podstawa. Ważne aby było treściwe, dało nam niezłego kopa na cały ciężki dzień i było zdrowe.U nas często rano na stole gości pieczywo Wasa, jest wręcz stworzone do past kanapkowych. Idealnie pasuje do wędliny, jest zdrowsze od białego pieczywa i można je przyjemnie chrupać w ciągu dnia bez obaw o zbędne kalorie. Z całej gamy produktów bez obaw każdy(...)wybierze coś najlepszego dla siebie. Osobiście polecam. Przepis na pastę ze zdjęcia znajdziecie
Malinowe PocałunkiJakiś czas temu robiłam podobną pastę z suszonych pomidorów. Dzisiejsza jest z dodatkiem kaparów, czosnku i świeżej bazylii. Uważam, że równie pyszna… Składniki:250 g twarogu2 łyżeczki kaparów4 suszone pomidory w oleju1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 pęczka świeżej bazyliiszczypta cukrusól, pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz bazylii dokładnie zmiksować na gładką masę. Bazylię posiekać i dodać do pasty
Oryginalny smakjajka 3 szalotki 2 papryczki chili 2 gałązki kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru palmowego (można użyć trzcinowego) 1/3 szklanki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki pasty tamaryndowej Przygotowanie: Jajka gotujemy i obieramy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy w nim jajka. Co jakiś czas odwracamy je, aby równo się zrumieniły. Wyjmujemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Szalotki(...)papierowy ręcznik. Chili kroimy w paseczki i wrzucamy na ten sam gorący olej, tylko na kilka sekund. Wyjmujemy i również przekładamy na papierowy ręcznik. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny i cukier. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jajka przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną szalotką i chili. Wszystko polewamy sosem i posypujemy posiekaną kolendrą
Oryginalny smakcebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Makaron(...)imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego
Oryginalny smakniedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji
Chilli Czosnek i Oliwawiór, przesuszona, albo tak gumowa, że mogłaby robić za trampolinę. Żeby przypadkiem taka się nie stała, zaserwujemy ją dzisiaj w curry. A dokładnie w curry zielonym. Możecie wykorzystać pastę domową z … Czytaj dalej
slodkokwasnaplchleba wykrawamy kieliszkiem okrągłe kanapki lub jeśli uda nam się kupić, kupujemy gotowe już małe okrągłe kanapki (m.inn. firma Benus ma coś takiego w swoim asortymencie). Każdą kanapkę smarujemy pastą jajeczną i dekorujemy wg uznania łososiem, ogórkiem, salami czy innym ulubionym dodatkiem
Walijskie PichcenieSkładniki (na 4 duże porcje): 500 gram piersi kurczaka 1 duży batat 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion(...)dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe
Mango Papajamleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, wsypujemy obie mąki i miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej pasty. Pastę należy wlać do ugotowanego mleka, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia grudek. Stawiamy na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Gotujemy około 1 min, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy
Malinowe Pocałunkilanguage:EN-US;} 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski. Ryż należy dokładnie(...)lekko dociskając zwijamy rulon. Czynność powtarzamy, otrzymując drugi taki sam rulon, na który układamy cienkie plastry łososia. Wszystko podajemy pokrojone w plastry z marynowanym imbirem, wiórkami marchwi, rukolą, pastą wasabi, sosem sojowym
Malinowe Pocałunkijeszcze do niedawna "dziwne twory" z wielkim smakiem. :-) Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc (u mnie 16h) w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej - 3/4 szklanki pasty tahini - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki - sok z 1/2-1 cytryny - szklanka puree z dyni* - sól - ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej(...)minut, do miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę. Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno. Ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy do niej pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, szczyptę soli oraz przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie
Smaczne Zdrowewłosów i paznokci oraz odporność organizmu (dzięki uzupełnieniu niedoborów witamin i minerałów). Przez niektórych jest również traktowana jako afrodyzjak, dzięki działaniu pobudzającemu. Składniki: 20 dag ziaren ciecierzycy 10 dag pasty tahini (przepis znajdziecie TU) ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny sól woda ew. kumin Wykonanie: Ziarna ciecierzycy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy(...)mielimy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajcie wody z gotowania ciecierzycy. Gdybyście zapomnieli się i pozbyli tej wody, możecie ją zastąpić wodą źródlaną :) W kolejnym kroku dodajemy pastę tahini (możecie ją kupić lub zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie TU) oraz mielony kumin, blendujemy. Hummus jest gotowy! Skosztujcie jeszcze czy odpowiada Waszym podniebieniom, dopóki jest w blenderze, możecie dodać
Taste Of My Dayzjadając "zielony kamień", po skosztowaniu tego cuda sam zaczął wymyślać nowe wariacje smakowe z udziałem pieczonego awokado :D ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się(...)koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie możemy zrobić pastę do chleba z wydrążonego wcześniej miąższu. Wystarczy rozetrzeć go widelcem na gładką masę, dodać sól i pieprz i posmarować nią kromki chleba
Kuchenny Skrawek Niebaktórym szkoda 4 minut na obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę:Składniki:- 150 g ketchupu- 2 łyżki miodu- 1,5 łyżeczki musztardy- 2 łyżki sosu sojowego- 1 ostra papryczka (ja użyłam pasty)- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego- 50 ml wody- łyżka czosnku granulowanego Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie składniki oprócz czosnku. Jeśli mamy ostrą(...)papryczkę, musi być bardzo drobniutko pokrojona. Ja wrzuciłam łyżeczkę pasty z ostrych papryk. Po wlaniu wody włączamy gaz i mieszamy wszystkie składniki. Kiedy się połączą, wsypujemy czosnek, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy tak ze dwie minuty.Gotowy sos wystarczy już tylko ostudzić :) Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza grillowanych i z rożna, ale nie tylko. W sumie
Kulinarne zapędy Kokosamożliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki: - pierś z kurczaka - tortilla (bądź kilka) - sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego) - kulka mozarelli Marynata do mięsa: - chilli - pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka: - 100 g mąki - 1/3 łyżeczki majeranku - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki chilli - 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki oregano(...)ogórek zielony - łyżka oliwy z oliwek - łyżka oleju balsamicznego - sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy
Kulinarne zapędy Kokosa