papryka - 32566 przepisów (strona:1653/2172)

Zdrowe i sycące śniadanie - Dieta 3D Chilli 208

Składniki (dla 1 osoby): 1 mała kromka pieczywa razowego 2 małe paróweczki drobiowe 4 paski papryki zielonej kilka plasterków ogórka serek kanapkowy light zioła prowansalskie musztarda rosyjska Pieczywo cienko smarujemy serkiem (zamiast masła), układamy paprykę. Plasterki ogórka posypujemy ziołami prowansalskimi. Parówki gotujemy (ok. 4-5 minut), możemy pokroić, żeby lepiej się prezentowały :) i dodajemy ostrą musztardę rosyjską. Smacznego

My Culinary Art
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 263

Składniki (4 kotleciki) : 250g mielonego chudego mięsa wieprzowego  pół średniej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 czubata łyżka płatków owsianych błyskawicznych sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek 1. Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 1/4 szklanki),  Odstawiamy, aby “się rozkleiły” i wystygły. 2. Mięso dokładnie mieszamy z cebulą, czosnkiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy solą, pieprzem(...)odrobiną ostrej papryki. Z tak przygotowanej masy, formujemy 4 kuleczki i lekko spłaszczamy.  (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje “stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.)  3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy nasze kotleciki około 3-4 minuty z każdej strony. 4. Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i wkładamy

My Culinary Art
Quesadilla z kurczakiem 1225

Składniki: 2 tortille 1 pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz      + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą

My Culinary Art
Omlety w kokilkach 247

Składniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy(...)ostygnięcia. 2. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, ser, kolendrę, pieczarki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilek. 3. Omlety pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut (zależy od wysokości kokilek, ja potrzebowałam 25 minut). Wyciągamy, odstawiamy na 3 minuty do przestygnięcia. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy

My Culinary Art
Sałatka grecka 314

Składniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 210

dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny(...)najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy

Tajskie smaki
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 353

łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy

Tajskie smaki
Krewetki w sosie tamaryndowym 210

suszone papryczki chilli 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki do przybrania 1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli  i prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy(...)woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Papryka nadziewana pieczarkami 177

Nadziewane papryczki idealnie nadają się na szybki bezmięsny obiad. Sos rybny można zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego  2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka(...)misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe

Tajskie smaki
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 206

rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. 2. Imbir obieramy i kroimy w słupki. Szczypior tniemy ma długie paski. Paprykę kroimy w paseczki, pozbywając się nasion.  3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 166

galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej wody i odstawiamy(...)kroimy w plasterki.  3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy ostatnie 5 minut

Tajskie smaki
Grzanki w wersji light 189

Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne kompozycje. Ilość porcji: 2 Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 kromki chleba ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki z indyka cebula mozzarella light Kromki chleba cieniutko smarujemy masłem. Na to układamy pokrojone parówki, nieco papryki i cebulki. Na całość nakładamy pokrojony w plastry ser. Możemy doprawić

Kolizje Smaków
Sałatka z kurczakiem 436

kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Ugotowany kurczak (lub usmażony) Sałata Papryka Zielony groszek (inne dowolne warzywa, na które mamy ochotę :)) Ser feta Na talerzu układamy sałatę, na nią rozrzucamy zielony groszek i paprykę. Następnie nakładamy kawałki kurczaka i sera feta. Wierzch

Kolizje Smaków
Grzanki 191

gronie rodziny :) Na śniadanie w ten weekend proponujemypyszne grzanki na ciepło.  Czaas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 2 Składniki: 4 kromki chleba tostowego masło ziołowe papryka parówka z indyka kabanos cebula żołty ser szczypiorek Chleb smarujemy masłem ziołowym. Na to ukłdamy pokrojoną w plasterki parówkę lub kabanosa. Następnie układamy pokrojoną cebulę lub paprykę według uznania. Posypujemy

Kolizje Smaków
Pieczone skrzydełka z indyka 217

większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz(...)ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy z marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika i układamy na raszce. Włączamy termoobieg lub grill i zostawiamy skrzydełka na kwadrans. Skrzydełka należy obserwować by nie przyrumieniły się zbyt mocno. Podajemy

Kolizje Smaków