Post Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Roladki schabowe z serem Cheddar pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeTen przepis okazał się świetnym sposobem na przemycenie mojemu chłopakowi kaszy jęczmiennej, za którą nie przepada :) Gołąbki zachwalał i aż się zdziwił, że w ich składzie
Kulinarne Przebojemiesa mielonego ( wolowego badz wieprzowego) 0,5 cebuli 2 jajka bulka tarta sol papryka sypka Mieso wrzucamy do miski i doprawiamy sola i papryka Mieszamy mieso Drobniutko siekamy cebule dodajemy do miesa Wbijamy jajak poczym razem wszystko ugniatamy Dodajemy bulki tartej tyle aby masa zrobila sie spojna Odstawiamy na godzinke
Klaudynkowa kuchniacoś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże ząbki czosnku 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 1 cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy(...)będzie szklista. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy
Poezja smakuW niedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć
slodkokwasnaplpotrzeby:)2 jajkasól, pieprz, paprika, czosnek, natka pieptruszki, pieprz cayennebułka tartaoliwa do smażenia. Myjemy I ubijamy kotlety z dwóch stron.Do jajek dodajemy po pół łyżeczki czosnku, soli, papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu I cayenne, plus łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki. Bełtamy jajko, aż do połączenia.Rozgrzewamy patelnie, kotlety maczamy z dwóch stron w jajku, w bułce tartej
Smaki Edytyjuż jest z koncerniakami.. Dla siebie zamówiłam ser z orzechami nerkowc a, czyli danie kuchni tajskiej, w skład którego wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena(...)Kurczaka Kadai (kurczak, imbir, papryka w gęstym sosie). Jak powiedział Mateusz, dobra proporcja sosu i kurczaka, dość pikantne, wyraziste danie, sycące i smaczne. Orientalne. Ciekawe. Kurczak w sosie szpinakowym . Dla Kasi zbyt pikantny, ale to dlatego, że ma niski próg ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała
W kuchni Karmel-itkisię wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka 1 jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę(...)też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdrzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie chwile aby zachować ciepłe wspomnienia, więc pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka cebula kalafior małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki(...)cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy do garnka, doprowadzamy
Brzuszki ŁakomczuszkiJesiennie, pomarańczowo, niestety ze słabym światłem więc trochę rozmazane i bez ładnych kolorów. :( Składniki: dynia oliwa z oliwek kostka rosołowa 2 szklanki wody (lub więcej) słodka wędzona papryka SKWORCU niteczki chilli SKWORCU 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3-5 ziarenek pieprzu Dynie kroimy na mniejsze kawałki usuwamy pestki, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180st(...)skórkę i wrzucamy do blendera. Miksujemy dodając po trochu wody w której wcześniej rozpuściliśmy kostę rosołową. Dalej przelewamy wszystko do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, słodką wędzoną paprykę Skworcu i całość gotujemy. Gdy zupa jest już ciepła przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy niteczki chilli Skworcu. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem(...)gotowe). Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Odstawiamy, aż urośnie (podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na lekko naoliwionej blaszce. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy wrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny
Brzuszki Łakomczuszkichłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam(...)domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem
Brzuszki Łakomczuszki