pasta na chleb - 345 przepisów (strona:5/23)

Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 222

mleka 135 g Tang Zhong na mleku 52 g masła Pasta czekoladowa: 11 g kakao w proszku 11 g cukru 11 g gorącej wody  Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta warzywna z masłem orzechowym - smakowite połączenie:) 215

Dawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić! Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z białej fasoli i buraka (idealna również dla dzieci!) 190

Kiedy zobaczyłam na blogu mojej przyjaciółki różową pastę na chlebie pomyślałam: „Jaki genialny kolor!”. Potem dopiero pomyślałam o bardziej przyziemnych rzeczach związanych z jedzeniem takich jak zapach, konsystencja, czy najważniejsze smak. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie wypróbowała. Pasta okazała się niezwykle delikatna w smaku, bardzo kremowa i wybitnie smaczna:) Przepis na pastę przedstawiam poniżej, a oryginalny wpis TUTAJ. Potrawa

Kolizje Smaków
Małe kanapeczki z pastą łososiową - mój pomysł na wieczór Halloween 170

ostatni dzień października. Ale zanim zrobimy podsumowanie tego miesiąca , chciałabym pokazać Wam mój pomysł na wieczór Halloween. Będą to małe przekąski w formie kanapeczek z pastą jajeczno-łososiową.      Składniki : * ulubiony chleb tostowy * salami w plasterkach  * 2 jajka * łosoś wędzony na zimno w plasterkach  * majonez * sól , pieprz * szczypiorek * oliwki * wykałaczki    Przygotowanie : Jajka pokroić(...)Łososia porwać na mniejsze kawałki , posiekać. Wymieszać razem z majonezem. Dodać szczypiorek oraz przyprawy do smaku. Pastę najlepiej odstawić na kilka godzin żeby smaki się połączyły. Od chleba odkroić skórkę. Posmarować pastą , ułożyć salami. Pokroić na 4 części.  każdą kanapeczkę wpić wykałaczkę z oliwką

Magiczne Życie Marty
Pieczone pomidory po prowansalsku 249

inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba , albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Do chleba 133

Htipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli  Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną 220

Ograniczanie spożywania chleba ma takie zalety, że robi się w zamian więcej ciekawych sałatek. Oczywiście najlepiej wykorzystywać i łączyć składniki, które lubimy… ale można też próbować połączeń nietypowych, choć to nie zawsze jednak(...)kończy się powodzeniem… Ta dzisiejsza sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest przykładem tych sprawdzonych, tradycyjnych smaków… Choć przyznam szczerze, że najczęściej z makreli robię/robiłam pastę do chleba. Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę

UgotujmyTo.pl
Pasta ze słonecznika i rukoli 169

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)możliwości jest wiele! Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :) * słonecznik- 1 szklanka*   * rukola- 150g * oliwa- 4 łyżki** * sok z cytryny- 1 łyżka * przyprawy: pieprz, sól Słonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał). Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę

Kraina Miodem Płynąca
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 175

ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy(...)robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała z  nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar,  pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka  octu winnego

Kulinarne przygody Gatity
Fasolowe burgery z pieczarkami 190

smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 169

sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (...)   Scott opiera swoją dietę na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby kalorii. Jego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Penne z makrelą i rodzynkami 151

chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę...... gdyby nie ta jedna minuta z nią oko w oko, sam na sam :)Czytaj więcej

bistro mama
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15412

obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta.  8. Chleb andaluzyjski Ale to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo. 9. Roladki z papryki i koziego sera Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip paprykowy 142

paprykowy przyda się i na grilla, ale również na każdą mniejszą lub większą imprezę towarzyską. Można go używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny

UgotujmyTo.pl
Pasta z bobu i mięty 162

lubi bób ? Łapka do góry! Przyznam się Wam szczerze, że ja jeszcze nigdy nie jadłam więc postanowiłam wypróbować. Na sucho taki se, także trzeba coś wymyślić... Będzie pasta do chleba. Składniki: 400 g bobu 3 łyżki oliwy  1-2 ząbki czosnku  garść posiekanej mięty  sól, pieprz Sposób przyrządzenia:  Bób gotować w osolonej wodzie ok. 6 minut

pieprzny smaczek
PASTA Z TUŃCZYKA 172

mogłabym jeść go, po wyjęciu z puszki,  ot tak... bez dodatków.  Jest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba. Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu łyżeczka musztardy

Walijskie Pichcenie
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 137

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Czytaj dalej

w kuchni i w ogrodzie
Drugie życie rzodkiewki 180

jędrności pokroić w drobną kosteczkę   ( plasterki lub utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam

Buniabaje w kuchni