papryka - 32566 przepisów (strona:765/2172)

Pikantna sałatka z kalmarem 119

ząbki czosnku • 3 plastry imbiru • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. • Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę(...)piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. • Warzywa i kalmara wrzucić do sosu, wymieszać. • Na talerz położyć garść sałat, polać sosem i ułożyć kalmary. • Gotowe danie posypać

To co kocham
Filet barramundi w sosie curry 122

delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości. Ryba idealna! Składniki dla 2 osób: • 2 filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka(...)woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone w paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry

To co kocham
Omlet ze szparagami 127

omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie. Składniki na 2 porcje: • 4 jajka • sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą pośrodku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu(...)litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. • Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy. • Gdy wierzch omletu prawie się zetnie, na jednej połowie położyć połowę szparagów i złożyć

To co kocham
Surówka z ogórków po węgiersku 156

zaostrza jej smak. Jest naprawdę smaczna i zagości na dłużej w naszym domowym menu. Składniki: • 500 g ogórków • 1 łyżka soli • pęczek szczypiorku • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżka kwaśnej śmietany • pieprz do smaku Marynata • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżki wody • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić(...)przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany

To co kocham
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 148

kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia(...)włożyć do worka do pieczenia, wlać olej, wsypać sól, pieprz, paprykę i wymieszać mocno wstrząsając workiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. • W tym czasie umytą marchew i ziemniaki zalać gorącą wodą i gotować przez 20 minut. • Po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić

To co kocham
Glazurowana marchewka 169

Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru • 1 łyżka miodu • szczypta papryki ostrej Wykonanie: • Marchewki oczyścić, wrzucić do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem cukru i gotować 15 minut. • Sok pomarańczowy, cukier, miód i paprykę gotować

To co kocham
Tempura z owoców morza 146

Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące(...)składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy • Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, chwilę pogotować. • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się i lekko nadmucha, natychmiast wyjąć aby nie przypalił się. • Podawać owoce morza

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 145

wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ok. 45 minut(...)Gotować 15 minut. • Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. • Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki

To co kocham
Podudzia kurczaka w sosie sojowym 152

duże atuty w dzisiejszych czasach. Składniki: • 8 sztuk podudzi z kurczaka bez kości • 4 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1 łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Podudzia zwinąć w roladkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, • Podlać sosem sojowym, posypać ziołami prowansalskimi i papryką, doprawić solą

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 177

każdy inny ser o konsystencji śmietankowej – np. kanapkowy. Składniki: • 500 g białego sera śmietankowego, u mnie ricotta • 10 rzodkiewek • 1 średni ogórek wężowy • 1/2 żółtej papryki • kilka listków bazylii • pęczek szczypiorku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 5 jajek • roszponka do dekoracji Wykonanie: • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody(...)tylko przykryła żelatynę. • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. • Rzodkiewki, ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek i listki bazylii posiekać. • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem. • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki. • Do żelatyny wlać gorącą

To co kocham
Pieczona karkówka z jałowcem 130

życie. Składniki: • karkówka wieprzowa ok. 1,5 kg • 15 ziaren jałowca • sok z 1/2 cytryny • po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej • 2 ząbki czosnku • 4 liście laurowe Wykonanie: • Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. • Karkówkę  natrzeć sokiem z cytryny. • Wymieszać sól(...)pieprz, majeranek, paprykę z roztartym czosnkiem i natrzeć przyprawami karkówkę z każdej strony. • Ziarna jałowca powciskać na wierzch karkówki i włożyć całość do worka foliowego. Mięso położyć na liściach laurowych. • Całość marynować w lodówce ok. 24 godzin. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 st.C i zapiekać karkówkę

To co kocham
Szaszłyki z białej i ciemnej kiełbasy 131

apetytu biesiadników grilla. Składniki: • 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię(...)pieczarkę i szalotkę. • Szaszłyki posypać solą, pieprzem i papryką. • Grillować z obu stron

To co kocham
Szynka peklowana z piekarnika 156

gnilnych. Do peklowania użyłam soli peklowej. Składniki: • ok. 1 kg mięsa szynki, u mnie w 2 kawałkach • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Marynata • 100 g soli peklowej • 1 łyżeczka cukru • 6 ząbków czosnku • po 6 ziarenek pieprzu czarnego i białego • 6 sztuk ziela angielskiego • 6 liści laurowych • 4 ziarna jałowca(...)marynaty na na 5 dni do lodówki, codziennie obracając mięso, aby się równomiernie peklowało. • Szynkę wyjąć i osuszyć. • Natrzeć mięso wymieszanymi solą, pieprzem i papryką, i związać sznurkiem nadając ładny kształt szyneczek. • Włożyć do woreczka do pieczenia razem z przyprawami wyjętymi z marynaty, szczelnie zamknąć woreczek. • Piec mięso w temp

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 181

obiad lub na kolację. Najlepiej kroi się po wystudzeniu, smakuje też dobrze po podgrzaniu. Dekoracja według pomysłu mojej mamy – róża z papryki. Muszę się pochwalić, że moja mama brała udział w konkursie kulinarnym na Węgrzech, reprezentując ekipę polską wśród 12 innych państw europejskich. Motywem przewodnim konkursu były wyroby domowe(...)świni i musieli przygotować różne polskie specjały. Mama odpowiedzialna była za dekorację stołu i wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki. Dekoracja stołu zdobyła wyróżnienie, a Polacy drugie miejsce. Jestem z niej dumna! Składniki: • 6 naleśników z  tego przepisu • 1 brokuł • 500 g sera białego kanapkowego • 2 ząbki

To co kocham
Sałatka z jajkami i tuńczykiem na krakersach 144

sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 2 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku Dekoracja • 5 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki • zielenina dowolna Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów. • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z 5 łyżkami(...)wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. • Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki z kawałkiem papryki czerwonej. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to: • krakersy • ser żółty z majonezem • krakersy • tuńczyk z keczupem • krakersy • białka z majonezem • starte żółtka Inspiracja sałatką Doroty z bloga

To co kocham