Składniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso. Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić(...)wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole). Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy ocet jabłkowy
prawdziwe jedzenieduszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie(...)pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby
prawdziwe jedzeniełyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli(...)utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery
prawdziwe jedzeniePomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu
prawdziwe jedzeniebułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz(...)Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę
prawdziwe jedzenieSkładniki : ogórek pół czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy konserwowej trochę rzezuchy trochę szczypiorku ewentualnie mała cebula ocet jabłkowy lub sok z cytryny olej szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę. Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny
prawdziwe jedzenieSzybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz, majeranek koperek lub szczypiorek, rzeżucha olej Na oleju podsmażam poszatkowaną kapustę, cebule i paprykę. Dodaję łyżeczkę soli, majeranku i sporą szczyptę pieprzu. W tym czasie podgotowuję ziemniaki (ok.10 minut). Ziemniaki odlewam, chwilę odparowuję
prawdziwe jedzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam Post Papryka faszerowana po grecku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepełnoziarnisty ryż brązowy 34%, ryż biały 25%, grys kukurydziany 25%, olej rzepakowy, cukier, naturalne aromaty, sól, laktoza, dekstroza, kminek, czosnek, przyprawy i zioła (olej z selera), barwniki: ekstrakt z papryki, E160c.Wafelki te mają bardziej łagodny smak, słodko-kwaśny w którym wyczuwa się posmak mango. Z pierwszym kęsem wydaje mi się, że dominuje kminek ( którego niestety nie lubię ) połączony z selerem
Monia miesza i gotujeprzekona się jak ja do jagnięciny :) składniki: 500 g mięsa jagnięcego ( ja użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz(...)smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy sos czosnkowy: 200 ml śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Niezły Młynekkurczaka. Dodatek sera i majonezu nadają kurczakowi nowego, oryginalnego smaku. Składniki - podwójny filet z kurczaka - jajko - 2 łyżki mąki - 2 łyżki majonezu - 15 dag startego żółtego sera - mielona słodka papryka, pieprz ziołowy - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony(...)poświęcony czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziekuję Wykonanie Filet umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę, jajko, majonez i starty ser, wymieszać. Doprawić papryką pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Niewielkie porcje masy nakładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakuogórków na zimę. Roboty było sporo, ale w zimę miło będzie do obiadu wyciągnąć taki słoiczek :) Składniki: 4 kg ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchwi 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu pieprz, sól, czosnek - do smaku Ogórki obieramy (tak było w przepisie, który mam nie pamiętam skąd, ale ja robiłam już(...)kiedyś ze skórką i też dobre były) kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w pół-talarki, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy - do tego przyda nam się duuuża miska, chyba, że pół porcji zrobimy - przyprawiamy i zostawiamy na jakieś 5-6 godzin. W między czasie ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy
Co w głowie piszczyDuszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka
Moja smaczna kuchniacebula, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego puszka pomidorów krojonych olej rzepakowy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany 200 g makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu
Kulinarny Pamiętnikpasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam boki mięsa do środka i zwinęłam w roladę, roladę spięłam 2 wykałaczkami. Tak postąpiłam(...)indyka na blaszce, na każdym kawałku mięsa położyłam gałązkę rozmarynu, obok znalazły się, wcześniej obrane i umyte, a następnie pokrojone w ósemki ziemniaki, które doprawiłam solą morską prowansalską, obsypałam papryką i ziołami prowansalskimi. Do skropienia mięsa i ziemniaków zastosowałam 100 % olej rzepakowy Rapso , który ostatnio dostałam w paczce od Świadome Odżywiane.Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych upraw. Jest on , tłoczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię