jeszcze niedawno odkryłam, że smażąc na maśle, nie potrzebujemy zbyt wiele soli, to co jest w nim to już ma znaczenie. 8 skrzydełek łyżka masła borowik łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 2 liście jarmużu 10 pomidorków 200 g spaghetti łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy
Dieta moja pasjaksiążka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka kuskus mięso z rosołu cebula łyżka masła papryka jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: 3 łyżki masła 10 pieczarek Do wody dodajemy olej sól i jajko, mieszamy wszystko, a następnie wlewamy do mąki(...)ładnie zeszkli dodajemy mięso i wszystko razem przesmażamy. Kuskus zalewamy wodą zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy go do mięsa razem z pokrojoną w kostkę papryką i doprawiamy do smaku. Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka , nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy wolno w osolonym wrzątku pięć minut
Dieta moja pasjapłotek. :) Jeśli już mowa o króliku to przy moim mężu nie mogło być nic innego jak sos... królik 4- 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku łyżeczka soli łyżka słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego Oraz: cebula mąka śmietana 2 łyżki świeżego koperku sól i pieprz do smaku Uważam że co jak co, ale królik lubi czosnek i majeranek(...)tego mu nigdy nie żałuję. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, majeranek, paprykę i pieprz, dokładnie razem mieszamy i taką mazią nacieramy po porcjowane mięso ( około kg). Pakujemy szczelnie i odstawiamy co najmniej na noc do lodówki. U mnie królik był tłusty, a więc ten jego tłuszczyk oberwałam z mięsa i wytopiłam. A następnie
Dieta moja pasjaroladki z aromatycznym wnętrzem. 3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze szynki, sera i po kawałku ogórka. Ta wielkość zależy od szerokości mięsa, może zmieścić się cały(...)może stanąć na połówce. Zwijamy całość w roladkę i spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy wolno na maśle ( dla mnie smak kurczaka smażony na masełku nie ma sobie równych,kto chce może użyć innego tłuszczu), jak się zrumienią z każdej strony przykrywamy pokrywką. To tak dla pewności, że się dobrze przesmaży. Pisałam o dobrej szynce, ona jest
Dieta moja pasjakurczaka woreczek dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon(...)koniec dodajemy białko które zadziało jako spoiwo i możemy napełniać. Napełniamy kieszonki, ale nie zbyt mocno aby nam później nie popękały. Spinamy wykałaczkami, nacieramy odrobiną soli i słodką papryką. Dusimy na maśle około 20 min pod przykryciem. Wyjmujemy kotlety na talerz aby sobie odpoczęło, a do resztek na patelni wlewamy sos. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając aby sos zebrał wszystko
Dieta moja pasjaplastry mozzarelli 4 plastry pomidora sól i pieprz łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki masła Dla osób które chcą zrobić bez tłuszczu kilka łyżek wody łyżeczka słodkiej papryki Mięso rozbijamy na cienkie płaty, należy uważać aby nie narobić dziur, aby nam później ser nie wypłynął. Każdy płat oprószamy bazylią, solą i pieprzem, układamy krążek sera(...)Pani Kasi.... chciała Pani normalnie, ale bez tłuszczu. A więc tak też można, wszystko przygotowujemy tak samo, ale zamiast masła na patelni rozgrzewamy kilka łyżek wody i wsypujemy połowę papryki. Układamy mięso i wierzch posypujemy resztą proszku. Podduszamy i obracamy, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec odparowujemy i mamy piękne, rumiane kotleciki zrobione bez tłuszczu, jak te na załączonym
Dieta moja pasjapieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu. Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Na koniec dodajemy ryż, mannę i jajko , dokładnie(...)odstawić na chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką aby nam się nie rozwijało. Wszystkie oprószamy papryką i smażymy na maśle, na wolnym ogniu aż się lekko zrumienią. Przed obróceniem na drugą stronę usuwamy wykałaczki. Składniki na sos wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, jeśli keczup
Dieta moja pasjabyły wyczuwalne, spełniały rolę przysłowiowej wisienki na torcie. duża pierś kurczaka 2 plastry mozzarelli 2 plastry pomidora łyżka masła sól i czarny pieprz 0,5 łyżeczki słodkiej papryki kilka listków bazylii Pierś przecinamy na pół, na dwa jednakowe płaty. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, odkładamy do lodówki na 10 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dlaczego właśnie masło? Ponieważ
Dieta moja pasjatakże za moją ukochaną cukinię, która podsmażona na maśle smakuje zaje....fajne. :) młoda cukinia 2 woreczki ryżu łyżka masła mięso z rosołu 2 pomidory ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki razem ze skórą. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię, oprószamy papryką i podsmażamy. Mięso pozbawiamy
Dieta moja pasjaziela angielskie 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru 0,5 szkl. mleka pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam masala Przygotowanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości
coolinarnastrefa.blogspot.comszynki 100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić(...)jajko. Dodać miękką bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa mielonego formować kolety. Na środek położyć kostkę żółtego sera. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty
Ugotowaćakurat w domu :) Składniki: 3 cukinie, 500g filetu z piersi kurczaka, 2 pomidory, 3 łyżki groszku z puszki, mała marchewka, 1/3 papryki w dowolnym kolorze, 2 małe jajka, sól, pieprz, 50ml mleka, 120g startego żółtego sera, listki bazylii. Wykonanie: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki(...)podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i napełnić je farszem. Jajka
Z miłości do słodkościLeniwe kotlety mielone. Leniwe, bo pieczone. A i zamieszanie ciasta zajmuje tylko chwilę. Dodatek wędzonej papryki i mielonych ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Pieczone kotlety z dynią(...)Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków Składniki 300 g mięso mielone z indyka 300 g cukinia 140 g kukurydza mała puszka 50 g mąka gryczana 1 szt jajko przyprawy: papryka wędzona, kolendra mielona, sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę odsączamy) i mieszamy dokładanie, aby się połączyły. Formujemy kulki i układamy
Kucharzycadomu zawsze są chętni na taką sałatkę. Szybko się robi i szybko znika. składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Malma 1 duży długi świeży ogórek 1 słoiczek papryki konserwowej ( o pojemności 0,5 l) 300 g chudej wędliny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez Makaron ugotować al'dente. Przelać wodą i dobrze osączyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić(...)niedużą kostkę. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na nieduże kawałki. Wędlinę również pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujełyżek majonezu, 10 łyżek śmietany 12%, 2 łyżki ketchupu pikantnego, kapusta pekińska, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, doritos lub inne twarde trójkątne chipsy - smak dowolny, 4 ząbki czosnku, papryka słodka mielona i papryka ostra mielona. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki