Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 ugotowane na twardo jajka 2-3 rzodkiewki 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz
Walijskie PichcenieWędzoną makręlę uwielbiam od dziecka , a że ze względu na nietolerancje nie jem jajek to zrobiłam trochę inną wersję :) Zdrowa i smaczna poleca się na
Marcepanowa kuchniapieprz 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo 1 ugotowana marchewka 2 łyżki groszku konserwowego Sposób Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać i rozgnieść widelcem, dodać majonez oraz chrzan. Przyprawić solą i pieprzem. Plasterki szynki posmarować dość grubo przygotowaną pastą jajeczną, zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku. Ozdobić pokrojoną w kosteczkę marchewką oraz groszkiem. Żelatynę zalać niewielką
Kuchenne aromatyktóre będzie otulało nadzienia miękkie i delikatne, nie dodaję jajka. Jajko powoduje, że ciasto jest twardawe. Sama jajko daję wtedy, kiedy nadzienie ma składniki mogące przebić ciasto (orzechy lub ziarna). Lubię dodatki smakowe do ciasta na pierogi – trochę świeżych ziół, czasem pasta waniliowa i mamy pierogi, które niby są tradycyjne a inne. Spróbujcie zaszaleć z dodatkami. Ciasto na pierogi
ladykitchenPrzepyszne placuszki z pastą truskawek i serka wiejskiego, umilą każdy poranek ;) Zjedzone na trawie w słońcu na ogródku smakują najlpeiej ;) Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru Diamant cukier puder Diamant serek wiejski truskawki Kasze zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 20 min. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy, żółtka dodajemy do kaszy razem
Idę coś wszamaćObowiązkowym elementem Wielkanocy jest jajko, dlatego robi się je i podaje na różne sposoby. Najczęściej są gotowane na twardo i podawane z majonezem i szczypiorkiem albo faszerowane różnymi pastami. Dobrze jest mieć oprócz ciekawego farszu coś jeszcze, co je lekko urozmaici, dlatego proponuję 3 proste sosy, które sprawdzą się także jako dodatek do świątecznych wędlin. 1) Sos chrzanowy Składniki
Bon appetit mon amiełyżeczki żelatyny Dodatkowo: Kilka łyżek kukurydzy konserwowej Kilka łyżek groszku konserwowego Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Plastry szynki smarujemy przygotowaną pastą, zwijamy i układamy na półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, układamy razem z groszkiem i kukurydzą wokół roladek. Żelatynę zalewamy
Bajeczna Kuchnianajprostsza pasta kanapkowa z możliwych. Często ją robię, bo przepadają za nią moi bliscy. Jest to super opcja, na nudne, typowe śniadanie. Polecam ;) SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki majonezu (lub 1 łyżkę jogurtu, 1 łyżkę majonezu) Pęczek koperku Sól Pieprz WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, ok. 10 min. Przestudzić i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Koperek drobno posiekać
Calzonella.comskładniki dokładnie rozdrabniam blenderem w razie potrzeby dodając nieco wody, aby pasta miała odpowiednią konsystencję. Lubię tę pastę dość mocno przyprawioną ale jeśli wolicie wersję delikatniejszą możecie ograniczyć ilość czosnku. Ciecierzycę najczęściej jemy na kanapkach, dobrze komponuje się też z sadzonym jajkiem . Doskonale sprawdza się w formie imprezowych przekąsek - na krakersach lub jako dodatek do chrupiących paluszków grissini
babka w formiePasta jajeczna z dodatkiem pieczarek i papryki to mój dzisiejszy pomysł na niedzielne śniadanko. Naprawdę warto - będzie pysznie! Składniki dla 2-3 osób: 3 jajka 1/4 czerwonej papryki 4 pieczarki sól, pieprz szczypiorek - kilka gałązek 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo - ostudź, obierz i pokrój w kostkę. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki - przesmaż na łyżce masła
Alutka-GotujePasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem
Kulinarne Fantazje Marioliczerwonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka, białka odkładamy. 2. Miksujemy paprykę, żółtka, majonez, sól, pieprz i curry. 3. Tak przygotowaną pastę wykładamy na białka. Ozdabiamy czerwoną papryką i posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchnimasła masa serowa: 750 g sera mielonego 1/2 szklanki masła/kremu pistacjowego 4 jajka 200 g cukru drobnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru polewa: 250 g sera 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka pasty pistacjowej pistacje do dekoracji Przygotowanie: spód: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno
Bon appetit mon amieŁo recept 1 na hekele to sie mie sam niyftorzi 2 pytali już połra 3 miesiyncy tymu. Trocha czasu mi to wziyno, nim żech sie za
Chop w kuchniczasem wymyślić coś dobrego na śniadanie. A jednak udało mi się poprawić nastrój dobrym pomysłem ze zrobieniem pasty jajecznej, której nie jadłam już kilka lat. Składniki: 6 jaj, szczypiorek, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Można dodać również: rzodkiewkę, cebulę. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do daj dodać drobno pokrojony szczypiorek, doprawić solą
