wybieram głównie dorsza, solę, mintaja czy doradę. Jeśli grilluję czy zapiekam ryby to sięgam po tuńczyka, łososia lub halibuta. Do sosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia. Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju. Nie lubię śledzi w occie czy soli a te w oleju sprawdzają mi się(...)mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki śledziowej. 8 płatów śledziowych w oleju 15 dkg kukurydzy w puszce 20 dkg papryki marynowanej 4 jajka ugotowane na twardo 1/6 łyżeczki pieprzu szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 6 łyżek majonezu Jak przygotować śledziową sałatkę z marynowaną papryką i kukurydzą . Jajka ugotować na twardo. Powinno
mecooksgroszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie wymieszać z makaronem. Smażyć wszystko jeszcze przez
Food Squarebiałej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej(...)łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo
I tu będę miała takie teJeśli nie macie pomysłu na pieczarki to polecam pyszną pastę na kanapki. Pasta jest bardzo prosta i pyszna. Z podanych składników wychodzi jej niewiele dlatego też radzę od razu zrobić z podwójnej porcji. składniki: 500 g pieczarek 4-5 jajek 1 łyżka oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz 2-3 łyżki majonezu Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Następnie ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać wystudzone pieczarki i wymieszać. Potem dodać majonez i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Jeśli wolimy pastę o bardziej gładkiej konsystencji można ją zmiksować blenderem. Gotowa pastę podawać z pieczywem
Monia miesza i gotujedodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki i z obu stron wydrążyć ze środka. Nafaszerować bagietki gotową pastą. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce na 30 min. Po tym czasie kroić gotowe kromki
Bon Appetit Małgorzatykońcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych suszonych
zadanie-gotowaniemakaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza), gorczycy i zboża zawierającego gluten. Firma: Kotányi. Cena: ok. 3,50 zł. Masa netto
Qlinarnie i Qlinarniekraj. Składniki: 4 - 6 porcje Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól(...)łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Formułujemy na jednolitą kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy
Moniki Smakołykiduży pomidor 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej) 1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego Dodałam także 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, którą używam do Htipiti ale równie dobrze może być kupny Ajvar-ew. pomijamy ten składnik oliwa sól pieprz cumin ostra i słodka papryka jajka ocet PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek, cukinię pokrojoną w drobną kostkę
Kopystką po garachpojemniku), wyjmuję kiedy najdzie ochota lub niespodziewani goście. Smacznego! Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną SKŁADNIKI: 200 g masła lub margaryny 3 jajka 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty z wanilii spora garść jeżyn (bez rozmrażania) spora garść suszonej żurawiny polewa: 60 g czekolady 70% + 25 g masła (łyżka) + łyżeczka cukru(...)masło lub margarynę ucieram mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodaję do masy powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam dokładnie mikserem, powstają grudki, dodaję po jednym jajku, miksuję do połączenia. Gdy masa jest gładka dodaję suszoną żurawinę, mieszam delikatnie łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam (bez rozmrażania) jeżyny
Zasmakuj KuchniPrzepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek
IMPRESJA SMAKUmiłośników sera pleśniowego będzie to nie lada gratka :) Radocha dla podniebienia dla każdego, kto spróbuje. Pasta o niezwykłej konsystencji, zniewalającym smaku i intensywnym aromacie. Spróbujecie? :) SKŁADNIKI: ok.1 szklanka serka mascarpone 1/2 szklanki sera pleśniowego z przerostem pleśni, startego na tarce 4 jajka ugotowane na twardo, drobno posiekane 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany (może ciut więcej, zobaczycie sami, jaka konsystencja(...)łyżka posiekanych kaparów sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Starty ser pleśniowy ucieramy z masłem, następnie z jajkami, serkiem mascarpone, musztardą i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekane kapary i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smarujemy podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, dekorujemy świeżymi ziołami i ewentualnie sezonowymi owocami
Moja Książka KucharskaPyszna, lekka pasta z tuńczyka i twarogu. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie co okidoo . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 100 g ogórków kiszonych, startych na małych oczkach 1 jajko ugotowane na twardo 100 g półtłustego twarogu 120 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu mały(...)pęczek szczypiorku, posiekanego CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: w misie blendera lub w rozdrabniaczu umieszczamy tuńczyk, jajko, twaróg, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ogórki i szczypiorek, mieszamy. Podajemy z chrupiącym chlebem. Smacznego! :) Rada - Pasta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się "przegryzie". Należy przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce
My Culinary Artudaje. Wszystkie dania są przygotowane na miejscu, począwszy od past i hummusów, a na dżemach i konfiturach kończąc. Całością zarządza bardzo młoda właścicielka, która z sercem dba tu o każdy szczegół. Podczas kolacji na naszym stole pojawiły się zimne przystawki: tatar wołowy z marynowanymi grzybkami, kaparami i jajkiem rillettes z kaczki z ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym deska bliskowschodnia - hummus, baba(...)rillettes, które było idealnie przyprawione i miało bardzo fajną konsystencję. Pyszne były też pasty bliskowschodnie podane z chrupiącą domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem
Kulinarne przygody Gatitysztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła ½ szklanki brązowego cukru 2 rozmieszane jajka ¼ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka pasty waniliowej (można pominąć) 2 łyżki rodzynek 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej*. Mówiłam, że będzie prosto(...)dłoni i zawijamy pod spód. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, układamy łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po wyrośnięciu smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do zezłocenia. *czekoladowe groszki do pieczenia to kawałki czekolady, które nie rozpuszczają się pod wpływem temperatury
ladykitchen