papryka - 32566 przepisów (strona:1685/2172)

Sałatka z mozzarellą i szparagami : Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 160

pojemników wrzucić sałatę, pokrojone pomidory, szparagi oraz oliwki. Dodać plasterki mozzarelli. W małych słoiczkach wymieszać składniki sosu. Sałatkę polać sosem przed podaniem.  Guacamole : Składniki : * awokado * pół czerwonej papryki * mała cebulka szalotka * sok z cytryny * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Awokado rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną paprykę oraz szalotkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Idealny

Magiczne Życie Marty
Szybka sałatka z awokado 347

zapomniałam, że nasz w ogródku już taki piękny! To skleroza.Posiłkowałam się też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty niestety ogródek nie posiada. Składniki : * mix sałat  * czerwona papryka * awokado  * ogórek * pomidorki koktajlowe * dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony  Przygotowanie : Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół

Magiczne Życie Marty
Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym 2273

Post Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem 6863

Post Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem 324

Post Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Gulasz z łopatki wieprzowej 452

Post Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 291

być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki i słodkiej łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala łyżeczka kminu rzymskiego w proszku łyżka octu winnego łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 164

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano, ser żółty, szynka, ogórki kiszone, pomidory, cebula, papryka Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam wodę i 2 łyżki mąki, stwarzając zaczyn. Odstawiłam do wyrośnięci. Mąkę przesiałam z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobiłam zwarte ciasto. Odstawiłam w ciepłe miejsce(...)Blachę (dużą) wysmarowałam tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, wylepiłam blachę i odstawiłam na chwilkę. Posmarowałam wierzch koncentratem. Połowę obłożyłam papryką i ogórkami, drugą  pomidorami i cebulą.Rozłożyłam ser. Wstawiłam do rozgranego pieca. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 263

się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO. (przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;) na 1 słoik pod gumę: 4 płaty solonych śledzi 1 duża cebula 3 połówki marynowanej papryki 3-4 korniszonów 1 słoiczek musztardy delikatesowej 4 łyżki miodu 3 łyżki oleju lnianego 4 goździki 3 liście laurowe Śledzie pokroiłam na nieduże, średniej grubości paski. Warzywa w paseczki, cebulę(...)półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki. Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można ją rozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie, cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładając liście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem. Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki, aby się "przegryzło".  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 156

Dziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu(...)rozpuściłam we wrzątku wraz z żelatyną i odstawiłam  do wystudzenia. Korniszony i paprykę pokroiłam w drobną kostkę,  kabanoski w cienkie plasterki. Mieszankę sałatkową odcedziłam.  Śmietanę połączyłam z chrzanem, musztardą i koperkiem, dodałam wystudzoną żelatynę i warzywa. Wszystko dobrze wymieszałam.  Masę przelałam do formy, powciskałam w nią obrane jajka w całości i wygładziłam wierzch. Przykryłam folią spożywczą

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 203

wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce.  feta w oliwie i papryce . ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej ;]  to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka  stała się piękna

W kuchni Karmel-itki
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 213

boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp po szczypcie(...)czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 231

sałatką ze świeżych pomidorów. ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY. /przepis Nigelli Lawson/ 1 porcja 100-150g fileta z łososia skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżka oliwy z oliwek czosnkowej sól, pieprz  do podania: 100-150g kaszy kuskus ugotowanej w bulionie sałatka: 1 pomidora,  garści sałaty,  1/2 zielonego ogórka oliwa(...)oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego,  suszonego czosnku.  W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 168

obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki  300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego.  Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki) i wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor(...)Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("27b884e2a0039e1e4d4a51e4bd3ae44e

W kuchni Karmel-itki
PIZZERINKI Z PATELNI. 196

PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek  przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis  olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki, cebulę i pora w półtalarki. Szklę(...)cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli

W kuchni Karmel-itki