papryka - 32566 przepisów (strona:1673/2172)

Warzywa grillowane z camembertem 158

Zastanawiałam się co zrobić na obiad, a ponieważ miałam w lodówce resztki różnych warzyw pomyślałam o zaserwowaniu ich z grillowanym camembertem. Składniki: * brokuły * kalafior * fasolka szparagowa * pomidory * papryka * camembert * zioła Kalafior, brokuły i fasolkę ugotowałam na parze, a  pomidory i paprykę zgrillowałam na patelni. Na koniec dołożyłam na grill rozcięty na krzyż i posypany ziołami camembert. Rozłożyłam na talerzu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Marchwiane placki ziemniaczane z gorgonzolą 223

ząbki czosnku * marchew * 2 jajka * 2 spore łyżki mąki pszennej typ 1850 * olej * łyżeczka soku z cytryny * przyprawy: kminek, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, sól, Vegeta Natur, bazylia, kurkuma, papryka słodka Zrobiłam tak (mieszałam masę po dodaniu każdego kolejnego smaku): 1.Wrzuciłam obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam(...)Łyżeczkę z czubkiem soli i łyżeczkę Vegety Natur (sn) 4. Skropiłam całość łyżeczką soku z cytryny, dodałam mąkę (k) 5. 1/3 łyżeczki kurkumy (g) 6. Szczyptę słodkiej papryki (ew. łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - ja nie dawałam) (sł) 7. Pieprz (o) i sól (sn) do smaku jeśli jest taka potrzeba Smażyłam, jak to placki, na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaki pieczone z pastą z makreli 291

wędzona * ugotowane na twardo jajko * mała cebulka lub 1/2 większej * 2 ząbki czosnku * 2 - 3 łyżki majonezu kieleckiego * 1 łyżka oliwy * przyprawy: po sporej szczypcie kurkumy, bazylii, oregano, pieprzu, papryki ostrej * koperek Ziemniaki umyłam, wysuszyłam, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 0 C. W tym czasie zrobiłam pastę z makreli, czyli najpierw(...)jednolitą masę. Dodałam po kolei przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku i drobno pokrojoną cebulkę, a na końcu ugotowane i starte na tarce jajko. Umieściłam pastę w miseczce, posypałam jeszcze ostrą papryką i koperkiem. Upieczone ziemniaki wyjęłam z piekarnika, rozerwałam na połowy i na każdą nałożyłam sporą kupkę rybnej masy. Zjadłam swoją porcję z rozkoszą, a dla męża gotowe danie ponownie wsadziłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 217

ciasteczek: 170 g mąki orkiszowej 170 g sera żółtego, najlepiej ostrego 2 - 3 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki wody/mleka łyżeczka musztardy dijon przyprawy: sól, kurkuma, curry, ostra papryka, lubczyk Ser starłam na tarce na dużych oczkach, co nie było za dobrym pomysłem, bo ciasto za nic się z tego nie chciało zrobić, w związku z czym je zmiksowałam - kawałeczki(...)mieszałam, jak zwykle, po każdej przemianie: 1.  mąka orkiszowa (k) 2.  po 1/4 łyżeczki kurkumy i lubczyku (g) 3.  masło, ser (sł) 4.  musztarda, papryka ostra, curry (o) 5.  1/2 łyżeczki soli  i woda (sn) Zagniotłam ciasto, po czym odrywałam małe kawałki, toczyłam z nich kulki, a potem rozpłaszczałam na placek. Wcześniej próbowałam rozwałkować

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa porowa z papryką, czyli jeszcze się trochę pogrzeję;) 199

Przyszła mi wczoraj ochota na taką ciepłą, sycącą zupę, której już jakiś czas nie jadłam smakując powoli mniej rozgrzewające potrawy. Ale wbrew temperaturze na zewnątrz wcale

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 181

Testowanie sosu LUTENICA  Dzięki uprzejmości firmy Premium Rosa miałam możliwość wypróbować nowy sos. Ten sos to - przysmak bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%.  Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna(...)ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia:  Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki.  Dla mnie produkt naprawdę smaczny i przydatny w kuchni. Zapraszam na profil Premium Rosa na FB - https://www.facebook.com/PremiumRosa Poza sosem, otrzymałam inne produkty Premium Rosa - jeszcze

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 204

kolację . A w tym roku było naprawdę pysznie...     Danie główne to - wieprzowina w bułce Wieprzowina w bułce - przepis Składniki: około 350 g mięsa z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 1 marchew 1 /2 puszki pomidorów 1/2 butelki piwa Porter 2 kabanosy podwędzane 1 łyżeczka przypraw y Tandari Masala Royal Brand  sól, rozmaryn, gałka(...)rozgrzać na patelnik, wrzucić mięso i podsma ż yć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, a ż płyn prawie całkowicie wyparuje.  Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić.  Doda ć p omidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand. Dusić kilka

kolorowotorcikowo
TARTA z porem 198

ciasto: 1 szkl. mąki 80 g  zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki 1/3 kostki sera typu feta garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać(...)widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser. Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami

kolorowotorcikowo
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 296

kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko. Suszone grzyby zalać(...)smaku solą i pieprzem. Farsz pozostawić do ostygnięcia. Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem. Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić. Gotową marynatą smarować roladę. Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 426

domu w sobotnie popołudnia. Najczęściej dodaje do niej to, co mam w lodówce i w szafce. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 pierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion(...)kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić i dusić na patelni do miękkości. 4. Brokuły ugotować na parze. 5. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. 6. W naczyniu żaroodpornym

Pasja Smaku
Ryżowe kotleciki 246

dań. W ten sposób właśnie trafiłam na ryżowe kotleciki. Mój chłopak twierdzi, że są lepsze od mielonych ;) Składniki: 2 woreczki ryżu kostka bulionowa cebula ok. 5 dużych pieczarek mielona papryka pół pęczka natki pietruszki 2 jajka bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: 1. Ryż gotujemy z kostką rosołową przez ok. 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski(...)odstawiamy do ostygnięcia. 2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy. 3. Do ryżu dodajemy cebule, pieczarki, 2 jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. 4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego

Pasja Smaku
Soczewica w sosie curry 305

mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca

Pasja Smaku
Naleśniki po meksykańsku 283

pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól słodka papryka Wykonanie: 1. Mąkę, jajka, mleko i sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron. 2. Mięso smażymy

Pasja Smaku
Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowo-paprykowy 189

ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: - 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę - 1 bardzo drobno pokrojona papryka - 1 drobno pokrojona cebula - 2 drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie(...)patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. 4. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem

Pasja Smaku
Dorsz po azjatycku 188

smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno pokrojony szczypiorek dodatkowo: 3 woreczki(...)łyżkę oleju i przez 1-2 minuty smażyć na nim czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną

Pasja Smaku