papryka - 32566 przepisów (strona:1636/2172)

Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 242

Klops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką  jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości.  Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 317

Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana

Moja smaczna kuchnia
Bitki wołowe w sosie balsamicznym 348

łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy pieprz mąka pełnoziarnista olej do smażenia 2 cebule 1 łyżka musztardy kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól większa łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonejMięso kroimy na centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy

chwile dla mnie
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 286

kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli (u mnie najzdrowsza - czyli himalajska różowa) 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego ok 3 łyżeczek świeżo

Restauracyjka Literacka
Prosta, szybka, aromatyczna... czyli wegetariańska zupa marokańska! 302

soja, cieciorka;-) Dziś proponuję Wam zdrowy, syty i lekko pikantny obiadek w 25 minut.Proszszszeee;-) Wegetariańska zupa marokańska z soczewicą czerwoną Składniki: 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej 1 1/2 litra wrzątku1 kostka rosołowa: warzywna BIO - ja swoje kupuje w Rossmann na dziale

Restauracyjka Literacka
Kanapka z jajkiem sadzonym. PYYYCHAAA!!!;-) 406

KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!!! ;-P Kanapeczka jest nietradycyjna, będzie stanowić miłe urozmaicenie w Twoim jadłospisie. Wybierasz składniki, które lubisz. U mnie sałata, plasterek dobrej jakości szynki, plasterek sera, pomidor, kawałek papryki czerwonej i nasze cudne jajeczko przyprawione solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Jeżeli nie lubicie jajeczka rozpływającego się po kanapce - dla mnie MNIAAAAMMMM! - to podsmażcie je sobie

Restauracyjka Literacka
Zupa kalafiorowa 242

smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały korzeń selera2 liście pora3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka)pół pęczka koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaMarchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić

Złote przepisy
Szybka kolacja wegetariańska z wędliną Polsoja 227

tłuszczowych oraz wapń i żelazo. Jest doskonałą alternatywą dla osób ceniących smak salami, gdyż nie zawiera cholesterolu i jest znacznie mniej kaloryczna. Wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem, cykorią i papryką, tworząc prawidłowo zbilansowany posiłek. Zawiera białko soi niemodyfikowanej genetycznie oraz białko pszenne, a nie zawiera tłuszczu zwierzęcego, ani konserwantów. Jest przede wszystkim bardzo smaczna. Tak bułkę jak małe kanapki wzbogaciłam

Z Kuchni Do Kuchni
Chutney cebulowo rabarbarowy. 134

zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej.200g cebuli czosnkowej200g rabarbaru1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego50g rodzynek2 łyżki miodu200ml wina białego1 łyżeczka papryki ostrej1 łyżeczka kolendry0,5 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowegoCebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć.Wszystkie składniki wsypać

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kapusty z oscypkiem. 216

godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.Wymieszać z sałatką z kapusty

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 293

kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się

Kulinarny karnet Christophera
Kartofelek z marchewką. 189

Składniki: 5 średnich kartofli 5 cieniutkich marchewek, najlepiej młodych 5 liści sałaty sól, pieprz, papryka koperek ,pietruszka Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel w kartoflach i obrać je. Marchewki obrać i wsunąć w tunel. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Uważać ,żeby kartofli nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na sałacie i posypać ulubionym ziołem i przyprawą. Tak przygotowany

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 184

Składniki. 0,5 kg dorsza 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól, pieprz 1 jajko do panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 272

najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Składniki: 1 kg schabu b/k 2 dag soli peklowej 2 dag soli kuchennej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka  cukier Mięso dokładnie oczyścić

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 196

zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól, pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia Wykonanie: Paccheri ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować

Kulinarny karnet Christophera