Węgierska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Wszechobecnym warzywem królującym w kuchni jest papryka – pod wszystkimi postaciami. Znajdziemy ją niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami , przepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech(...)placka po węgiersku ” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie jak „ ryba po grecku ” :) Oprócz papryki, typowym produktem węgierskim do kupienia w każdym sklepie jest salami . Możemy wybierać w wielu jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz – szybka przekąska a’la fastfood Szybkim daniem, coś a’la fastfood jest Langosz . Jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką
Smak mojego domupotrzeb (pominęłam imbir i drobniej posiekałam cebulę).. Składniki: 3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki ćwierć łyżeczki mielonych nasion kolendry 2 jaja 5 łyżek wody 1/2 łyżeczki soli pieprz olej do smażenia Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, curry, ostrą papryką, kolendrą, solą i pieprzem. W misce dobrze mieszamy jajka i wodę. Dodajemy mąkę z przyprawami i mieszamy. Do ciasta dodajemy cebulę z czosnkiem. Placuszki smażymy na patelni na złoty kolor
Trzeci talerzSkładniki: - 2 całe pstrągi - 4 plastry cytryny - 6 ząbków czosnku - gałązki świeżego tymianku (ja nie miałam świeżego- zastąpiłam suszonym) - sól, pieprz czarny - 6 małych ziemniaków - papryka słodka mielona, tymianek suszony, sól - 2 łyżki oleju Pstrągi płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Środek ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam(...)czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok. Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby plastry nie nachodziły na siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę
Cook&Lovespore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając by nie zrobić(...)ładnie się zarumieni. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. Dokładnie wszystko ze sobą mieszam. Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia
Cook&Lovedzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki musztardy dijon - łyżeczka majeranku - łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - olej i masło do smażenia - żółtko Polędwiczkę płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewam olej, wkładam polędwiczkę i obsmażam(...)wszystkich stron na mocnym ogniu. W tym czasie przygotowuję marynatę: musztardę mieszam z majerankiem, posiekanym czosnkiem, papryką słodką i szczyptą soli. Polędwiczkę zdejmuję z patelni, daję jej dwie minuty aby odpoczęła i dokładnie smaruję ją marynatą (ważne, by podczas smarowania polędwiczka była jeszcze ciepła, aby wchłonęła wszystkie smaki). Na maśle szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki drobno siekam
Cook&Loveleżał w maślance, tym lepszy efekt. Składniki: - ćwiartki z kurczaka (tyle ile potrzebujesz- u mnie dwie) - maślanka (tyle, aby pokryła kurczaka przynajmniej w 3/4) - łyżka suszonego rozmarynu - łyżka papryki wędzonej - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz Kurczaka płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem, papryką wędzoną, posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Wkładam do pojemnika i zalewam maślanką. Odstawiam
Cook&Loveziemniaków - 4 młode marchewki - 30 dkg fasolki szparagowej - duża młoda cebula - 5 ząbków czosnku - 2 małe cukinie - 40 dkg filetu z kurczaka/ indyka - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka Obcinam końcówki od fasolki, przekrajam ją na pół i gotuję al'dente w osolonej wodzie. Marchewki obieram, kroję w plasterki, rzucam na rozgrzany olej rzepakowy. Przykrywam i duszę(...)piórka, czosnek w plasterki- dodaję do pozostałych warzyw razem z odgotowaną fasolką. Gdy cebula zmięknie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i papryką słodką do smaku. Duszę aż wszystkie warzywa będą odpowiednio (wg uznania) miękkie. W razie nadmiaru wody zdejmuję pokrywkę i czekam aż odparuje. * Gdyby woda zbyt wcześnie odparowała- podlewam ponownie
Cook&Loveprezentuję niżej zniknęło w jeden dzień. Rzadko robię zapiekanki, za bardzo kaloryczne, za mało wymagające. Mojej ulubionej jeszcze nie widzieliście - zwykle robię ją jesienią, w całym domu pachnie papryką i czosnkiem i zrobi ją nawet dziecko - dlatego wypatrujcie, bo pogoda już iście jesienna. Ale ja tu przecież nie o tym. Znaczy nie o tej. O tej zapiekance. Ta jest(...)sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie w/w przyprawy
Cook&Loveszałwię. I było baaardzo smacznie, ale następnym razem wykopię tę kolendrę choćby spod ziemi! :D Dodałam też przyprawy, których w oryginalnych przepisach nie znalazłam, czyli imbir, chilli i paprykę wędzoną. Składniki: - 300 g mielonej cielęciny - 200 g mielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli
Cook&Loveplastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków - dwie łyżki kwaśnej śmietany - dwie łyżki masła - kilka gałązek rozmarynu - sól, pieprz, papryka słodka w proszku. Ziemniaki obieram, 3/4 kroję w grube w plastry (ok 1cm) i układam na dnie naczynia żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą(...)się nawarstwiać), solę. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok. Karkówkę obsmażam na maśle, następnie solę i posypuję obficie papryką i układam na ziemniakach w naczyniu. Na tłuszcz pozostały po smażeniu karkówki wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy Cebula się zeszkli dodaje pokrojone w spore kawałki grzyby (ja kilka najładniejszych zostawiłam, aby przed samym
Cook&Lovepolędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej) 100 g wędzonego boczku w plasterkach 200 g malutkich pieczarek 2 czerwone cebule 6 łyżek oleju 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 gałązka rozmarynu 6 łyżek oleju WYKONANIE: Polędwiczki obierz z błonek i pokrój w 2 - 3 cm kawałki i wrzuć do miski. Dodaj(...)odstaw na bok. W międzyczasie obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć warzywa do drugiej miski, dodaj pieczarki, wlej 4 łyżki oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz
Słodko-Słony Świat IlonyAsia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry(...)twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam od bakłażanów, po kolejnych 2-3 min dodaję, cukinię , za chwilę grzyby, paprykę, brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre
Jemy Pijemypół grzybów słomianych pęczek grzybów enoki pęczek grzybów shimeji ( grzyby bukowe ) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić np. boczniaki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 300 g dużych krewetek ( kupiłam mrożone gotowane ) ok 4 łyżki brązowego cukru(...)bulionu. Od momentu wrzenia gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać krewetki, pokrojone grzyby, paprykę, oliwę chilli i sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby grzyby były chrupiące a krewetki się nie przegotowały. Warzywa mają być chrupiące. Zupa ma mieć
Jemy Pijemysmakowy dodawać lub z makaronem podawać. S topień ostrości sami wybieracie i p apryką chili według siebie wyostrzacie :P Składniki: 500 g pomidorków cherry, 2 papryki chili, ½ główki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka soli, ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny do smaku, garść świeżej kolendry. Przygotowanie: Pomidorki myjemy, suszymy i kroimy(...)ćwiartki. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obrane ząbki czosnku i go podsmażamy. Następnie dodajemy pomidorki, oczyszczoną z pestek paprykę i całość podsmażamy często mieszając. Pomidorki powinny zmięknąć, miąższ oddzielić się od skórki, a nadmiar wody odparować. Dodajemy cukier puder, pieprz, sól i listki kolendry, mieszamy i smażymy jeszcze 10 min, żeby smaki się połączyły. Odstawiamy do przestygnięcia, miksujemy
Moniki Smakołyki