przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. Ciasto: 3/4 kg ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić. Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić dołek, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto
Z miłości do słodkościkiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej, 2 cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryk. Przygotowanie Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać
Z miłości do słodkościkurczaka, kawałek pora, marchewka, 2 łyżki kukurydzy, łyżeczka octu jabłkowego (użyłam Kamis), 50g sera, sól z pieprzem w młynku (użyłam Kamis), ostra papryka (użyłam Kamis), jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżka masła, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Delikatnie rozbić. Z obu stron oprószyć solą(...)pieprzem, natomiast z jednej strony oprószyć ostrą papryką. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora zaś pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki
Z miłości do słodkościjednolite ciasto. Na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki. Farsz: 800g pieczarek, 300g żółtego sera, 2 cebule, pęczek pietruszki, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, dodać do cebuli, dusić, aż woda całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką
Z miłości do słodkościprzepis... Żeberka w piwie jeżynowym Składniki: 500g żeberek wieprzowych, 200ml piwa o smaku jeżynowym Somersby, 2 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem(...)moździerzu utrzeć ziarna jałowca z papryką, bazylią, majerankiem i posiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka
Z miłości do słodkościwykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, marchewka, 1/3 czerwonej papryki, 150g fasolki szparagowej (może być ze słoika), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis), jajko, 1/2 szklanki bułki tartej, olej(...)obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym
Z miłości do słodkościsałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki: 3 zupki chińskie, 2 pomidory, czerwona papryka, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, puszka kukurydzy, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu. Wykonanie Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, wraz z pomidorami pokroić
Z miłości do słodkościprzypraw;)) Składniki: 500g wołowiny, 500g szynki wieprzowej bez kości, 2 marchewki, puszka groszku, cebula, sól ziołowa (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki curry indyjskiego (użyłam Kamis), 3 ziarna jałowca (użyłam Kamis), łyżeczka mąki, 1/2 łyżeczki(...)pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli
Z miłości do słodkości250g białego sera, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki mleka, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), duży pomidor, ogórek, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 czerwonej papryki, główka sałaty. Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora umyć, pokroić w półplasterki. Ogórka obrać ze skórki również pokroić w półplasterki. Paprykę
Z miłości do słodkościwlasnie postaci, ale chyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki z pieczakami, szalotka i ser zas dopelniaja calosc. Ziola tylko podkreslaja delikany smak potrawy. Mysle jednak, ze caly sekret tego dania polega na zapieczeniu pomidora wraz z farszem. Kilka razy(...)jadlam faszerowane pomidory bez zapiekania i powiem szczerze, ze nie jestm ich fanka. przed zapiekaniem skladniki 4 duze, dojrzale pomidory 1 papryka 20 dkg pieczarek pol woreczka ryzu bulion warzywny pol wedzonej mocarelli oregano, bazylia sol, pieprz 2 szalotki wykonanie Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, a nastepnie wydrazamy srodki. W malym garnku gotujemy pol woreczka ryzu. Najlepiej ugotowac go w bulionie
Przysmaki Karolkilodowce, ale jak ktos woli dodac cos innego to nie ma problemu. skladniki: okolo 1 kg ziemniakow 3 jajka 100 ml mleka 8-10 lyzek maki sol, pieprz szczypiorek papryka cebula wedzona mocarella bazylia olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka(...)pizzy lub forme od tarty. Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°C W tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy tez cebule i razem z papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy bazylia i starta mocarella wedzona lub innym serem, ktory sie dobrze topi. Pizze pieczemy przez okolo
Przysmaki Karolkitakie nozki w swoim domu. Rodzina byla zadowolona, a to oznacza, ze teraz czesciej bedziemy goscic u nas smaki z mojego domu. skladniki: nozki kurczaka cebula sol pieprz ostra papryka lub przyprawa do kurczaka maslo ewentualnie ulubione ziola rekaw do pieczenia wykonanie: Po oczyszczeniu i osuszeniu nozki kurczaka nacieramy papryka lub przyprawa do kurczaka, doprawiamy sola i pieprzem. Gdy uzywamy
Przysmaki KarolkiCiesze sie tez, ze moja rodzina nie protestuje, a Maz nawet zachwyca sie dynia tak samo jak ja. Tym razem dynie wykorzystalam do zrobienia pysznego quiche z dodatkiem ziemniakow, papryki, wedzonego boczku i chili. Wszystko to na bardzo kruchym i delikatnym ciescie. Pycha! Co prawda gdy nastepny raz bede robic to danie to zamiast kroic warzywa w kostke, szczegolnie dynie(...)nada mu wiekszej spojnosci. skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla pol lyzeczki soli 2 lyzki zimnej wody skladniki na farsz: 4 ziemniaki okolo 900g dyni 1 czerwona papryka 2 cebule 4 jajka 250ml mleka 40g boczku wedzonego 30g sera gouda 1 papryczka chili sol, pieprz oliwa do smazenia wykonanie: Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe
Przysmaki Karolkidorsza. Mysle sobie nawet, ze dobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety z dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci(...)natke pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni na odrobinie oleju. Pokrojona rybe dodac do masy ziemniaczanej. Dodac tez czosnek, pietruszke i orzechy pini. Doprawic sola, pieprzem i odbrobina papryki w proszku. Dokladnie wymieszac i odstawic na 15 minut. Po tym czasie formowac rekoma krokieciki. Obtoczyc je najpierw w bulce tartej, nastepnie w jajku i ponownie w bulce tartej. Smazyc
Przysmaki Karolki