Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę.Ostudzone i obrane
prawdziwe jedzeniesoli 1/2 łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne(...)Bardzo ważne, żeby wszystkie składniki na babeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym
Świat Ciastaowsianki (fuj!) to kompletnie nie moja bajka. Najchętniej codziennie jadłabym jajka, ale te wiejskie od "szczęśliwej kury" też mają ceny z kosmosu. Albo kanapki z pomidorem, ale sami wiecie jak smakuje pomidor o tej porze roku! Jak żyć?Tak sobie więc wymyśliłam, że zacznę robić pasty śniadaniowe z tego, co akurat będzie pod ręką, a że akurat była
Kraina Tysiąca Smakówserka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki ekstraltu z wanilii 125 g cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo: 70 g marcepanu plastycznego pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarceo dużych oczkach. Z cukru, wody i soku pomarańczowego zagotować syrop(...)pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, śmietanę, ekstrakt, cukier i jajka zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Połowę masy serwoej wylać na spód, następnie po okręgu ułożyć marchewkę (tak, żeby środek został pusty). Na wierzch wylać pozostała masę, wyrównać wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż nigdy więcej nie kupicie gotowych paprykarzy w sklepie! Wiadomo, że to co domowe najlepsze, a jeszcze jak jest dość szybkie w przygotowaniu to nie ma
Zdrowie i pysznie na talerzumalinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką. Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK. Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki(...)pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt rozmiar 18 cm 3 jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąki i proszek do pieczenia wymieszać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki kaczka świeża cała 200 g smalcu z kaczki 4 cebule jajko 4-5 ząbków czosnku marchewka, pietruszka kawałek selera, imbiru sól alpejska pieprz, lubczyk, majeranek
Gaździnka warzyBrak niektórych składników w lodówce zmusza do kreatywności :) Składniki dla jednej osoby:1 jajko100g białego sera1 łyżeczka majonezu lekkiegoSól, świeżo zmielony pieprzPrzepis:Jajko gotujemy na twardo
Emcia PichciKiedyś ptysie kojarzyły mi się z kremem charakterystycznym dla tzw. ciepłych lodów. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 W dorosłym życiu zdecydowanie bardziej wolę ptysie z wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej(...)suszenie ciastek. Dlatego polecam pieczenie ptysiów czy eklerków wieczorem. Składniki (na 16 ptysiów/20 eklerów): 100 g masła 250 ml wody 4 g soli 170 g mąki pszennej 3 jajka Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić). Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą
Weekendy w domu i ogrodziechwilę się potrudzić i zadbać o dobre źródło wędzonej rybki. U mnie do pasty trafiło akurat to, co było w lodówce. A, że dużo nie było, to jest prosta do zrobienia Możecie dodać śmiało rzodkiewkę, ogórek kiszony, paprykę świeżą i konserwową czy ugotowane na twardo jajko. Co kto lubi i każdemu według jego smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Mieszam w Garnkumięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej , to zawsze(...)mielonych ziaren kolendry 1 łyżka cukru lub miodu 1,5 łyżeczki ,ostrej lub łagodnej,mielonej papryki wędzonej sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie : Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko , 2 siekane drobniutko ,strąki chilli, 1/2 puszki kukurydzy , małą puszkę groszku ( wszystko ,odsączone z zalewy ) ,jedną siekaną łodygę selera i całą bułkę tartą . Następnie po 0,5 łyżeczki : cynamonu, kuminu
Ogrodnik w podróżycebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 2 łyżki zmielonych orzechów lub 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku sos curry: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1/2 puszki mleka kokosowego 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry dodatkowo: 1 nieduży brokuł 3/4 szklanki kaszy pęczak(...)posiekaną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy kilka chwil. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy, aż marchewka zmięknie. Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku. Natłuszczonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety
Dzieje kuchennej WiewióryRegionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie smaczna! Składniki: 3 solone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!