papryka - 32566 przepisów (strona:768/2172)

Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 157

200g kiełbasy chorizo puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 4-5 ziemniaków 3/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2-3 gałązki tymianku sól pieprz Wolnowar rozgrzać według instrukcji. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i kiełbasę chorizo pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwe i smażyć cebule(...)zrumienienia. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać paprykę, tymianek, przecier pomidorowy i bulion. Dobrze  wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć odsączoną ciecierzycę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać zawartość patelni, przykryć i gotować 7 godzin na programie low. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kuchnia doski
Papryka marynowana 249

Składniki: 1,5 kg papryki 6 ząbków czosnku 1 cebula olej zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziarnistego 1 łyżka … Czytaj dalej Papryka marynowana

czarrna od kuchni
Sos do pizzy 285

minut Potrzebujesz: 1 puszka pomidorów pelati 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego garść świeżej bazylii i oregano lub ewentualnie po sporej łyżeczce suszonych szczypta ostrej papryki sól do smaku Wykonanie: 1 W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. 2 Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż na średnim ogniu przez kolejne kilka minut(...)Dodaj zioła, pomidory, paprykę i sól. Gotuj około 10 minut. 4 Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. Artykuł Sos do pizzy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Szynka duszona w sosie cebulowym 207

dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca.  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry) 3 szklanki wody 2-3 cebule sól, pieprz ostra papryka 2-3 liście laurowe olej Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie

Ugotować
Ketchup z cukinii 279

się nie być proste. Zachęcam Cię, do zrobienia ketchupu z… cukinii! Gdy raz go zrobisz, nie zechcesz innego! 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła (ja użyłem bazylię, miętę i szczypiorek) 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może(...)soli) i odstawić na noc, aż puści wodę. Drugiego dnia dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję to, co akurat mam, tym razem użyłem bazylię, miętę – dodała ciekawej świeżości) i szczypiorek) oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat

MarcinChef
Tarta z kurczakiem i gruszką 173

arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy na plastry. Ser kroimy na małe kawałki. Jajko roztrzepujemy z jogurtem, solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka, rozkładamy gruszkę, posypujemy serem oraz orzechami, a następnie polewamy jajkiem z jogurtem

Emskie Smaki
Idealna przyprawa do wieprzowiny 225

wieprzowego przyrządzanego na grillu. Są one do siebie bardzo podobne. Różnią się tak naprawdę ilością i proporcjami składników. Podstawowe składniki, które znajdziemy praktycznie w każdej przyprawie do wierzowiny tą: papryka, brązowy cukier, sól, pieprz, czosnek i chili. Czasami w przyprawach tych znaleźć możemy również aromatyczne i rzadziej stosowane przyprawy takie jak: kmninek, nasiona selera, gorczyca czy oregano. W bardziej egzotycznych(...)kurkuma, a nawet chrzan. Ale najlepszą przyprawę możemy zrobić sami. My znaleźliśmy swoje składniki i proprcje tworzące najlepszą przyprawę do wieprzowiny. Składniki: 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1/4 filiżanki słodkiej papryki 2 łyżki soli 1 łyżka chili w proszku 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka pieprzu 1 łyżka musztardy w proszku 2 łyżeczki kminku

naRuszcie
Ryba pieczona z warzywami 186

można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże marchewki sól,pieprz sok z cytryny olej tymianek Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować(...)warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową

Monia miesza i gotuje
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 149

zapomniałam wstawić przepis :) Szybciutko to nadrabiam, bo naprawdę warto. Sałatka wyszła bardzo smaczna i gorąco polecam :) Składniki: 200g ryżu 2 puszki tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka (duża) 1 mała cebula kilka łyżek majonezu sól pieprz Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski i wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączyć. Wszystkie składniki

kuchnia doski
Indyjskie kotlety z dyni 163

łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli   Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tartce na dużych lub małych oczkach.  Do dyni dodajemy mąkę, wodę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej i najdokładniej(...)zrobimy to rękami.  Na talerzyku lub w miseczce mieszamy bułkę tartą, paprykę słodką i odrobinkę chilli -  formujemy zwarte kotlety i obtaczamy w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, nadmiar tłuszczu odsączając na ręczniku papierowym. Podawać z domowym pesto z natki pietruszki ! :) Mniam! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 227

jest bardzo prosta i smaczna. Jeśli chcecie ją zapakować do pracy to trzeba pamiętać o czymś miętowym na "po sałatce", w końcu to tuńczyk ;) Składniki: torebka brązowego ryżu pół papryki czerwonej, pół żółtej garść świeżej pietruszki puszka tuńczyka czerwona cebula olej i sok z cytryny, ja miałam gotowy olej Kujawski z cytryną i bazylią sól, pieprz Ryż gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki, do "przegryzienia". Gotowe! :)  Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka "Grzybowa polana" 11578

kurczaka 1  litrowy słoik marynowanych pieczarek 1  słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Pęczek szczypiorku Jak wykonać ?  Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować(...)kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej

Wanilia i Kardamon
Shakshuka z chorizo 113

Shakshuka z chorizo Składniki – 2 porcje: Pomidory – 5 sztuk (lub 1 puszka pomidorów i 2 sztuki świeżych) Papryka – 1 sztuka Kiełbaska chorizo – 100g Jarmuż – 1 garść Czosnek – 1 ząbek Kumin rzymski – 1 łyżeczka Jajka – 3-4 sztuki Sól, pieprz, szczypiorek Wykonanie: Na gorącej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość

Kuchnia Bon Appetit
Filet z sandacza na warzywnym tagliatelle z grzybami 137

Musztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy i każdą porcję smarujemy musztardą, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy(...)skóry i przy pomocy obieraczki kroimy w cienkie paski. W takie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa i całość podlewamy winem, które redukujemy na bardzo mocnym ogniu przez 2-3 minut

Kuchnia Bon Appetit