papryka - 32566 przepisów (strona:750/2172)

Kąski z indyka w paluszkach 154

indyka usmażyć w panierce z paluszków, kąski wyszły bardzo smaczne i chrupiące, podałam je z sosem bazyliowym. Składniki: 500 gram piersi z indyka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka 2 jajka 100 gram paluszków słonych Fanex Olej do smażenia Dodatkowo: Sos bazyliowy Fanex Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, najlepiej paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz(...)słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Paluszki mielimy w młynku, kawałki indyka obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Na półmisku układamy kąski z kurczaka, podajemy je z sosem bazyliowym

Bajeczna Kuchnia
Tortilla z gyrosem 191

szybko gdy mam mało czasu. Możemy ją przyrządzić jako przekąskę na sylwestra.  Składniki: 4 placki tortilli Fanex 1 pierś z kurczaka 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki konserwowe Przyprawa do grosa Olej do smażenia Sos gyros Fanex Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, dokładnie mieszamy(...)kilka godzin wstawiamy do lodówki. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część placka zwijamy do środka i zawijamy tortillę

Bajeczna Kuchnia
schab pieczony nadziany morelą 168

składniki: 1000 g schabu 250 – 300 g suszonych moreli 2 cebule 5 ząbków czosnku 60 ml oleju sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka składniki na sos: wywar z pieczonego schabu 1 łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami(...)szaszłyków. Całość oprószamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie papryką, polewamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscy na ok. 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i i pieczemy pod przykryciem przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Sylwestrowa pizza na grubym cieście 281

łyżki przyprawy do pizzy szczypta soli około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella lub żółty) Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy(...)wysypujemy prażoną cebulę, robimy zygzaki z ketchupu i rozsmarowujemy je po całości. Na wierzch układamy dowolny farsz – u mnie pokrojone w plasterki (wcześniej obrane) pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojoną plastry kiełbasę krakowską, pokrojonego w cienkie plasterki ogórka kwaszonego i kukurydzę. Całość posypujemy startym serem (dużą ilość). Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom

Słodkie okruszki
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 przepisów na Sylwestra. 984

groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami

Słodkie okruszki
Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem 315

śmietanka 18% natka koperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera 1 cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy(...)głębokiej patelni podsmażamy cebulę w piórka. Następnie dodajemy nasze warzywa i dusimy wszystko razem przez około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy nieco solą, pieprzem i wedle życzenia ostrą papryką.  Gotowe warzywa rozprowadzamy na samej górze i ścieramy na nie ser. Zapiekankę zapiekamy przez 25 minut w temp. 180*C Zapiekanka jest pyszna!!   W warzywach często znajdziemy mieszankę

W Moim Magicznym Domu
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 197

żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 strąki papryki czerwonej marynowanej, 1 pomarańcza, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia(...)babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obieram i także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz sól i pieprz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet cielęcy 229

suszone grzyby, np. podgrzybki 1 większa cebula 30 dag wątróbki cielęcej 10 dag słoniny 5 jajek 2 czerstwe kajzerki 2 liście laurowe + 3 ziela angielskie sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, majeranek Przygotowanie pasztetu: mięso płuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele(...)wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. smacznego:) podaję go z chrzanem lub ćwikłą i marynowanymi warzywami, np. ogórkami czy papryką. Przepis na pasztet lekko zmodyfikowany pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej

Zasmakuj Kuchni
Pieczone udka kurczaka 157

Klasyczny i smaczny obiad. Takie mięso najczęściej podaję z pieczonymi w ziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka. Składniki: 4 nogi z kurczaka (lub udka) sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra olej rzepakowy po łyżeczce masła

Zasmakuj Kuchni
Tortille z szynką, serem i warzywami 567

szynką, serem i warzywami to idealna propozycja na sylwestrowe przyjęcie. Składniki: 4 tortille pszenne 8 plastrów szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 1/3 opakowania mieszanki sałat 1 czerwona papryka 3-4 korniszony sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu Tortille rozłożyć. Położyć na środku po dwa plasterki szynki i sera, trochę sałaty oraz pokrojone w paseczki paprykę i korniszony

Czerwień i błękit
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 223

polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy(...)oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach na 1,5-2 cm paski ( patrz zdjęcie ). Środek ciasta pozostawiamy nienacięty. Paski

Kolejny blog o gotowaniu
Awanturka – pasta rybna 129

puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem) 200 g tłustego twarogu 2 łyżki keczupu mała posiekana cebula szczypta soli świeżo zmielony czarny pieprz po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i wędzonej lub ostrej papryki w proszku szczypiorek lub dymka do dekoracji Jak przygotować pastę z ryby i twarożku? Cebulę posolić. Zmiksować wszystkie składniki oprócz szczypiorku, który idzie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka Curry 195

piersi z kurczaka -puszka kukurydzy -1,5 opakowania przyprawy curry -łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, dodaje głównie ładny kolor) -6 łyżek majonezu -4 łyżki jogurtu naturalnego -puszka ananasa -sól, pieprz, papryka chili Przygotowanie: Pierś z kurczaka należy umyć, sprawdzić czy nie ma w niej pozostałości kości, czy też nieapetycznego tłuszczu a następnie wrzucić do gotującej się wody. Do wody należy także dosypać(...)pierś stygną, można pokroić ananasa z puszki. Następnie kroimy także pierś, dodajemy odsączoną kukurydzę, ryż i wszystko mieszamy. Przyprawiamy pozostałą przyprawą curry, jeśli lubimy pikantne dania to dodajemy paprykę chili i ewentualnie sól i pieprz, należy jednak pamiętać że przyprawa curry zawiera już w sobie sól. Do wymieszanych na sucho składników dodajemy majonez oraz jogurt. Proporcje i ilość tych składników

Tanie przepisy studenckie
Koreczki z tortilli i łososia 643

tylko.polecam. Goście będą się zajadać ze smakiem. Na sylwestra idealne :-) 3 tortille 3 łyżki serka śmietankowego z ogórkiem 3 ogórki korniszony 150 g łososia wędzonego 1/2 sałaty strzępiastej kawałek papryki pomarańczowej 10 oliwek czarnych 1/2 papryczki chili Tortille smaruję serkiem całe. Układam umyte i wysuszone liście sałaty, na nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon(...)ciasno. Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą nabijam oliwkę i papryczkę chilli krążek. Na środek każdego koreczka układam pokrojoną papryką pomarańczową

wesoła kuchnia
Smażone bułeczki faszerowane mięsem 164

kajzerek 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek 3 jajka przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna papryka słodka i ostra, sól bułka tarta Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą(...)chwilę, do wyraźnego przyrumienienia się mięsa. Następnie dodajemy cebulę razem z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą uniwersalną i do gyrosa, oraz niewielką ilością ostrej i słodkiej papryki. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i trzymamy na piecu do odparowania wody. Odkładamy do przestudzenia. Bok każdej bułki nacinamy nożem (mniej więcej

Smaki Na Talerzu