pieczarek -jedna duża cebula -łyżka masła -20 dag sera zółtego -folia aluminiowa -olej do wysmarowania Sos: -pół kostki serka kanapkowego typu Favita -małe opakowanie śmietany 12 % -pół czerwonej papryki -posiekana natka pietruszki Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Każdy owinąć w wysmarowaną olejem folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut. W tym czasie podsmażamy(...)posypujemy po wierzchu startym serem i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser dobrze ucieramy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Nie solimy ze względu na dość słony ser. Upieczone ziemniaki wykładamy na talerz i podajemy z serowym sosem. Zamiast sosu można zaserwować bukiet surówek
Kulinarne przemysleniaduże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki liści limonki 10-15 krewetek 10 bryłek mrożonego szpinaku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki passaty pomidorowej Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka słodka Bazylia Przygotowanie: Zaczyn: drożdże łączymy z oliwą, cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min. Mąkę mieszamy z 1 łyżeczką soli himalajskiej. Wlewamy stopniowo nasz(...)limonki. Dusimy krewetki zdejmujemy z gazu gdy zostanie minimalna ilość mleczka kokosowego. Ściągamy krewetki i na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. W miseczce łączymy składniki na sos czyli: passatę, paprykę słodką, bazylię, czosnek granulowany, pieprz czarny i odrobinę soli himalajskiej. Mozzarellę ścieramy na tarce, na grubych (dużych?) oczkach. Po upływie czasu ponownie wyrabiamy chwilkę ciasto. Blachę smarujemy lekko oliwą. Ciasto
Czarnawisienkapracy. Składniki: 250 gram makronu Fusilli Malma 300 gram piersi z indyka 0,5 puszki czerwonej fasoli Pół puszki kukurydzy konserwowej Pół puszki groszku 1 duża czerwona papryka Pęczek szczypioru 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka(...)oleju, przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z niewielką ilością oleju według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzamy z zalewy, umytą paprykę kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Do ostudzonego makaronu dodajemy ostudzonego indyka oraz pozostałe warzywa. Dodajemy majonez, ketchup i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy
Bajeczna Kuchniakiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 1 cebula (duża) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą przełożyć do garnka(...)wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne
Di gotujekiełbasy jałowcowej 150 g szynki wędzonej 2 duże szalotki 3 nacie selerowe 1 czerwone chili 1 czosnek solo 2 puszki pokrojonych pomidorów, około 800 g 1 czerwona papryka 1 ½ łyżeczka curry ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki soli lub wedle smaku + 1 łyżka do ryżu 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 200 g krewetek(...)Ryż musi koniecznie odparować, bo inaczej z dania będzie paćka. Pokrój szynkę w kostkę, jałowcową w plasterki, chili, seler i szalotki w krążki. Pokrój w cienkie słupki czosnek i paprykę, Rozgrzej olej i zrumień kiełbasę i szynkę. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Smaż przez 10 minut. Dodaj teraz pomidory, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj
codojedzeniaproponuję dodać własne ulubione zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja: BEEF JERKY- SKŁADNIKI: -500g dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy) -marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek BEEF JERKY- WYKONANIE: 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 0,5-1cm, tak cienkie(...)się uzyskać, a następnie na paski szerokości ok. 1cm 2. Przygotowujemy marynatę- ja zmieszałem nieco sosu sojowego, octu balsasmicznego i oliwy z oliwek, dodając suszony czosnek, ostrą paprykę, sól (niedużo!) i pieprz 3. Dokładnie obtaczamy wszystkie paski mięsa w marynacie, pozostawiamy w szczelnym naczyniu w lodówce na 24 godziny 4. Dokładnie osuszamy każdy pasek na papierowym ręczniku i spłaszczamy
Aromatyczne Podróżewarto poczekać. Wszystkich zainteresowanych kupnem zapraszam na stronę internetową http://gjuwecz.pl/ Zapraszam :) Składniki : 1kg i 200 g szynki 1 mała cukinia 6 pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 5 ziemniaków 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy węgierskiej domowa vegeta lub sól do smaku pieprz i szczypta chili do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliniej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką
słodki bratekSKŁADNIKI: Frytki 50 dag dużych ziemniaków Przyprawy:czosnek, papryka czerwona, pieprz, wegeta Olej rzepakowy ok 2 łyżek. Sos 200 g jogurtu naturalnego 2 lyzki posiekanej świeżej bazyli lub suszonej bazyli Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną
Gotowanie Patkiczerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól i pieprz Pęczak należy przepłukać wodą. Gotujemy go w 2 szklankach osolonej wody, na malutkim ogniu (ja na płycie indukcyjnej kaszę gotuję na poziomie(...)ozdoby) oraz 4 łyżki wody po moczonych suszonych grzybach. Mieszamy i jeszcze smażymy 3 minuty. Schab kroimy na wąskie około 0,5cm paski, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (można dodać również ostrej jeżeli ktoś woli bardziej pikantne danie). Grzyby z ogórkami z patelni przekładamy do miski i na tę samą patelnie wrzucamy mięso. Smażymy. Dodajemy 3 łyżki brandy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 3 zupki chińskie – Vifon kurczak curry (ostra) 0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej jedna kulka mozzarelli 1 czerwona papryka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu Do miski wsypujemy pokruszony makaron z zupek chińskich. Do szklanki wsypujemy wszystkie przyprawy i tłuszcz, które były w torebkach i zalewamy wszystko do pełna gorącą wodą. Dokładnie mieszamy(...)spęcznieje i wchłonie całą wodę możemy ściągnąć talerz. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie na złoty kolor – odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy paprykę, cebulę i mozzarellę w drobną kostkę, a kapustę pekińską szatkujemy i wszystko przekładamy do miski z makaronem, dodajemy też wcześniej przygotowanego kurczaka Mieszamy dodając po jednej łyżce majonezu. Smacznego
Moje-pitraszeniechrupiące, natomiast w środku mięciutkie i delikatne. Z ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 szczypty ostrej papryki przyprawa do kurczaka u mnie Prymat czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego sól czosnkowa, pieprz kawałek cebulki oliwa/olej 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki
Gotowanie...to proste !ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 białej części pora mały kawałek selera 2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 suszone liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki Farsz: mięso z przygotowanego bulionu 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu sok z 1/3 cytryny 250 g serka twarożkowego (jak do smarowania kanapek(...)pierś kroić na 2-3 kawałki). Zalać 4 szklankami wody. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i selera oraz cebulę, czosnek, liście laurowe i kawałek pora. Wsypać sól, pieprz i suszoną paprykę. Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Po tym czasie bulion przelać przez sitko. Ciasto: 2 szklanki bulionu wlać do czystego garnka, postawić na małym ogniu i dodawać
Bulliopieczarek 2 garści suszonej żurawiny sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - jak zrobić? Suchą ciecierzycę przełożyć do większego naczynia (napęcznieje) i zalać 3 szklankami zimnej wody. Namaczać przez 8-12 h. Po tym czasie resztę niewchłoniętej(...)wyczuwalne dopiero po upieczeniu), pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą (jeśli nie możesz znaleźć mielonej, kup ziarna kolendry i zmiel je np. w młynku do kawy), kminem rzymskim i wędzoną papryką. Całość dokładnie wymieszać. Dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać. Pasztet z ciecierzycy przełożyć do keksówki i piec 1 godz. - 1 godz. i 20 minut w temp
Moje Qulinariamoim stole. składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostra papryki 2 łyżeczki słodka papryka 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 1 łyżka masła wykonanie: Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso
babka w formie