wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo przypadło mi do gustu w formie gyrosa. Przygotowujemy dowolne warzywa. Tu mam różne rodzaje sałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę. Mięso kroimy w kawałeczki obficie przyprawiamy albo samodzielnie sporządzoną mieszanką przypraw, albo gotową mieszanką do gyrosa (najlepiej bez glutaminianu sodu) i obsmażamy. Gotowe placki układamy na talerzu i na moment
chwile dla mniecebula 0,5 małego selera 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki cukru trzcinowego 0,5 łyżki soli 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu 15 ml. octu jabłkowego 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki płatków chilli Pomidory, czosnek i cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia
chwile dla mnieteż jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków. Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprzdomowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia, do miękkości na małym ogniu. Miksujemy na gładką
chwile dla mniePuszysta, kremowa, delikatna, z lekką nutką suszonych pomidorów... Pyszna :) Składniki: 2 szkl. orzechów nerkowca 10 łyżek oliwy 6 łyżek koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody papryka ostra lub chilli - do smaku 5 kawałków suszonych pomidorów 5 ząbków czosnkuOrzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę.Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.Łączymy wszystkie składniki i miksujemy
chwile dla mniesię nimi od lat :) To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla zwykłych frytek. Składniki: ziemniaki, ilość dowolna kilka łyżek oleju sól chilli sproszkowane (u mnie wyjątkowo z braku chilli ostra papryka i pieprz, ale to już nie to samo ;)) suszony rozmaryn Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub półksiężyce i umieszczamy w misce. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy nim ziemniaki, mieszamy
chwile dla mniesobie to umyśliłam, ale i tak jestem zadowolona, że w miarę mi się udało. Składniki: filet z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny i czarny Ryż przyrządzić według przepisu. Mięso pokroić
chwile dla mnieProsty i szybki sposób na obiadBigosik z parówek i pieczarek SKŁADNIKI:pieczarki - 0,5 kgparówki cienkie - 0,5 kgcebula - 2 sztkoncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszypapryka ostra
Kuchnia Danusiząbków,liście laurowe -3 szt,ziele angielskie -6 szt,szynka wieprzowa bez kości -1,5 kgOBŁOŻENIE MIĘSA,sól i pieprz po 1/2 łyżeczki,Przyprawa uniwersalna kucharek- -1/2 łyżeczki,papryka w proszku -1/2 łyżecz,kosteczka granulowanego czosn,majeranek -2 łyżki,przyprawa do mięs -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy
Kuchnia Danusifaszerowane pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki -7 dużych sztuk jajka -8 szt cebula - 1 szt sól i pieprz majonez - 3 łyżki masło szczypiorek - 0,5 pęczka DEKORACJA sałata natka pietruszki papryka rzodkiewka PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić jajka na połowę, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
Kuchnia Danusimięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.Krok 2FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.Krok 3Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: warzywa na patelnię po polsku ( iglotex) - 2 opak po 450 g jajka - 6 szt mleko - 3 łyżki ser parmezan - 3 łyżki sól pieprz bazylia oliwa ostra papryka masło do formy PRZYGOTOWANIE: Na patelnię wlać odrobinę oleju, wyłożyć zamrożone warzywa, smażyć kilka minut. Następnie do podsmażonych warzyw dodać przyprawy. Do miski wybić jajka, dodać mleko , starty ser , sól
Kuchnia DanusiPrzygotowuję często takie roladki z pieczarkami lub żółtym serem, dziś dla odmiany dzięki firmie IGLOTEX przygotowałam z mrożonymi warzywami. Roladki wyszły bardzo smaczne.Roladki drobiowe
Kuchnia Danusiwybrał :)Wafelki o smaku MangoSkładniki:ryż brązowy 34%ryż biały 25%grys kukurydziany 25%olej rzepakowycukiernaturalne aromatysóllaktozadekstroza, kminek, czosnek, przyprawy i zioła (olej z selera), barwniki: ekstrakt z papryki, E160c. Zawiera mleko i produkt pochodne łącznie z laktozą. Może zawierać śladowe ilości glutenu. Ja wybrałam WAFLE RYŻOWE Z KUKURYDZĄ O SMAKU MANGO CHUTNEY , to miła i smaczna
Kuchnia Danusijestem? Tego nie wiem... Cynamonu pieszczotą, westchnieniem.. Kim jestem ? Ostrą papryki duszą? Pieprzem złośliwym patrzącym do szynki? Nie wiem kim jestem...bakalią, kawą.. Bo czym smakują w kuchni dziewczynki ….? Nie patrzę kim jestem , gdy świat w torebeczce Mruga dziś do mnie szczelnie zamkniety... Aromat..zapach...całego świata.. Tak na mnie patrzy i jest uśmiechnięty Kasia Franiszyn-Luciano
Z Kuchni Do Kuchniziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy
Kulinarne przygody Gatity