rybne smarowidło nadają. Tym razem miałam do wykorzystania wędzonego dorsza i to właśnie z takiego białego, rybiego mięsa zrobiłam swoją pastę. Do pasty rybnej można dorzucić co się chce, ale u mnie podstawą jest ryba i jajka, zmieniają się czasami dodatki i przyprawy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasztuk 240 g mąki 3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego klarowanego masła 2 łyżki oleju do smażenia aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka z cytryny Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli. Dodać jaja i mleko cały czas
Piekarz-Kucharz-Garkotłukporcji. Smacznego :-) Wersja pszenna: - 540g mąki pszennej tortowej - 3/4 szklanki letniego mleka - 25g świeżych drożdży - 2 łyżki oleju - 80g stopionego masła - 1 jajko - 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) - 60g cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej Kruszonka: - 75g mąki pszennej - 50 g cukru - 40g masła Przygotowanie jak powyżej. Tylko czas pieczenia wydłużamy do ok.27-30 minut
Smaczne Zdrowemasła Masa serowa 1 kg twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło
Wypieki i RumieńceŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło
Kuchnia z widokiem na ogródszkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :) Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące
KucharzycaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na wielu blogach królują już świąteczne potrawy to i ja nie pozostanę dłużna i pozwolę sobie dziś zaprosić
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny
Smaki Przyprawy i KoloryKolejna pasta jajeczna tym razem w bardziej pikantnej wersji bo z dodatkiem papryczki chili. Składniki: jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu szczypta kurkumy sól pieprz 1/2 papryczki chili ogórek kiszony 1 pomidorek koktajlowy szczypiorek Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na gładką masę. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka,posiekaną papryczkę i majonez i doprawiamy do smaku. Dla ładnego
Wielki apetytDziś zapraszam Was na pyszny, bardzo prosty w wykonaniu domowy chrzan z jajkiem. Co prawda Święta już dobiegają końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby
Kuchnia z widokiem na ogródzimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc Wiejska kiełbasa gotowana w piwie Pasta z twarożku i czosnku niedźwiedziego
Szybko Tanio Smaczniemuszę jeszcze szybciej, tak, żeby moje Maleństwo nie zauważyło, że mamusia przeżuwa coś, czego on nie miał okazji spróbować. A na tę pastę musi jeszcze trochę poczekać… Polecam również tym, którzy mogą celebrować posiłki SKŁADNIKI 5 jajek 15 dag sera żółtego szczypiorek (opcjonalnie mała cebula) 2-3 łyżki majonezu pieprz, sól PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, ostudzić i drobno
zabawa smakiemDobra pasta z tuńczyka nigdy nie jest zła. Pasta tuńczykowa na śniadanie to dobry start i udany dzień. 1 wędzony tuńczyk 2 jajka ugotowane na twardo 100 g białego twarogu 1 łyżka majonezu sól, pieprz Tuńczyka, ser i jajka zmielić na gładką masę, dodać majonez i przyprawy, dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoPasta serowo-jajeczna to doskonała alternatywa dla nudnej kanapki z wędliną i do tego robi się ją ekspresowo. Taką pastę z pewnością chętnie zjedzą nawet dzieci:-) Składniki: 250 g wędzonego żółtego sera 10 jajek duży pęczek koperku lub szczypiorku 3 łyżki majonezu
IMPRESJA SMAKUłyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny
Kulinarna rozmowa