papryka - 32566 przepisów (strona:753/2172)

Karkówka zapiekana ze słodką kapustą 218

zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała główka kapusty 250 g pieczarek 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 cebula sól pieprz kmin rzymski słodka papryka 2 łyżki smalcu Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Karkówkę

O kuchni z uczuciem
Ryba po japońsku 1538

inne warzywa a całość jest w słodko-kwaśnej zalewie. Teraz mam dylemat, którą rybę przygotować na świąteczny stół bo obie takie pyszne. składniki: 1 kg filetów rybnych 3 czerwone papryki 1  niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml) 3 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz 3-4 jajka mąka do panierowania olej do smażenia zalewa: 1 szklanka wody(...)pół plastry, marchewkę w słupki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucić cebulę i marchew. Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać

Monia miesza i gotuje
Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym 156

Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku lub chilli. Wymieszać, smak musi być intensywny i dobrze doprawiony. Powiedziałabym że nawet dosyć pikantne. Mięso – umyć i osuszyć. Ze schabu zrobić płat mięsa o grubości(...)Nacinać od szerszej strony i ciąć na kształt spirali. Można lekko rozbić. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Na tak przygotowany płat mięsa rozłożyć farsz i zawinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem nitką. Na patelni obsmażyć mięso z wszystkich stron. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać wodę. zamknąć naczynie. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez

Kuchnia Pokoleń
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 131

każdym razem je zachwala, więc zdecydowanie polecam Wam zrobienie takich w domu. Nie ma z nimi dużo pracy, a efekty są niesamowicie smaczne. Bakłażana przyprawiłam kminkiem, pieprzem i papryką. Hummus zrobiłam sama na szybko, ale można oczywiście kupić gotowy Przepis zrobiłam zainspirowana konkursem organizowanym przez simplelife.pl i markę braun. W końcu jakie mogłam wybrać inne ulubione danie(...)szukacie innych pomysłów na obiad to kliknijcie tutaj -> klik ! Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 2 porcje (1 porcja to ok. 320 kcal) Składniki: bakłażany 2 sztuki sól, pieprz, papryka do smaku kminek 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek domowa pita: świeże drożdże 5g ciepła woda 80ml mąka pszenna 115g szczypta soli olej lub masło do smażenia jogurt naturalny, hummus, mięta

rabarbarowo
Casarecce z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym 177

przygotowaniami do świąt a wizytą gości :) Składniki dla 2 osób: 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla) ok 300 g piersi z kurczaka po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku 100 g tartej mozzarelli 50 g startego żółtego sera 250 ml śmietany 30 % zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia natka pietruszki(...)posypania Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić czosnkiem, kurkumą i papryką i podsmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Wlać śmietankę, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić razem kilka minut. Dodać starty ser i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, Podawać z makaronem i posiekaną, świeżą natką

Ze smakiem i z pasją
Szybka zupa kukurydziana 142

małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka

Ugotowane pozamiatane
Śniadaniowy twarożek 200

Twaróg w każdej postaci uwielbiam. Dziś przedstawiam bardzo prosty  i szybki do zrobienia. Składniki: -300 g twarogu -1/2 ogórka szklarniowego -1/3 białej rzodkwi -1/2 czerwonej papryki -1/2 cebuli - 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy, tak aby było jak najmniej grudek lub miksujemy blenderem. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę(...)ogórka, paprykę, cebulę. Rzodkiew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, solimy i pieprzymy. Twarożek podajemy koniecznie z dowolną zieleniną, w moim przypadku to była rukola oraz wędliną. Możemy zaakcentować jeszcze pomidorem i jajkiem na twardo. Koniecznie dołóżmy do tego ciemne pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie 59979

najkrótszym spisem składników na opakowaniu. Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili) 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą

Kuchcik gotuje
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 235

dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym (lub śmietaną) i dokładnie wymieszaj. Odstaw(...)smaż ją dość długo, aż zmieni kolor na ciemny brązowy i w niektórych miejscach będzie chrupiąca. Do marchewki dodaj łososia wraz z mlekiem kokosowym, dodaj gorgonzolę i szczyptę papryki chilli. Gotuj 2 minuty po czym spróbuj. Łosoś wędzony jest najczęściej dość słony, więc powinien sprawić, że potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p Marchewkę wyłóż

Eat me! Fit me!
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem 223

Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić

Pij soki wyciskane
Sałatka awokado z kumkwatem 148

Sałatka awokado z kumkwatem   1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić

Pij soki wyciskane
DZISIAJ CO? MOŻE JAJKO? 275

jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Obrać ziemniaki. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie – ok. 20 minut. Pieczarki przesmażyć na patelni. Kiedy będą(...)Jeszcze raz zamieszać. Nalać trochę oleju na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gotowy rozbić jajka i smażyć przez chwilę według uznania. Posypać solą, pieprzem i papryką. Mi najbardziej odpowiada wersja jajka sadzonego, kiedy jest chrupiące po bokach. Białko jest dobrze ścięte, a żółtko jest lejące. Przełożyć wszystko na talerz, dodać surówkę i gotowe

kuchniabellissima.wordpress.com
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 254

mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól  himalajska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku szczypior(...)posypania Wykonanie: Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz

Wanilia i Kardamon
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 188

łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula masło klarowane do smażenia Przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele, sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk Przygotowanie: ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; następnie odstaw je na 10 minut, przykryj ściereczką, by nie zaschło; do takiej gotowej kulki dodaj 2 łyżki szpinaku(...)której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno; obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle; dodaj posiekane grzyby, podsmażaj chwilę i przypraw papryką i lubczykiem (niewiele, chodzi o delikatny posmak, nie dominację nad smakiem farszu); kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się

Zasmakuj Kuchni
Śledzie po kaszubsku 1131

które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie.  Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego(...)gorczycy mleko do moczenia śledzi  Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.  Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki