marchwi 1 czerwona cebula 1 cukinia 0,5 kalafiora 6 udek z kurczaka Sos: ok 50 ml oliwy z oliwy 1 łyżeczka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku papryka, pieprz, sól Robimy sos: oliwę, rozmaryn, czosnek, pieprz , paprykę I sól- mieszamy w miseczce. Warzywa pluczemy- kroimy I wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy warzywa połową oliwki. Piekarnik nagrzewamy
Smaki Edytykuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego Wykonanie: Rozgrzewamy na woku olej wrzucamy pokrojony(...)paseczki schab, cebule- w ćwierćtalarki I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min. Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy. Życzę smacznego :) ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie - Ani I mojej córce Patrycji. Buziaki
Smaki Edytypieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego Sól, pieprz, papryka Wkonanie: Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć(...)łykowate I mągą zepsuć nam obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem. Smacznego
Smaki Edytytłumaczenia : wirujący ryż :) Trochę pozmieniałam I wyszło to : Składniki 2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka tymianku ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne sol 2 łyżki masła Wykonanie: Wstawiamy ryż. Gotujemy go na bulionie(...)patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy ok 5 min. I prawie gotowe.:) Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Wątróbke możemy zmieszać z ryżem lub położyć na ryżu. Potrawa
Smaki Edytyprzede wszystkim mamy wiecej czasu dla siebie :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego 1 cebula 4 piersi z kurczaka 1-2 marchewki 1-2 papryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu ryżowego 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki sosu(...)wrzucamy posztkowaną cebulę- smażymy na dużym oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu ok 2 min. Dodajemy sos, mieszamy - doprowadzamy do wrzenia I odstawiamy z gazu. Zagotowujemy chiński makaron, odcedzamy I dodajemy do kurczaka- mieszamy
Smaki Edytyrybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np zapiekać lub upiec w folii . Ja dzisiaj smażę. :) Zaczynamy: Składniki: ok 700 gr dorsza 2 jajka sól, pieprz, papryka olej do smażenia troche startego miękiego sera natka pietruszki mąka Wykonanie: Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi. Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz. Zamaczamy dorsza w jajku
Smaki Edytyulubionych sałatek mojej rodziny, często robię ją do pracy, jest szybka w wykonaniu I pożywna. Polecam Zaczynamy: Składniki: pare listków z sałaty lodowej pół ogórka zielonego 1 słodka papryka 10 pomidorków koktailowych 200 gr sera koziego z czosnkiem 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu. sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy, pomidorki na półm ogórki na pół talarki, paprykę
Smaki Edytyodparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy.Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki.Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich
Smaki EdytyZapraszam dzisiaj na sos enchilada. Sos pochodzi z kuchni meksykańskiej I bedzie potrzebny mi do dzisiejszego obiadu :) Sos jest wykonany na bazie papryki chilli. Jest rewelacyjnie ostry I nadaje się nie tylko jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej ale także jako dip :)Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej.Zaczynamy Składniki:2 łyżki oliwy2 łyżki mąki2 łyżki chilli1/2 łyżeczki czosnku1/2 łyżeczki
Smaki Edytypieprz, paprika2 ząbki czosnkuolej Wykonanie:Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowaną cebulę- smażymy ok 2-3 min. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy ok 3-4 min. Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając
Smaki Edytyprosciutto1 słodka papriyka3-4 łyżki startego żółtego seraoliwki nadziewane paprikasałata pekińska4 łyżki majonezu1 łyżeczka bazyli1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnkusól, pieprz Wykonanie:Tortelloni ugotować według instrukcji na opakowaniu.Kroimy paprykę, sałatę, ścieramy ser. Dodajemy parę oliwek.Po ugotowaniu czekamy by tortelloni ostygło.Gdy tortelloni jest już chłodne, mieszamy wszystkie składniki. Dip:Majonez, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I bazylię mieszamy
Smaki EdytyJest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Zaczynamy: Składniki na farsz: 500 gr mięsa wołowego mielonego 150 gr małych pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka olej sól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie: Siekamy cebulę I podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe(...)wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy na gazie ok 5 min I farsz gotowy. Smażymy naleśniki- przepis tutaj. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz- po 2-3 łyżki- zwijamy . Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C. W międzyczasie szykujemy sos pieprzowy . składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany
Smaki Edytypestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem(...)kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć). Podałam z ziemniakami
Buniabaje w kuchniminut Składniki: 4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie(...)kości i chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe. Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , chipsy, paprykę. Jajko roztrzepać na talerzyku. Skrzydełka posolić - obtaczać w panierce , jajku i ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam
Buniabaje w kuchniłososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia(...)rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Nadziewać na każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne
Buniabaje w kuchni