racuchów): 100g mąki i dodatkowo 3 łyżki 15g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka 1 małe jajko 2 łyżki cukru 4 średnie gruszki cukier puder do oprószenia olej do smażenia Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i za jej pomocą rozcieramy na pastę. Do tego dolewamy mleko, dodajemy 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn
Smaczna StronaSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUnaprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego chrzanu
Kulinarny Pamiętnikłyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej biały pieprz sól koperek Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo. Obrałem, pokroiłem na drobno. Ser rozdrobniłem widelcem. Piklinga po obcięciu głowy, obraniu ze skóry, oddzieleniu kręgosłupa i wnętrzności rozdrobniłem ( usuwamy maksymalnie dużo ości ). Wszystkie składniki połączyłem, dodałem pozostałe składniki pasty, pastę pomidorową, majonez, musztardę sól i pieprz. Całość delikatnie zblendowałem. Pasta z piklinga
R'n'G Kitchenpodkreślałam, że uwielbiam robić najróżniejsze pasty kanapkowe. Dziś chciałabym podzielić się prostym i lekkim przepisem na pastę kanapkową z czarnuszką (w wersji light). Idealna na lekką kolację lub śniadanie. Spróbujcie. „Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem i „złotem Faraonów”, już w starożytnym Egipcie mawiano „czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci „*. Te małe niepozorne nasiona(...)sitka do warzyw. Do jajek dodajemy 3/4 płaskiej łyżeczki czarnuszki oraz jogurt naturalny (ja łącze składniki z jeszcze lekko ciepłymi jajkami). Całość mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku według uznania solą himalajską i pieprzem (próbując). Podajemy z ulubionym pieczywem. Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój
Słodkie okruszkipojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g) 2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup pikantny) garść zielonych oliwek 5 dużych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli 1 jajko, bułka tarta olej do smażenia Pomidory suszone kroimy w paski, mozzarelle również kroimy w paski- wówczas łatwiej będzie nam zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki. Piersi z kurczaka(...)kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi
Piekielna Kuchnia Patiśrednich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny. Cukier puder(...)ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać na papierze do pieczenia, odstawić na około 40 minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśrednich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny. Cukier puder(...)ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać na papierze do pieczenia, odstawić na około 40 minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPasta serowa do kanapek. Składniki: 100 g białego chudego sera 3 łyżki posiekanego szczypioru 2 jajka odrobina masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka majonezu sól pieprz ziołowy Przygotowanie: Przy pomocy widelca ser rozdrabniamy. Szczypior siekamy. Jajka smażymy na niewielkiej ilości masła. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem ziołowym
R'n'G Kitchenbułeczki: 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarna z jednej laski, lub można pominąć) 170 g miękkiego masła 3 jajka ¾ łyżeczki soli 500 g serka na sernik skórka otarta z jednej pomarańczy 100 g cukru. Przygotowanie: Na początek muszę was uspokoić, znaczy
ladykitchensmakach, Mini tortille z dwoma nadzieniami. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na równie szybką przekąskę sylwestrową jaką są krakersy z pastą serowo – jajeczną. Gwarantuje, że szybko zanikną z waszego stołu! Składniki: opakowanie krakersów solonych 4 jajka, ugotowane na twardo, starte na tarce o drobnych oczkach 200g żółtego sera, startego na tarce o drobnych oczkach łyżka posiekanego koperku
Życie ze smakiemsałatki i wszystko dokładnie wymieszać. Do białek włożyć po jednej łyżeczce farszu. Pomidorki umyć i pokroić w w małą kostkę. Nafaszerowane jajka posypać pomidorkami i resztą posiekanego koperku. Jeśli zostanie Wam sałatki możecie użyć jej jako pasty do chleba
Niespełnione zdolności kulinarnezachwycicie gości. Składniki : 4 jajka 50 gr filetów anchois 2 garście roszponki łyżka majonezu 2 placki tortilli pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obrane i wystudzone rozdrabniamy widelcem dodając 1 łyżkę majonezu. Doprawiamy pieprzem. Pastą jajeczną smarujemy 2 tortille na którą układamy liście roszponki i anchois w pokazany obok sposób. Ciasno zwijamy tak aby anchois było idealnie
Mechanik w kuchniKolejna propozycja na kanapeczki ,tym razem pasta z pieczarek,polecam do wędlinki,ogóreczka kiszonego-polecam Składniki: 500 g pieczarek 4 jajka 1 łyżka oleju garść natki pietruszki pieprz 2-3 łyżki majonezu pół łyżeczki musztardy serek topiony 100 g Przygotowanie: Pieczarki umyć (ja nie obieram) i zetrzeć na tarce,podsmażyć na oleju na złoto,wystudzić.Jajka ugotować,obrać
Swojskie jedzonkoPasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, parmezanu oraz boczku. Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki ! Składniki na 3 porcje: 230 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku ser parmezan lub grana padano - 4 łyżki 2 jajka + 1 żółtko 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki czarny pieprz - świeżo mielony
Alutka-Gotuje