W kuchni u Monikiwystudź. Miękkie masło miksujemy na puch z ksylitolem / cukrem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewaj wystudzoną gorzką czekoladę. Dodaj łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodaj przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszaj
AZgotuj!Takie pasty często robię gdy dzieci idą do szkoły,bardzo smakuje z pszenną bułeczką z kubkiem herbaty na śniadanko,polecam małym i dużym..:) Składniki 4 jajka 1 cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy
Wanilia i KardamonSzpinak podsmażamy na maśle. Doprawiamy tartym czosnkiem, solą i pieprzem. tak przyrządzony szpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne i wieloziarniste i wcinamy ze smakiem. Pasta ta powstała jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był
Kuchnia po mojemutroszkę inna:)). Przepis polecam, zwłaszcza jeżeli chcesz zaskoczyć kogoś swoim pomysłem kulinarnym:) Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mleka kokosowego; 1 szklanka mleka; 2 łyżki oleju; 1 op. cukru waniliowego; szczypta soli; 1 łyżeczka pasty pandanowej; Składniki na nadzienie serowe: 250 g sera białego (najlepiej mielony); 1 op. cukru waniliowego; 1 czubata łyżka
In my kitchenpapryki połowę cebuli 2 pieczarki twaróg Wszystko kroimy, na maśle smażymy, aż cebula się zeszkli i dodajemy jajka :) a dalej jak kto lubi, albo luźna, albo spieczona jajecznica. Na koniec posypujemy twarogiem. Dzisiaj jeszcze coś wzmacniającego, ponieważ weekend był zapewne męczący :) Pasta twarogowa ze szpinakiem i czerwoną fasolą :) twaróg fasola czerwona szpinak (mrożony brykiet) tymianek sól pieprz ostra papryka Szpinak
vegetanieSkładniki (na ok. 4 bułki):25 g kaszy gryczanej (1/4 torebki)100 g pieczarek (dwie duże)1 jajko 1 ząbek czosnku1/4 cebuli (16 g)1 łyżka
Malowane smakiemkolejnego podejścia do przyrządzenia go w taki sposób, żeby miało jakiś konkretny smak. I tak powstała pasta. :-) Przepis jest banalnie prosty, czas wykonania też błyskawiczny- więc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie) 1 duże jajko 0,5 czerwonej cebulki sok z 1/4 cytryny sól (my używamy himalajskiej) świeżo mielony pieprz Jajko gotujemy
kuchnia do kwadratuwartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapróbę dostał kawałem pity z pastą zjadł ze smakiem - nie chciał uwierzyć że to z WĄTRÓBEK. Uwielbiam go robić bardzo często - bo nie dość że jest mega pyszny oraz mega zdrowy to i jego koszt to raptem kilka zł. Łapcie przepis. Składniki: 250g wątróbek z kurczaka (ilość po oczyszczeniu) 1 średnia cebula 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki majeranku(...)studzimy. Do blendera wrzucamy dwa jajka ugotowane na twardo, ugotowaną wątróbkę z cebulką i majerankiem, łyżkę majonezu, garść świeżej pietruszki, garść świeżego szczypiorku, szczyptę soli oraz pieprzu. Blendujemy na gładką masę. Gotowe :) Z podanej ilości można przyjąć śmiało porcję dla 3 osób - w naszym przypadku było dla 2 osób, żona zjadła 1/3 ja 2/3 pasty :) Smacznego !!!! Wartość odżywcza oraz kalorie
Smacznie Pysznie Kaloryczniekręcenia sosu powinny być w jednakowej temperaturze, naszykujcie i odmierzcie je odpowiednio wcześniej – nie miksujcie zimnych jajek i musztardy z ciepłym tłuszczem, bo sos się zważy. Zapisz Ząbek czosnku bardzo drobno siekamy z odrobiną soli i bokiem noża rozcieramy go na desce na pastę. Drobniutko siekamy fileciki anchois i mieszamy je z czosnkiem – powinny przypominać rybną, smarowną pastę. Oliwę(...)robota kuchennego z ostrzem lub tarczami tnącymi, do którego mamy dostęp od góry albo do blendera kielichowego z bezpiecznym górnym podajnikiem w pokrywie) wkładamy dwa żółtka, musztardę Dijon i pastę którą zrobiliśmy z anchois i czosnku. Jednocześnie mieszając żółtka z dodatkami na średniej prędkości (średnia, nie zwiększajcie jej na max!), cienką strużką, bardzo powoli, wlewamy wymieszane tłuszcze przez górny otwór
Karo in the Kitchencukier i ucieramy łyżką na pastę. Następnie dodajemy do nich mleko i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz wbijamy jajka – całość wyrabiamy łyżką
Smaczna Stronałyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Przesiewam mąkę do naczynia słusznej wielkości. W małej miseczce umieszczam rozdrobione drożdże. Dodaję do nich cukier i łyżeczkę mąki (z odmierzonej całości) ze dwie łyżeczki wody mieszam na pastę, oprószam odrobiną mąki i w cieple odstawiam na 15 minut po tym czasie już obudzone(...)wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół godziny Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobinkę grubą solą i ziołami ( tymianek i oregano) Jeżeli nie możecie od razu piec pizzeryjek, można je okryć i na czas do kilku godzin umieścić w lodówce. Piekę 30 minut
I tu będę miała takie tepszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Ponadto: 10 łyżeczek dżemu(...)ozdoby cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut. 2. Foremki do tartaletek o średnicy 10cm posmarować masłem. 3. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około
Mała Cukierenka