Składniki : 1 kurczak 4-5 łyżek miodu 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki olej, sos barbecue, sól Przygotowanie : Umytego kurczaka podzielić, lekko posolić i upiec Olej wymieszać z papryką, dodać miód i sos barbecue, tak by był dość gęsty i nie spływał z mięsa Upieczone kawałki kurczaka posmarować grubo sosem, ułożyć na suchej blaszce i zapiec krótko na chrupko
Proste Potrawyskładniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy(...)zupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy
Domowy Smak Jedzeniapamiętajmy, że pracę rozpoczynamy dzień wcześniej od zamarynowania mięsa. Domowa shoarma z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry w proszku 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki szczypta mielonych
Posadzone i zjedzoneroku udało mi się trochę zapełnić piwnicę pomidorowymi przetworami. Obok sprawdzonej pomaroli wypróbowałam też ketchup z dodatkiem papryki i octu z czerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów . Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii(...)małe cukinie 3 czerwone cebule 5 ząbków czosnku 160 g octu z czerwonego wina 20 nasion gorczycy 20 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1,5 łyżeczki soli 70 g płynnego miodu akacjowego Pomidory sparzyć, obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych, cukinię obrać. Warzywa pokroić, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać
FitKotbędzie idealnym dodatkiem do pizzy,dań makaronowych oraz mięsnych. 2,5 kg cukinii 2,5 kg pomidorów 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 3 papryczki chili 1/2 szkl. octu jabłkowego 3/4 szkl. cukru 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej(...)godzinę. Kiedy cukinia puściła sok nie odciskałam jej tylko przełożyłam do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier
Kolorowa kuchnia Elkikolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną(...)cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
Podróż w kulinariaobecnej sytuacji stanowi priorytet przy wyborze gotowanych przeze mnie dań. Składniki: 500 g dyni 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 duże marchewki 3 szklanki bulionu* sól, pieprz, słodka papryka Dynię wydrążamy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy marchewkę z dynią i smażymy około 10 minut na średnim ogniu często(...)mieszając. Następnie dolewamy bulion. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Wówczas miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. *podana ilość bulionu jest orientacyjna. Jeśli zupa po zmiksowaniu wyjdzie zbyt gęsta należy dolać więcej płynu. P.S. Dziękuję wszystkim za gratulacje i życzenia
My simple kitchenzmieniać wg uznania, pamiętając o grupach: orzechy, warzywa, rośliny strączkowe i nabiał. Składniki: ½ główki sałaty lodowej (lub innej lub szpinaku), porwanej na małe kawałki 1,5 dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 1,5 dużej żółtej papryki, pokrojonej w kostkę 2 miękkie awokado, pokrojone na mniejsze kawałki ½ szklanki czarnych oliwek, można pokroić ½ szklanki prażonych orzechów włoskich ½ szklanki prażonych, solonych orzechów
Qlinarnie i Qlinarniemłode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki
Bajeczna KuchniaSzczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 500g mięsa mielonego z szynki 200g cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju Sól Pieprz Sos chrzanowy: 150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g(...)nich mięso mielone, które posolić, popieprzyć i podsmażyć. Między czasie pokroić w kostkę cukinię i grzyby. Wrzucić do podsmażonego mięsa i smażyć kolejnych kilka minut. Doprawić do smaku słodką papryką w proszku i gałką. Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego (ja użyłam naczynia i pokrywki) wyłożyć
Fabryka pomysłówkiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków 2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli kilka kulek ziela angielskiego(...)kilka liści laurowych Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i paprykę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i 2 łyżkami soli. Odstawić na około 2 godziny. W tym czasie składniki na zalewę zagotować i ostudzić, a następnie
talerz przyjemnościwolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki kremowego serka typu Philadelphia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta mielonej słodkiej papryki 1 szczypta ziół prowansalskich świeży tymianek do ozdoby Wykonanie: Awokado przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć łyżką środek. W miseczce połączyć ze sobą pokrojone jajko w kosteczkę, posiekaną szalotkę(...)oraz serek, przyprawić, ułożyć na awokado. Oprószyć słodką papryką oraz tymiankiem. Smacznego
Wino Francja Kuchniaziemniaków · 3 łyżki domowej bulionetki warzywnej · 3 łyżeczki soli · 4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego · 2 łyżeczki papryki słodkiej · 0,5 łyżeczki papryki ostrej · 0,5 łyżeczki pieprzy cayenne · szczypta chilli · 3 łyżeczki majeranku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńMięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną
Tradycyjna kuchnia Kasiczerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego Dodatkowo: masło i kasza manna do przygotowania formy, pestki dyni do posypania Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę(...)wody). Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia. Soczewicę i dynię z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kaszę manną, pieprz, sól (1 łyżeczkę), suszoną paprykę i dokładnie zamieszać. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Do formy wylać przygotowaną masę. Kilka razy uderzyć foremką
Bullio