pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukolikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebulisos balsamicznymożna dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)składniki na uproszczony sos pomidorowy:2 - 3 łyżki pasty pomidorowej1 łyżka oliwy z oliwek1 zgnieciony ząbek czosnku1 łyżeczka suszonego oreganoSos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy, zgnieciony czosnek oraz suszone oregano. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.Ciasto: Mąkę wsypać do dużej
Bon Appetit Małgorzatytrawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy pomidory z 1 ząbkiem przeciśniętego czosnku i na niewielkim ogniu odparowujemy wodę- powstanie konsystencja pasty. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 3 ząbki czosnku przeciśnięte (ostry smak) i 1 ząbek czosnku w całości (słodki smak). Podsmażamy 2-3 minuty. W tym czasie zamrożone krewetki płuczemy(...)gotujących się pomidorów dodajemy chilli i sól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościproszku lub płatkach)3-4 pieczarki150 g piersi z kurczaka1 pomidorpół limonki1 puszka mleka kokosowego0,5 l bulionu drobiowegogarść mrożonej zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki kurkumypół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża)1,5 łyżeczki cukruszczypta cynamonusól2 łyżki oleju(...)grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone wcześniej składniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę
Zakręcony Widelectylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :)Składniki (na 2 porcje):puszka soczewicy1 pomidorpół czerwonej papryki1 mała papryczka chillipół cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka pasty czerwonego currypół łyżeczki curry w proszkupół łyżeczki kurkumypół łyżeczki sproszkowanego imbirupół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiszczypta cynamonułyżeczka cukrusok z polowy limonki2 łyżki oleju arachidowego sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno(...)ucieramy.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i po chwili wrzucamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Po około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki
Zakręcony Widelecpodzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz do smaku2 pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej)+ 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznegoprzygotowanie:Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję(...)pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek
Stare Garykaczki, perliczki)2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego2 duże cebule3 -4 łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnkuziele angielskiepieprz całylistki laurowegałązka tymiankusólopcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko(...)pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się
Stare Garygotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta.Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby
Stare Garyprzy tym danie błyskawiczne ! Bardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :) składniki1 biała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze(...)patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy od pasty i od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy) i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać pomidory i 250 ml zimnej wody i ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować , mieszając
Stare GarysoliPolenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion kolendry600 g mielonej jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)½ cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno(...)kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Stare Garygotowe.Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam!składniki1200g chudej wołowiny100 g wędzonego boczku lub bekonu10 szalotek10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnychgarstka suszonych grzybów1 marchewkaok 3 łyżek mąki1 łyżka pasty pomidorowej3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka1 łyżeczka tymianku2 listki lauroweGarść posiekanej natki pietruszkiok 1/2 butelki czerwonego winabulion wołowy do uzupełnieniasól, pieprzprzygotowaniewołowinę pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać(...)krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare GaryNeli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 - 1 1/2 łyżki stołowej papryki3 łyżki mąki1 łyżka kminku1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego1 szklanka bulionu wołowegoew 1/2 kieliszka winasóltłuszcz do smażenia przygotowanieWołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni(...)oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć
Stare Garyładniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3 jajka250 g jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać(...)plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków
Stare Garysuchego makaronu penne Omnomnomsosok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane1 łyżeczka kaparów pokrojone400 g pomidorów z puszki2 łyżki pasty pomidorowej60 ml czerwonego wina1 łyżeczka suszonej bazylii1/2 pęczka pietruszki1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki płatków chili1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego1 łyżeczka kopru(...)rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu, aż zrobi się równomiernie brązowa.Dodać czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu
Stare Garyczosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone(...)paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy
Stare Garybiber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki100 g czerwonej soczewicy100 g kaszy bulgur1 cebula2 łyżki pasty pomidorowej50 g masła1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podaniasól, pieprz1200 ml wody lub bulionuprzygotowanieKaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż soczewica i kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać, aby nic nie przywarło do dna. Zajmie to ok godziny. Pod koniec gotowania dosypać suszoną miętę, wymieszać
Stare Gary