Udało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 150 g fasolki zielonej - 1 czerwona papryka - 100 g sera żółtego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki octu balsamicznego - 6 łyżek oliwy - 4 jajka - sół, pieprz - pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę gotujemy 10 minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę(...)podobnie paprykę i ser żółty. Przygotowujemy sos z oliwy, octu i musztardy. Pokrojone składniki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną pietruszką i dokładnie wszystko mieszamy
Zainspirowana w kuchniciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również lekko podsmażamy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze
Zainspirowana w kuchniopakowania rukoli (60 g) - 1/2 sałaty lodowej - 1 ogórek gruntowy - 1/2 pęczka koperku - 100 g białego sera - 2 garści orzechów włoskich - 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka - 1 papryka czerwona - sól - pieprz - czosnek granulowany - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka smażymy na pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy
Zainspirowana w kuchnismacznie , to obiad który zaspokoji Wasze gusta kulinarne :) I czas , polecam .Zaczynamy Składniki: 600 gr mięsa mielonego wołowego *2 łyżeczki przyprawy Cajun1 zielona paprika2 czerwone papryki 150-200 gr pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3 oleju 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 300 ml śmietany szczypior Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun
Smaki Edytydorszaok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutajwarzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły Wykonanie:Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj.Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C , pieczemy ok 15-20 min . Do obiadu pieczone warzywa- I obiad gotowy :)Smacznego
Smaki EdytyZdrowo, pysznie, dietetycznie I kolorowo? Pewnie !- zapraszam na pyszne wrapy. Podałam je z dipem jogurtowo- pietruszkowym- pycha. PolecamZaczynamy Składniki:8 wrapów3 piersi z kurczaka2
Smaki Edytysatysfakcjonująco można zapchać się na kolację. Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g) 6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g) 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (40g) - używam
Grunt to przepis!papryka konserwowa do smaku pieprz do smaku sok z cytryny do smaku tymianek(...)cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując krążkami czarnych oliwek i gałązką tymianku. bądź też szybkie: Łososiowe Przekąski
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałachwilę: Jajko w walentynkowej odsłonie Składniki: 4 szt jajko 0,5 szt papryka kolorowa 4 szt parówki 1 łyżka masło(...)kromka chleb Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Kromkę chleba kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne. Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki na zewnątrz ku dołowi, końce łącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoże zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:) Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów Składniki: 6-10 szt kabanos 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka zielona lub żółta 1 szt rzodkiewka pęczek(...)dekoracji oliwki czarne , do dekoracji kukurydza konserwowa do dekoracji ogórek świeży lub kiszony Paprykę nacinamy w okolicy ogonka, pozostawiając go a wycinając ok. 1/4 powierzchni. Usuwamy ziarna nasienne. Patyczek szaszłykowy skracamy, przebijamy nim paprykę na wylot, na wysokości planowanych kół, mocujemy koła odpowiednio z rzodkiewek i ziarnami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym(...)zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś będę Was kusić aromatyczną i przepyszną marynowaną papryką, która nie tylko wzbogaci smak przygotywanych przez Was potraw, podniesie ich walory estetyczne, ale przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:) Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega(...)zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:) Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasuszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu: Cuda i Cudeńka - autorka co prawda proponuje papryczkę na bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona(...)Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) Papryki należy umyć, wyciąć ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (można użyć termoobiegu) - czas pieczenia ok. 20-30 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanatrzeć suszoną bazylią i rozmarynem, zalać maślanką i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała