podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku.Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej
Stare Garyplasterki1 średnia cebula, pokrojona w kostkę300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka masła4 ząbki czosnku, startego1,5 l bulionu z kurczaka2 łyżki pasty pomidorowej1 puszka ciecierzycy, osączona600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych)1 łyżka bazylii suszonejgarść natki pietruszki posiekanej1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki pieprzu1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)parmezan do posypaniaprzygotowanieW(...)dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutęWymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić
Stare Garyskładniki ( 2 - 3 porcje)220 g suchego makaronu casarece firmy Ciriosos2 szalotki pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)2 łyżki pasty pomidorowej1/2 pęczka pietruszki1/2 papryczki jalapeno1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzusól do smakudodatkowo250 g batatów1 łodyga selera naciowegogarść świeżej bazyliiparę pomidorków koktajlowych + parmezan do posypaniaprzygotowanieBataty obrać, pokroić na bardzo cienkie(...)patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu
Stare GaryKromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula(...)miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować.Zostawić do ostygnięcia.W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać.Smacznego
Kraina Miodem Płynącainnego jak ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek(...)bakłażan- 1 duży* pomidory- 300 g* cebula- 1 duża szt.* czosnek- 2 ząbki* oliwa* papryczka chili- 1 łyżeczka płatków* sól i pieprz- do smaku* cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka)Dodatkowo:* makaron spaghetti* ciecierzyca w puszceAjwar:Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół.Warzywa- bakłażana
Kraina Miodem PłynącaPolecam i zapraszam po przepis : Składniki:500 gr mięsa wołowego mielonego2 łyżki oleju sezamowego3 ząbki czosnku1 łyżka startego imbirupół główki kapusty pekińskiejpół pęczka szczypiorku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir
Smaki EdytyHummus-pasta z ciecierzycy to swietna alternatywa dla plasterka wedliny na kromce pieczywa.Pasztet jest bardzo smaczny,pozywny ma duza wartosc odzywcza.Cieciorka bowiem zawiera duzo wiecej zelaza niz np.fasola,takze swietnie sprawdzi sie w diecie wegeterianskiej..Idealnie nadaje sie jako smarowidlo do chleba w towarzystwie np. ogorka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego.Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie(...)dodatek suszonych pomidorkow z zalewy.Polecam,bo jest naprawde wysmienity.Przepis na hummus tradycyjny znajdziecie tutaj:hummus-kanapkowy-pasztet.Skladniki:puszka ciecierzycy8-10 suszonych pomidorkow z zalewy2-4 lyzki pasty sezamowej1 zabek czosnku1 lyzka soku z cytrynysol,pieprz bialyulubione ziola.kilka lyzek zimnej wody mineralnejspora szczypta kuminu Wykonanie:Ciecierzyce odsaczyc na sitku z zalewy .Ja dodatkowo dokladnie plucze,bo nie wiadomo co zawiera przemyslowa konserwa.Najlepiej byloby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako(...)baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny,oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona paprykaoliwaWykonanie:Baklazany ponakluwac widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C ,wykorzystujac opcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwonej pasty curry-opcjonalnie(...)pokroic w kostke.w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem.wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania.na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora i razem przesmazyc okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak pora,ale i jego wartosci odzywcze. Jest znakomity.Sprobuj,a sie sam przekonasz! Skladniki :2 pory-bez gornych ,mocno zielonych czesci1/3-1/2 szklanki mleka kokosowegosol,pieprzzielona natka pietruszki1/3 lyzeczki czerwonej pasty curryimbir-opcjonalnie1 lyzka masla gheeWykonanie :odciac korzonki,bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac go wzdluz na pol,az do bialego miejsca(...)SMACZNEGO ! .UWAGI:bez dodatku pasty curry i imbiru jest rownie pyszny.Wowczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lososiem salatka truskawkowo-melonowa z mieta,najsmaczniejsza podana mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:4 filety z lososia norweskiego -700-800 gsolsok z limonki lub cytryny2 plaskie lyzeczki pasty curryolejSalatka truskawkowo-melonowaprzepis tutaj:klikWykonanie:swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic)rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt.Wszystko wymieszać aby powstała gęsta pasta.Ogórki umyć, obrać ze skórki i za pomocą kulkownicy wydrążyć środki.Środek ogórka napełnić przygotowaną pastą.Gotowe ogórki pociąć na plastry i podawać na śniadanie lub przekąskę
Ewa w kuchniprzekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie połówki i włożyć rozmaryn.Pestki słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może być grubo rozdrobniony.Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia lub blaszkę .Posmarować(...)pastą słonecznikową i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni.Podawać z ziemniaczkami i jeżeli możemy z tłuszczykiem wytopionym podczas zapiekania
Kulinarny karnet Christopherablogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.SKŁADNIKI2 duże podwójne piersi z kurczaka50 dag pieczarek2 łyżki pasty z suszonych pomidorów1 cebula1 marchewka 1/2 pora1 opakowanie sera mozzarellanici do związania mięsa1 łyżka masła klarowanego2 łyżki sosu sojowegoprzyprawa do kurczakasól, pieprz do smakuWYKONANIEFilety wrzucić do miski, dodać(...)uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym
W kuchennym oknie EwyKupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej
UgotujmyTo.pl