papryka - 32566 przepisów (strona:1687/2172)

Surówka "Samo Zdrowie" 234

papryka czerwona                                                               - 2 ogórki kiszone(...)oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski  a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas

Słodkości i nie tylko
Sałatka z tortellini 60324

szynką , te dwa składniki sprawiają , że chcesz więcej , więcej i więcej. Na pewno nie raz zagości u mnie w domu :) Składniki: 2 pomidory 1 duży ogórek 1 duża papryka sos paprykowo- ziołowy 1 duża pierś z kurczaka  przyporawa gyros curry majonez paczka makaronu tortellini z szynką sól , pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotuj w osolonej wodzie z jedną stołową łyżką(...)oleju( według przepisu na opakowaniu) Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę i usmaż na oliwie z dużą ilośią przypraw gyros i curry. Pomidory, ogórek i paprykę pokrój w kostkę , włóż do miski i zalej sosem paprykowo-ziołowym. Dodaj ostudzony makaron i pierś z kurczaka. Delikatnie wymieszaj to z majonezem. Sałatka gotowa i życzę smacznego

Słodkości i nie tylko
Kurczak po azjatycku 346

Więc jeśli sie odchudzasz ( i nie tylko ;)) i lubisz dobrze zjeśc to zachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Składniki na 4 porcje: 60 dag pieczonych filetów z kurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka(...)łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki sól pieprz 1 dymka do dekoracji Pieczone filety z kurczaka należy pokroic w paseczki. Zarumienic na rozgrzanym oleju. Papryki rozciąc , oczyścic. Marchewkę i cebulę obrac i posiekac , a pozostałe warzywa drobno pociąc. Pędy bambusa osączyc z zalewy. Plastry ananasa pokroic na niezbyt duże kawałki. Przygotowane warzywa dodac do mięsa

Słodkości i nie tylko
Pasztet z marchwi i soczewicy 229

jego smaku. Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Składniki: 200 g suchej czerwonej soczewicy 4-5 marchewki 1 cebula 4 łyżki oleju 3 jajka sól ziołowa pieprz 1 łyzka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyzka curry 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Soczewicę należy ugotowac na papkę w niewielkiej ilości wody. ( ok. 30 minut). Odsączyc Marchewki zetrzec na tarce o grubych oczkach(...)Cebulę drobno posiekac i smażyc na oleju ok. 10 minut naśrednim ogniu. Doprawic solą , pieprzem, papryką, przecisniętym przez praskę czosnkiem , curry i rozgniecioną kolendrą. Smażyc jeszcze przez chwilkę, po czym wymieszac z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyc do podłużnej foremki. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Cannelloni w sosie z ricotty 225

ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy(...)solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać

Słodkości i nie tylko
Stek z frytkami 209

gotowe steki z miesa wolowego  frytki  papryka sypka  sol Myjemy steki i osuszamy papierowymi recznikami Przyprawiamy steki papryka i sola Nagrzewamy piekarnik tak jak pisze na opakowaniu frytek  Frytki wysypujemy na brytwanke a steki kladziemy na grillu  Wkladamy razem i pieczemy tyle co frytki  Po upieczeniu gotowe do podania  Mozna do tego zrobic

Klaudynkowa kuchnia
Bitki z karczku w sosie musztardowym 214

plastrow miesa z karczku  3 srednie cebule  3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki  papryka sol 3 liscie laurowe  maka Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach  Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola  Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy

Klaudynkowa kuchnia
Kurczak pieczony w rekawie 206

kurczak ok 1,5 kg  sol papryka  majeranek 2 zabki czosnku  oliwa  Do miszeczki wlewamy oliwe nie za duzao  Dosypujemy lyzeczke papryki, dwie lyzki majeranku i rozgniecione 2 zabki czosnku  Mieszamy razem przyprawy, potem solimy wczesniej umytego kurczaka i wcieramy ta sol w mieso Macerujemy przyprawami tez dokladnie wcierajac  ieso wkladamy do rekawa

Klaudynkowa kuchnia
Karczek pieczony 220

karczku  pieprz  sol  papryka  czosnek  oliwa z oliwek  lisc laurowy Mieso myjemy i suszymy  W miseczce wlewamy oliwe dodajemy lyzke pieprzu, lyzeczke papryki i zabek posiekanego  czosnku. Mieszamy to razem  W mieso wcieramy sol, potem macerujemy mieso oliwa z przyprawami   Wkladamy do rekawa do krotego wrzucamy pokrojony zabek czosnku

Klaudynkowa kuchnia
Smarzone mieso wolowe w pomidorach 196

500g miesa wolowego  3 cebule puszka pomidorow  1 zabek czosnku  sol papryka sypka  Mieso musi byc pokrojone w kostke Przyprawiamy mieso sola i papryka Odstawiamy mieso do lodowki na ok 1 godzine Po godzine czasu kroimy cebule w piorka i na rozgrzanej patelni podsarzamy  Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku  Wszystko razem

Klaudynkowa kuchnia
Pomidorowa z pieczoną papryką i grzankami 148

Złapałam fazę na pomidorową :) Mąż się śmieje bo jak byłam z ciąży z Młodym to pomidorowa była przez kilka miesięcy jedynym daniem, po którym nie miałam

Smaczna Pyza
Pizza z papryką i owczym serem 178

Pizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Tarta cukiniowa 196

Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę(...)farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą żółtego sera. SMACZNEGO

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej 240

Udało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 150 g fasolki zielonej - 1 czerwona papryka - 100 g sera żółtego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki octu balsamicznego - 6 łyżek oliwy - 4 jajka - sół, pieprz - pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę gotujemy 10 minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę(...)podobnie paprykę i ser żółty. Przygotowujemy sos z oliwy, octu i musztardy. Pokrojone składniki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną pietruszką i dokładnie wszystko mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Czulent 167

ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również lekko podsmażamy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze

Zainspirowana w kuchni