ryżu jaśminowego szczypta kurkumy Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski zaś cebule kroimy w półkrążki(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę curry. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Do kurczaka dodajemy sos rybny, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy różyczki brokuła i mleko kokosowe. Całość dusimy do momentu aż brokuły będą miękkie
IMPRESJA SMAKUFantastyczna pasta z jajek, awokado, aromatycznym czosnkiem, kurkumą z chili- dla pikanterii, a przede wszystkim dla zdrowia! Szybka i prosta w przygotowaniu- jak to z pastami bywa :) Fantastyczna alternatywa dla wędlin na kromce chleba i bardzo, baaardzo zdrowa, bo oprócz korzyści zdrowotnych dla naszego mózgu, serca, oczu i płodu, to posiada również właściwości antyrakowe- ważne dla Panów (pomaga chronić
Kraina Miodem Płynącacytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe(...)dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego
Taste Of My Daykostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej w ćwiartki i 0,5cm kawałki 200g cieciorki do przygotowania (lub puszka cieciorki) 3 łyżeczki czerownej pasty curry z ( przepis tutaj ) puszka krojonych pomidrów (świeże należy spażyć i zdjąć skórkę - 400g) 300ml wody olej do smażenia po 1 łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania(...)nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut. Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać
W kuchni wieczoremmoże również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir(...)porwane na kawałki 2 liście bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści
Tajskie smakitakże zachęcamy do eksperymentowania z tą pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić(...)wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego
Anioły w kuchnicytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka(...)szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia i wcinaj. Wiem, że nie będziesz w stanie się dłużej oprzeć:-) Smacznego
Kulinarna rozmowaAjvar / ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia. Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw. SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki(...)tego robić super dokładnie), przekładamy do garnka, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, olej, ocet, cukier i blendujemy. Zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Znacie ajvar? Też przepadacie za tą pastą
Zofianaramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy. Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk
Zofianapochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie(...)cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona – 1 łyżeczka * pasta curry – 1 łyżka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie(...)wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko
Ostra na SłodkoAwokado dojrzało, więc trzeba je jak najlepiej wykorzystać :) Uwielbiam awokado na słodko, w postaci czekoladowego kremu, ale dzisiaj mam dla Was wersję wytrawną. Bardzo smaczną, kremową pastę z twarożkiem, w towarzystwie Habżyków , u mnie pomidorowo-bazyliowych :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 100 g twarogu chudego - sól - przyprawy wg uznania (u mnie pieprz prawdziwy, ziołowy, cayenne) Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chrupiącymi(...)Habżykami, bądź świeżym pieczywkiem :) Habżyki pomidorowo-bazyliowe odznaczają się aromatycznym zapachem, chrupkością i tym, że nie poprzestaniesz na jednym :) Jedna kromeczka dostarcza 51 kcal. Z pastą smakują wyśmienicie
Zdrowie na języku :P