warzyw – duży garnek pysznego curry. Rzodkiewka wiedzie tu prym, ale mamy też kalafior, marchewkę, cebulę, ziemniaki, pomidory. Pasta kokosowa, aromatyczna pasta curry, imbir, czosnek robią całą robotę. Danie wychodzi przepyszne! Curry z rzodkiewki jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. PRZEPIS NA CURRY Z RZODKIEWKI Składniki na curry z rzodkiewki: 1 kalafior mały 2 pęczki rzodkiewek 2 cebule 1 łyżeczka
Dorota Smakujerozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cukinię i posiekane chilli. Po 3 minutach dodajemy groszek i podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy pastę z awokado i dodajemy odrobinę wody. Gotujemy chwilę. Makaron dodajemy do sosu i chwilę podsmażamy. Jajka sadzone przygotowujemy z jajek przepiórczych. Makaron wykładamy na talerz. Posypujemy go posiekanymi pistacjami, pieprzem. Na wierzch wykładamy jajka przepiórcze. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą
Kuchnia w oparachWędliny i ser jako dodatek do kanapek mogą szybko się znudzić. Z pomocą przychodzą nam wtedy pasty kanapkowe, na które pomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:). 4 jajka 200g wędzonych filetów z makreli 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Jajka(...)gotujemy na twardo. 2. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Filety z makreli rwiemy widelcami na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki wraz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Pastę nakładamy na pieczywo
Szefowa kuchniplastry papryki konserwowej1 ogórek konserwowy (średni)szczypiormajonez i śmietanasól i pieprz'Jajka ugotować na twardo, wystudzić i zetrzeć na tarce. Szynkę, ogórek i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, posiekać szczypior. wszystko razem wymieszać z odrobiną majonezu i śmietany. Przyprawić solą i pieprzem. Pasta jajeczna
Bon Appetit Małgorzatypastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco! ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI. Składniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka(...)łyżki masła 350 ml mleka 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 4 łyżki pasty paprykowej sól pieprz czarny Dodatkowo: 80 g startego sera cheddar Sposób przyrządzania: Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka
Zakątek rozkoszy kulinarnychmusztardy łagodnej -50 g masła miękkiego -2 jajka ugotowane na twardo -sól, pieprz do smaku Jajka z szynką zemleć lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać miękkie masło, musztardę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli szynka jest dość słona, możemy pominąć dodawanie soli. Podawać z pieczywem, dowolną zieleniną
Kulinarne przemysleniałyżek ekstra ciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie) 6-8 moreli (w zależności od wielkości) W sporym
Rozpustne gotowanieminut w 180 stopniach C. Cebule studzimy, miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki. Smacznego
Pyry na Gazcytryny i pastę sezamową, blender zamykamy i całość miksujemy na gładko przy najwyższych obrotach blendera, około 1,5 minuty. Sprawdzamy, czy nie trzeba zupy lekko dosolić. Jeśli potrzeba – dodajemy jeszcze odrobinę tahiny albo soku z cytryny. Przelewamy z powrotem do rondla, zagotowujemy i podajemy. Na talerzach warto zupę urozmaicić – ja podałam ją z zawsze eleganckimi jajkami przepiórczymi(...)łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki wielkości kciuka skórki ściętej z cytryny 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy jajka przepiórcze skórka ścięta z cytryny wstążki ze szparagów liście selera jadalne kwiaty
Karo in the Kitchenkiwi SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju szklanka gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 3 kiwi, obrane, posiekane w kostkę forma o wymiarach: 20 x 25 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność
Zasmakuj KuchniPrzygotuj zaczyn. Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, 1 szklankę mąki i ciepłą wodę. Wymieszaj na gładką pastę i odstaw na ok. 15 min., aż zaczyn zacznie się pienić. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę. Zacznij od wymieszania wszystkiego widelcem w misce. Gdy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat
Chilli Czosnek i OliwaSmorgastarta to rodzaj szwedzkiej kanapki z przeróżnymi dodatkami ułożonymi warstwowo aby kształtem przypominało torcik. Może dawać do takiej kanapki ulubione dodatki i pasty. Nie ma ograniczeń. Składniki: 6 kromek chleba tostowego krem na 1 warstwę: 2 szt. jajek ugotowanych na twardo 100 g łososia wędzonego 1 op serka kremowego naturalnego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej szczypiorek sól(...)jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy. Krem na wierzch tortu: Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego. Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą kremu. Krem przykrywamy 2 kromkami chleba tostowego i smarujemy go drugą warstwą pasty
Kuchnia w oparachkolacja lub śniadanie napiera zupełnie innego smaku. Dziś zapraszam Was na prostą w wykonaniu lekką jajeczno-koperkową pastę kanapkową. Podana z ulubionym pieczywem (np. chrupkim) smakuje wspaniale. Spróbujcie. Cóż… uważam osobiście, że czasem te najprostsze przepisy są najlepsze Składniki: 4 jajka (u mnie wiejskie, klasy L) 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie(...)było na pół-twardo). Obieramy i kroimy przy użyciu sitka do warzyw lub noża w kostkę. Do jajek dodajemy koperek, jogurt naturalny i sól ziołową. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem (i opcjonalnie solą himalajską), próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Lekka jajeczno-koperkowa pasta kanapkowa Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail
Słodkie okruszkiHelio SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 6 pokruszonych herbatników typu petitki (33 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru szklanka maślanki opakowanie cukru z wanilią łyżeczka pasty z wanilii, aromatu lub zapachu lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody pokruszone płatki migdałowe od HELIO Forma do pieczenia o wymiarach
Zasmakuj KuchniOrzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na
Moja Delicja