Porcja dla jednej osoby. Składniki: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego) 2 łyżeczki słonecznika łuskanego Olej do smażenia Przyprawy: Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Gałka muszkatołowa Przepis: Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką
Emcia PichciChętnie Was "pofollowuje" ;) Dajcie koniecznie znać w komentarzu, albo zapraszam na mój instaprofil :) Składniki: 150 g tortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 duży ogórek gruntowy 1 papryka zielona 5 łyżek kukurydzy konserwowej 3 plastry wędliny sojowej o smaku szynkowym Polsoja 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz do smaku Przepis: Tortellini przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)ugotowaniu, tortellini odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. W papryce wydrążamy środek i również kroimy ją w kostkę. Plastry wędliny sojowej kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy tortellini i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortellini z wędzonym tofu w takim zestawieniu prezentuje się wspaniale
Emcia PichciSkładniki: 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona) cukinia bakłażan opakowanie makaronu penne 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól pieprz łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki
Moja smaczna kuchniaSkładniki: mix trzech ulubionych sałat 4 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 1/2 ugotowanych na parze brokułów 1/2 słoiczka pesto genovese Sacla cebula Przygotowanie: W misce sałatkowej układamy liście sałat, różyczki brokułowe i jajko podzielone najlepiej na ćwiartki - Posiekaną cebulę i drobno pokrojoną czerwoną paprykę dodajemy do reszty składników. Przy pomocy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: butelka passaty rustico Cirio duża cukinia czerwona papryka 150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente duży pomidor malinowy 3 duże ząbki czosnku suszone oregano pieprz cayenne sól do smaku oliwa z pierwszego tłoczenia garść siekanej natki Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę(...)pierwszego tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy oregano, cayenne
Moja smaczna kuchniapomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki do dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy(...)wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką
Moja smaczna kuchniaSkładniki: cukinia papryka czerwona 3 ząbki czosnku mała cebula 2 pomidory pęczek szczypiorku szklanka kaszy kuskus 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki(...)obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Warzywa podajemy na kaszy kuskus z posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: cukinia papryka czerwona 3 ząbki czosnku mała cebula 2 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną(...)kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje
Moja smaczna kuchniaskoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki : * porcja makaronu * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno
Magiczne Życie Martykrólują świeże i lokalne warzywa. Właśnie teraz, w środku lata jest okazja by nacieszyć się nimi do woli. Warzywne taboule składniki: 1 mały brokuł 0,5 kalafiora 1 żółta papryka 80 g suszonych pomidorów 6 gałązek mięty szczypior z 1 dymki sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz wykonanie: Kalafiora i brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie(...)partiami mielimy warzywa do konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie. Do zmielonych warzyw dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy dresing. Zalewamy tym warzywa i dokładnie mieszamy. Uwagi: Taboule doskonale smakuje na świeżo, jak również po paru godzinach. Przechowujemy
Przysmaki KarolkiKotanyi) · 50 ml jogurtu naturalnego lub greckiego · ½ cebuli · ½ papryki · 400 g pomidorów z puszki · 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)kroimy na drobna kosteczkę. Papryczkę chilli siekamy drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu
Mania Gotowaniasera raclette na osobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) · warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan · bagietka czosnkowa · około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich(...)Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek i przyprawić ziołami. Wędliny lub mięso również wyłożyć na talerz. Pieczywo pokroić na mniejsze porcje. Możemy użyć gotowych bagietek
Mania Gotowanialodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki · ½ papryki · ½ opakowania jogurtu naturalnego · 1/3 szklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu lub płatków(...)termo-obiegu. Jeśli panierka się przypiecze możemy zmniejszyć temperaturę. W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Paprykę w słupki a oliwki przekroić na połówki. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Na tortillach ułożyć jeszcze ciepłego kurczaka oraz warzywa. Zawinąć dół tortilli i delikatnie zwinąć w rulon. Zawinąć tortille w folię
Mania Gotowaniadostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam(...)paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Grzyby mun zamaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut. Paprykę kroimy w paski. Przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie. Na rozgrzany olej (2 łyżki) w woku wrzucamy mięso, smażymy przez około
Mania Gotowania