obędzie 😉 Składniki: 225 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka ( z dużych jajek) Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu 2 łyżki cukru sok wyciśnięty z jednej małej cytryny 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu Beza
Słodka Strefażyczyła sobie pastę z makreli :) Godz 19 no ale cóż. Czego się nie robi dla mężulka :D Jeśli lubicie takie pasty, to spróbujcie tego przepisu :) Jest pyszna ! :) Składniki: 2 makrele, 3-4 jajka 1 świeży ogórek 5 łyżek majonezu 3 łyżki łyżki ketchupu sól, pieprz Makrele dokładnie obieram ze skórki i ości,rozpościeram widelcem. Ogórka
Domowa Kuchnia u MamySKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 rzodkiewek 10 dag sera żółtego odtłuszczonego 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ugotowane jajka
Gotowanie Patkiuwielbiam pasty kanapkowe. Tak proste, tak pyszne i tak wspaniale urozmaicają kanapki. Dziś polecam Wam kolejną szybką pastę. Tym razem zapraszam na czosnkową pastę kanapkową z ogórkiem. Prostota i smak. Kto się skusi? Składniki: 2 jajka M 1 i 1/2 łyżki sosu czosnkowego (u mnie bezglutenowy BIO z eSłoneczko ) 1 mniejszy ogórek kwaszony sól ziołowa do smaku pieprz czarny mielony
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: Pasta 150 g tuńczyka kawałki np. W oleju 2 ogórki konserwowe 2 jajka na twardo 1 szalotka Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu Sól czarna (może być dowolna) Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka obieram a następnie rozgniatam widelcem. Ogórka drobno siekam a następnie dodaję do jajka. Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Tuńczyka odcedzam i dodaję do pozostałych produktów
Gotowanie Patkiawokado Awokado to samo zdrowie, a wykonanie pasty zajmuje dosłownie chwilę. Dlatego warto by ta smaczna i zdrowa pasta gościła jak najczęściej w naszym jadłospisie. składniki 1 dojrzałe awokado 2 jajka ugotowane na twardo 1/4 pęczka szczypioru 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu pieprz
Miód i pieprzJajka w kokilkach Jeśli rano macie nieco mniej czasu, to danie jest dla Was. Robi się je błyskawicznie, a do jego wykonania wystarczą jajka i dowolne, ulubione dodatki śniadaniowe (papryka, cebula, kiełbasa czy pomidor). 4. Pasta jajeczna Pasta jajeczna smakuje mi zawsze i wszędzie. Wspaniale nadaje się na kanapki. Oczywiście najlepiej będą smakować jeśli samodzielnie upieczecie bułeczki. Kilka przepisów
Bulliogofrownicy ale smaczne. Grillowa patelnia z pewnością może zastąpić gofrownicę. Przepis na gofry z grilla Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki waniliowej pasty Czekoladowa mieszanka 500 ml gorącego mleka 1 łyżka skrobii kukurydzianej 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Rozpuść masło. Wymieszaj suche
codojedzeniaPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the Kitchentaką pastę. A jeśli tak jak ja lubicie kiełki na pewno Wam posmakuje. Ja hoduję kiełki przez cały czas i dodaję je do past, sałatek, kanapek itd. Nasiona na kiełki możecie kupić tutaj . Składniki: 3 jajka M 5 łyżeczek jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej 1 łyżka miksu kiełków – z nasion na kiełki Skworcu pieprz do smaku sól himalajska
Słodkie okruszkizielonego groszku to pyszne i szybkie smarowidło na kanapki. Uwielbiam domowe pasty a ta wyszła wręcz idealna. Koniecznie musicie spróbować :) Do wykonania pasty wykorzystałam groszek konserwowy od Jamar . Składniki: * 1 puszka groszku konserwowego * 2 jajka ugotowane na twardo * puszka tuńczyka w sosie własnym * łyżeczka majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, oskubać ze skorupek. Groszek wylać na sitko
Zrób to smacznieodcedzamy z zalewy, następnie groszek rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgnieciony groszek i czosnek, starte jajka, majonez i musztardę mieszamy razem w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę najlepiej schłodzić min. 30 min. w lodówce, aby smaki się przegryzły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 300 g kiełbasy chorizo 400 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 pora 4-5 jajek 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz słodka papryka 1/2 łyżki ostrej pasty paprykowej Przygotowanie: … Czytaj dalej Zapiekanka z chorizo
czarrna od kuchnisiekamy, jedno zostawiamy do dekoracji. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W osobnej miseczce mieszamy pokrojone jajka, ser, cebulę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy śledzie, obok pastę. Dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem
VioletoweKucharzenieSkładniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka ugotowane na twardo szczypiorek majonez sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w drobną
The Sweet Damseldesce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy wcześniej zeszklona cebulkę, przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. 2. Formujemy małe kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Obsmażamy na oleju na złotą pamiętając by po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
Gotowanie...to proste !Dziś przygotowałam pyszną pastę jajeczną z łososiem i chcę się nią z Wami podzielić!Pasty to super alternatywa do wędlin, serów... SKŁADNIKI: 5 ugotowanych na twardo jajek łosoś wędzony 100gr. 5 ogórków konserwowych 1 mała szalotka pęczek koperku 3 łyżki majonezu sól, pieprz grubo mielony WYKONANIE: jajka ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, łososia, ogórki, szalotkę kroimy w drobną kostkę, koperek
Kuchnia BeatySkładniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki 3 ogórki konserwowe pół czerwonej cebuli pół puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki
Qchnia po prostuPrzepis zaczerpnięty z kuchni kanadyjskiej Składniki Masa mięsna :700 g łopatki wołowej 2/3 szklanki bułki tartej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki majeranku Pasta: 3 łyżeczki brązowego cukru 1/4 szklanki ketchupu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka gorczycy Przygotowanie Bułkę tartą zalałem mlekiem i odstawiłem na 20 minut. Dodałem pozostałe
R'n'G Kitchenczubata szklanka mąki pszennej 1czubata szklanka mąki ryżowej 250 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika ) 6 łyżek cukru (do piany z białek) cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem
w mojej kuchnijest pyszny Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru Cytryna Sól Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru 40g płatków migdałowych 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką
w mojej kuchniobróbce termicznej. W 60 stopniach już tracą one zdolność do rośnięcia, stają się zdatne do spożycia w wersji "surowej". Drožďová pomazánka, czyli drożdżowa pasta do chleba. / źródło: klik; / 10 dkg świeżych drożdży1 cebula3 jajka (dałam 1 duże wiejskie jajko)2 łyżki mlekasól, świeżo mielony pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić
W kuchni Karmel-itkiomega-3, które wspomagają pracę serca, mózgu, a także poprawiają stan cery czy włosów. Na zdjęciu poniżej kanapka z awokado i jajkiem, przy czym w wersji wegańskiej można dorzucić oczywiście coś innego na wierzch kanapka z awokado pasty kanapkowe – z buraka lub marchewki, z groszku (groszek ugotuj na parze, przelej zimną wodą. Zblenduj z olejem i ulubionymi przyprawami(...)papryka, czosnek, sól, pieprz), z bobu . Można przygotować na kilka dni i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Genialny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. pasta kanapkowa z groszku olej lniany/oliwa z oliwek – oczywiście nierafinowane, żeby zachować maksimum wartości odżywczych masło orzechowe – kanapki z masłem orzechowym i bananem lub dżemem to coś niesamowitego. Wg mnie masło orzechowe
Powiedz dietom niezimno. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne. składniki: 250 ml wody 50 g masła 130 g mąki pszennej 3 jajka 50 g startego sera żółtego nadzienie: 200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty kanapkowej z pieczonego bakłażana) pojedyncza pierś kurczaka cebula 4 plastry ananasa z puszki przyprawa do kurczaka oliwa do smażenia Wodę i masło umieścić
6niebomnie w domu rodzinnym nigdy nie było tradycji robienia domowych past na chleb, więc pierwsze raz jadłam ją u mamy mojego męża, czyli mojej ukochanej teściowej. Tak ją sobie nazywam świekrą, bo choć już przestarzała ta nomenklatura, moim zdaniem urocza. Świekra skojarzyła mi się momentalnie z siekierą i już musiała zostać. Przynajmniej w moim telefonie. Poziom trudności(...)drobne, że nie stanowią problemu). Jajka drobno siekam (naprawdę drobno) i mieszam z obrobioną rybką, siekam też szczypiorek i wrzucam do miski (zawsze wezmę za małą i przekładam przynajmniej raz do większej , żeby się dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się
Bazując na smakuMoja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie! Dziękuję marce OLE! za nadesłane produkty z których mogłam to danie(...)podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Nadzienie: 30 dag pieczarek 15 dag szynki gotowanej 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!) 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (marki Ole!) Sól i pieprz do smaku
Wanilia i Kardamonczubek, tak by powstał dość gruby plaster avocado. Miejsce po pestce powiększyć wydrążając część miąższu - można go użyć do sałatki, pasty, itp. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwę i ułożyć na niej plastry avocado. W środek każdego plastra wbić jajko, nakryć pokrywką i trzymać na średnim ogniu do momentu aż białko się zetnie, a żółtko będzie miało odpowiednią konsystencję. Przełożyć
KUCHARNIAskładników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, że pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata(...)kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka) 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry skórka otarta
Poezja smakupizzy zapraszam na ucztę! Składniki CIASTO: na dwie okrągłe pizze: 25 dag mąki pszennej typ 650 szczypta soli 1 jajko 10 g świeżych drożdży 100 ml wody 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżka oliwy NADZIENIE: 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 2 łyżki ketchupu 4 pieczarki 4 pomidorki koktajlowe 4 plastry boczku 1/2 papryki(...)jajkiem, solą, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych
Wanilia i Kardamonzmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 75g cukru 1 całe jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 50g masła(...)drożdże oraz pastę waniliową i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę pszenna - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier, szczyptę soli, jajko oraz żółtko
Grunt to przepis!kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku Krem jaglano-waniliowy -60g kaszy jaglanej - 1 i ½ szkl. napoju ryżowego -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej bądź jogurtu sojowego Dodatkowo -świeże truskawki -dżem truskawkowy PANDKI Białko jajka ubić na sztywno z ksylitolem, dodać żółtko i jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąkę ryżową i delikatnie wymieszać całość (ciasto ma być
Candy Pandaswieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony(...)gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini, itd. itp. etc. Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki
Karo in the Kitchensię kruszyć, ale wystarczy je wtedy podgrzać). Świetny jest również sam wegański twarożek ze słonecznika. Można go wykorzystać na przykład jako pastę do pieczywa. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI Naleśniki: 100 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 250 ml mleka roślinnego 25 ml oleju kokosowego Dodatki: ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki) kawałek czerwonej kapusty Twarożek ze słonecznika(...)mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników. Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać odrobinę
Food Squarepapryki około 3 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Rzodkiewki, paprykę i jajka kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy dodając kukurydzę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako pasta na kanapki lub jako sałatkę
Qchnia po prostujajeczną z sardynkami w oleju , smak bardzo fajny , do tego chrupiące grzanki i mamy super kolację , bądź śniadanie , taką pastę można także przyrządzić na ostro , to już według upodobań smakowych , zapraszam do spróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 4 jajka ( ugotowane na twardo ) 3 łyżki majonezu 1 puszka szprotek w oleju 2 łyżeczki kaparów(...)jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy jajka mam starte , do jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary , doprawiam wszystko według uznania i bardzo dokładnie mieszam tak aby nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki
Mój Smakpodzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) barwnik w paście/żelu 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(" "); Składniki na 30 gotowych ciasteczek(...)użyłam barwnika Wilton w żelu (1 część niebieskiego i 4 części czerwonego) Migdały, obrać z brązowej skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne sitko. Uzupełnić ubytek orzechów, dodając około łyżeczkę drobno zmielonych migdałów. Dodać białka, dokładnie wymieszać, dodać barwnik, pamiętajmy
moj przepis na