pasta z jajek - 3825 przepisów (strona:137/255)

Zebra 229

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie

Kulinarna rozmowa
Pasta wielkanocna 160

Pasta jajeczna idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Dla mnie to powrót do lat dzieciństwa- robiła ją mama, robiła też babcia. Świetnie sprawdza się jako przystawka na świątecznym stole podana z chrupiącym chlebkiem i szczypiorkiem. Banalna i szybka w przygotowaniu. W szczelnie zamkniętym słoiczku można ją przechowywać do 3 dni. Składniki: 2 jajaka ugotowane na twardo 4 łyżeczki musztardy(...)łyżeczki posiekanego szczypiorku pieprz sól Sposób przygotowania: Majonez wymieszaj razem z musztardą. Dodaj pokrojone jajka i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Całość wymieszaj, przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na min. godzinę. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubisz pastę możesz zmiksować na gładką masę. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Serowa rolada z kurczakiem i pomidorową ciecierzycą 329

Rolada z żółtego sera zawinięta razem z filetem z kurczaka i pastą z ciecierzycy. Smaczny i niecodzienny pomysł na obiad albo na przystawkę, czy też jako alternatywa dla wędliny, bo idealnie pasuje na kanapki. 500 g sera żółtego 100 g sera żółtego wędzonego 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 filety z kurczaka 2 puszki ciecierzycy gotowanej 1/2 słoiczka suszonych pomidorów(...)rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem dodając oliwę spod suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zwykły i wędzony zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z jajkami i majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 190*C na 20 min. Po upieczeniu i lekkim

https:KKuchniaMniam
Paprykowa pasta drobiowa 1180

Paprykowa pasta drobiowaKremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.Polecam!Składniki:200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);1 jajo;1 mała cebula;1/4 średniej, czerwonej papryki;2 czubate łyżki majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę

Gospodyni Miejska
Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem 235

polecam Wam zajrzeć do sklepu internetowego PartyShop Congee.pl Duży wybór, miła obsługa. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki: Na czekoladowe babeczki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka (średnie) 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mleka 50 g tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie można dodać mleczną czekoladę) 2 płaskie łyżki naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku(...)cukru pudru 1 łyżeczka wody różanej odrobina barwnika – najlepiej w paście Przygotowanie: Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia i dwie płaskie łyżki naturalnego kakao. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Całość miksujemy chwilę na najniższych

Słodkie okruszki
Sernik waniliowy 189

serka mascarpone 200 g (1 szklanka) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 5 jajek 125 ml śmietanki kremówki 36% wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej) WIERZCH: 250 ml śmietany kwaśnej i gęstej 18% lub 12% 3 łyżki drobnego cukru DODATKI(...)mąkę lub budyń. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodajemy śmietankę, wanilię i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty). Masę przelewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jewish Challah czyli krótko mówiąc- chałka 172

zaplatać  Będziecie potrzebowali: 585 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) 1 całe jajko  1 żółtko 75 g drobnego cukru do wypieków 10 g suchych drożdży instant 65 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej   Dodatkowo do posmarowania  1 jako roztrzepane z łyżeczką oleju Mak lub sezam do posypania(...)chałkę. Możecie też upiec 1 duża, ale w tedy wydłużcie pieczenie nawet o 10 minut. Odstawcie na 30 minut do napuszenia (przykryjcie ściereczką, lub folią) Wyrośnięte chałki posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie makiem lub sezamem. Pieczcie około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Wystudzić na kratce. Powodzenia  Przepis pochodzi z książki "Baking" Martha

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym 356

pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej

Mała Cukierenka
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 137

grzybów leśnych, w sumie im więcej, tym lepiej (u mnie były tym razem podgrzybki) Jajka – ilość wg uznania i potrzeb 4 przegrzebki (samo mięso oczywiście) ok. ½ kg wołowiny – użyłam pieczeniowego Solidna garść poszatkowanej kapusty pekińskiej 20 dag wędzonego boczku 2-3 łyżki pasty miso 1 cebula Masło klarowane Kawałek pokrojonego na drobniutkie krążki pora Cebulka dymka Odrobina przyprawy do steków(...)małym ogniu podsmażyłam pokrojony boczek tak, aby „puścił” trochę tłuszczu. Następnie dodałam pokrojone paseczki wołowiny, cebulkę, grzyby, kapustę pekińską, pora i lekko przesmażyłam. Dolałam bulion. Delikatnie zagotowałam. Dodałam pastę miso i całość gotowałam na małym przez ok. 45 minut – tak, aby kapusta pekińska zmiękła, ale się nie rozpadła. W międzyczasie z pozostałej wołowiny wykroiłam 4 cienkie plastry

Kate's Kitchen
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 205

mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie adwentu i do postawienia na stole w okresie świąt. Zniknie w oka mgnieniu! Składniki: 380 g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży(...)brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość daktyle odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta na kanapki 229

A teraz urozmaicimy swoje śniadanie. Nasze kanapki będą wyjątkowo smaczne, bo przyrządzimy sobie pastę. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
MAKARON - MAKARON ALLA CARBONARA 161

takim towarzystwie sos od razu nam się kojarzy. Jednak pasta carbonara wyśmienicie smakuje nie tylko z makaronem spaghetti. Do przygotowania tej potrawy można wybrać innego rodzaju długiego makaronu, jak np. wstążki, a nawet penne, czy fussilli. Jak zrobić doskonały sos carbonara przepis Carbonara to klasyczny włoski sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i boczku, który mieszany jest z gorącym makaronem

Moja Książka Kucharska
WYTRAWNE GOFRY RYŻOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 155

ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację, a także do lunchboxa. Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej Radix-Bis 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju ok. 10 szt. pomidorów suszonych Radix-Bis 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Kuchnia MagdaLeny
WYTRAWNE GOFRY RYŻOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 156

ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację, a także do lunchboxa. Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej Radix-Bis 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju ok. 10 szt. pomidorów suszonych Radix-Bis 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Kuchnia MagdaLeny
Pasta z serem i pomidorową nutą 159

pomidorową nutą. Prosta i pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie pasty. Przeważnie lekko je urozmaicam, jak dzisiejszą wersję. Spróbujcie. W kilka chwil można przygotować coś naprawdę pyszne, co odmieni monotonne kanapki. Składniki: 4 jajka klasy M 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji 1 pełna łyżeczka mielonych pomidorów Skworcu 1 plaster żółtego sera

Słodkie okruszki