papryka - 32566 przepisów (strona:1644/2172)

Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 207

kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów. Podstawą jest dobra kawa, koniecznie zaparzona w kawiarce ciśnieniowej, która

Chilli Czosnek i Oliwa
Łososiowa piramida 202

Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatella, 100 g mix warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy

Moniki Smakołyki
Zupa krem z kukurydzy 219

zupki. :) Składniki: 1 kolba kukurydzy 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1/2 szklanki jogurtu naturalnego przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie grzanki z chleba razowego Sposób przygotowania: Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu

Truskawkowa Fiesta
Pasta pieczarkowa z tofu (ok. 110 kcal/100 g) 222

Śniadanie na trawie :) (na zdjęciu oprócz pasty pieczarkowej-tofu: sałata lodowa, kiełki rzodkiewki, prażone siemię lniane, papryka, rzodkiewka) Tym razem przygotowałam pastę z tofu wędzonym, ale można równie dobrze dodać zwykłe tofu, to dodawało aromatu i posmaku pasty z wędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym.  Składniki

Malowane smakiem
Quesadillas z chili i kurczakiem 397

czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego sera w plastrach olej sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane pieczoną cukinią 210

Sezon na warzywa psiankowate w pełni !  Ostatnio namiętnie piekę paprykę, pomidory, bakłażana, cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie zmieściło mi się do pomidorków, poszło na tosty z plasterkiem świeżego pomidora. Pycha ! Pomidory faszerowane pieczoną cukinią Składniki:1 kilogram pomidorów takiej samej wielkości500 - 600 g zielonej podłużnej cukinii (wybieramy małe sztuki)1 ząbek

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pieczonej dyni 221

Wczoraj pisałam o pieczonej dyni, a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup 255

stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka papryki chiliWykonanie:Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Schab karkowy z pończochy 224

karkówki (im węższy kawałek,  tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 5 ziarenek jałowca Wykonanie: W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy oprócz soli, cukru, pieprzu i czosnku.Te ostatnie

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 242

Pamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj  paprykarz szczeciński też jest  dostępny w

Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 219

smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla z owocami morza, podana tradycyjnie na specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki

Kulinarne przygody Gatity
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 225

dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprzolej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany 278

alioli znajdziecie tutaj. Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany Składniki: 500 g ziemniaków 1 duża cebula 5 dużych jajek sól pieprz szczypta wędzonej  papryki olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy w kostkę.  Na dużej patelni  rozgrzewamy tyle

Kulinarne przygody Gatity
Szynka pieczona w ziołach 295

obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia.  Szynka pieczona w ziołach Składniki: 1,2 kg szynki kulki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki jarzynowe quiche w wersji light 267

quiche w wersji light Składniki na 12 sztuk: 3 duże jajka 1 mała czerwona cebula 3  średnie pieczarki 1 szklanka pokrojonego brokuła sól pieprz szczypta ostrej papryki Wykonanie: Cebulę kroimy w  drobną kosteczkę, pieczarki w kostkę.  Warzywa wkładamy do szklanej miseczki, podlewamy 1 łyżką wody i wkładamy pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity